Dvanásť hokejistov, 112 bodov. Takto sa darilo Slovákom v NHL v roku 2021

Erik Černák dvíha nad hlavu Stanleyho pohár.
Erik Černák dvíha nad hlavu Stanleyho pohár. (Autor: Erik Černák/ instagram)
Šimon Čop|3. jan 2022 o 19:10

Počty Slovákov v NHL sa zdvihli.

NEW YORK. V roku 2020 nastúpilo v zámorskej NHL len deväť Slovákov. V nedávno skončenom roku 2021 dvanásť.

Môže za to viac skutočností – mladíci, ktorí si len razia svoju cestu do profiligy, alebo aj skutočnosť, že sa za posledný kalendárny rok odohrala vlastne celá sezóna 2020/21.

V NHL hrali stálice ako Tomáš Tatar, Erik Černák, pomaly končiaci veteráni Zdeno Chára a Andrej Sekera, no a počty doplnili mladíci Martin Fehérváry, Marián Studenič a ďalší.

Niektorým sa darilo viac, iným menej. Dokopy zaznamenali 471 zápasov, 37 gólov, 123 bodov, 243 trestných minút, 585 striel na bránu, 673 zákrokov a dve čisté kontá. A určite najcennejší je Stanley Cup Erika Černáka.

Aký rok prežili Slováci v NHL?

Erik Černák

Najlepší slovenský hokejista súčasnosti. Obranca Tampy Bay sa na posledný rok nesťažuje, ak teda nerátame zranenia, ktoré ho postihli na jeho konci.

Košický rodák zaznamenal v poslednom roku 155 striel – najviac spomedzi všetkých Slovákov. Zaknihoval 32 bodov, z toho sedem gólov (počítajú sa aj štatistiky v play-off).

Silový obranca vedie aj v počte priemerne stráveného času na ľade. V základnej časti hral 19 minút a 43 sekúnd na zápas, v play-off ešte o štrnásť sekúnd viac.

Černák je z roka na rok kvalitnejší. Cesta za obhajobou Stanleyho pohára dokázala, že je pre Tampu kľúčovým a ťažko nahraditeľným zadákom.

Najviac striel - Slováci v NHL v roku 2021:

  1. Erik Černák – 155 striel
  2. Tomáš Tatar – 138
  3. Zdeno Chára – 98
  4. Richard Pánik – 63
  5. Andrej Sekera – 47

Tomáš Tatar

Najproduktívnejší slovenský hráč posledných rokov zažil veľmi turbulentný rok. V poslednom roku kontraktu v Montreale sa mu príliš nedarilo, čo podčiarklo, že väčšinu cesty do finále Stanley Cupu presedel na tribúne.

V lete podpísal kontrakt s New Jersey Devils, no zatiaľ sa strelecky ani bodovo nechytil tak, ako v prvých rokoch v Montreale.

Ani to mu však nezabránilo byť najproduktívnejším slovenským hokejistom roka a aj najlepším slovenským strelcom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dvanásť hokejistov, 112 bodov. Takto sa darilo Slovákom v NHL v roku 2021