IIHF žartuje na úkor Slovákov: V 80. rokoch prehral v Edmontone 1:11 každý

Maxim Štrbák a Connor Bedard v zápase Slovensko - Kanada na MS hráčov do 20 rokov.
Maxim Štrbák a Connor Bedard v zápase Slovensko - Kanada na MS hráčov do 20 rokov. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|16. aug 2022 o 10:30

Ako vyzerajú Power Rankings po základnej časti juniorského šampionátu?

BRATISLAVA. Gretzky. Jágr. Bergmanis. Lotyši vzbudili rešpekt a Švajčiari by chceli požičať Brennana Othmanna, ktorý má dvojité občianstvo, ale reprezentuje Kanadu. 

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) pripravila po skončení základnej časti majstrovstiev sveta do 20 rokov glosovaný “rebríček sily“. 

Skupiny ovládli bez stratu bodu oba zámorské tímy.

Kanada svojim súperom nedala šancu a zamietla s nimi ako Colorado Avalanche s Edmontom Oilers v minuloročnom finále Západnej konferencie NHL. 

V každom zápase strelila minimálne päť gólov a Slovákom uštedrila viac ako dvojnásobnú porciu. Jedenásť gólov v slovenskej sieti je najhorší výsledok na juniorskom šampionáte. 

Aj Američanom sa v kanadskom dejisku darí a štát Alberta by radi uvítali ako 51. štát USA. V súboji o prvé miesto zdolali švédsky výber 3:2. 

Švédi by podľa IIHF mali obsadiť bronzovú pozíciu.

V štvrťfinále narazia na nevyspytateľného súpera. Lotyši rozosmútili nielen Slovákov, ale aj Čechov. Trúfnu si aj na Tri korunky?

Obhajcovia tretieho miesta nenaplnia svoje medailové ambície. Fínske priateľstvo so Slovenskom však napriek víťazstvu Suomi 9:3 zotrvá. 

Favoriti štvrťfinálových bojov sú jasní a nemalo by dôjsť k žiadnemu prekvapeniu. Poradie zvyšných tímov určí umiestnenie v základnej skupine. 

Nemcom šampionát vyšiel. Dokázali vyhrať nad Rakúskom a Švajčiarskom. Potrápili aj favorizovaných Švédov (2:4). IIHF vyzdvihla devätnásťročného útočníka Benneta Rossmyho, ktorý strelil úvodný gól proti Trom korunkám. 

Štvrťfinále MS U20

Streda 17. augusta:

Fínsko - Nemecko 18.00

Švédsko - Lotyšsko 21.30

Štvrtok 18. augusta:

Kanada - Švajčiarsko 1.00

USA - Česko 4.30

„Niekedy ju premenujú na Rossmyho trofej,“ naráža rebríček na trofej Art Ross Trophy, ktorá sa udeľuje v NHL najlepšiemu hráčovi kanadského bodovania.  

Lotyšov do vyraďovacej časti poslal Bergmanis, ktorý proti Čechom vsietil hetrik. Tí musia poraziť najlepších, aby sa stali najlepšími (napríklad aj Lotyšsko).

Slovensko obsadilo na preloženom šampionáte deviatu pozíciu a zaostalo za očakávaniami. IIHF glosuje, že v osemdesiatych rokoch bolo skóre 1:11 v Edmontone úplne bežné. 

Autori glosy samozrejme narážajú na hviezdnu éru, počas ktorej si dres Edmontonu obliekal Wayne Gretzky a výnimkou neboli aj dvojciferné počty gólov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»IIHF žartuje na úkor Slovákov: V 80. rokoch prehral v Edmontone 1:11 každý