Slafkovský má šancu byť hviezdou, Nemcov mozog je na najvyššej úrovni

Zľava Šimon Nemec, Juraj Slafkovský, Filip Mešár a Servác Petrovský pred Draftom NHL 2022.
Zľava Šimon Nemec, Juraj Slafkovský, Filip Mešár a Servác Petrovský pred Draftom NHL 2022. (Autor: Twitter Juraj Slafkovsky)
Samuel Grega|25. aug 2022 o 18:05

Slováci sú medzi top prospektmi svojich tímov.

NEW YORK. Corey Pronman z magazínu TheAthletic zverejnil kompletné poradie jeho rebríčku, ktorý nesie názov "Pipeline rankings".

Zoradil zásobáreň talentov pre každý z 32 tímov v NHL. Do úvahy bral mladých hráčov vo veku 18 až 22 rokov. Osobitné poradie vytvoril aj v rámci každého tímu.

V jeho rebríčkoch sa na vysokých miestach nachádzali aj viacerí Slováci. V poslednej verzii sa vyjadril aj k Slafkovskému, Nemcovi, Mešárovi či Petrovskému.

Ich tímy disponujú bohatou zásobárňou talentov a v Pronmanovom rebríčku sa všetky vošli do prvých ôsmich miest.

Celkové prvé miesto rebríčku obsadilo Buffalo Sabres, ktoré má mladých hráčov ako Dahlin, Cozens, Power, Quinn či Krebs.

Na druhom mieste je Detroit a tretie New Jersey.

Slafkovský má všetko

Rebríček svojho tímu ovládol Juraj Slafkovský. Jednotka draftu 2022 predbehla v štruktúrach Montrealu Canadiens Caufielda, Dacha, či Guhleho.

Celkovo Pronman zaradil talenty Montrealu na siedme miesto v rámci celej NHL.

V Slafkovskom vidí hráča, ktorý sa môže zdať hviezdou ligy alebo bude hrať vysoko v štruktúrach svojho tímu. Za nadpriemerné považuje jeho zručnosti s pukom a jeho strelu.

"Slafkovský má všetky vlastnosti, ktoré chcete nájsť v top útočníkovi NHL. Je to 193-centimetrový krídelník, ktorý dokáže obohrať súpera vďaka svojej rýchlosti a zručnosti," opisoval Slováka Pronman.

"Má vynikajúce zručnosti s pukom, dokáže ich dávať cez nohy či cez hokejky vo vysokom tempe. Slafkovský dokáže použiť obratnosť, alebo silu či rýchlosť na to, aby sa dostal cez obrancov. Dokáže pripraviť šance spoluhráčom, ale aj sám ich vie zakončiť."

"Fyzicky nie je hráč, ktorý by súperov demoloval, ale jeho bojovnosť je dostatočne dobrá. Vidím ho ako útočníka do prvého útoku s potenciálom zažiariť a stať sa skutočnou hviezdou v NHL," dodal odborník na mladíkov.

Nemcov mozog je na najvyššom leveli

Vysoko v hierarchii svojho klubu je aj Šimon Nemec. Medzi talentmi New Jersey Devils je na treťom mieste. Predbehli ho len bratia Jack a Luke Hughes.

"Nemec je veľmi dobrý kompletný hokejista. Jeho hra s pukom je skvelá. Jeho mozog je na najvyššom leveli a pomáha mu robiť ťažké veci na ľade často.

Nemec vie nájsť medzery na prihrávku, odohrať pod tlakom a prihrať tak, aby naštartoval akciu," hodnotil Pronman Slováka.

"Takisto dokáže ukázať svoje individuálne schopnosti, ktoré mu v kombinácii s dobrou rýchlosťou pomáhajú byť nebezpečným v prechode medzi pásmami."

Corey Pronman chválil Nemcove hokejové myslenie a súťaživosť, ktoré považuje za nadpriemerné:

"Defenzívne je solídny vďaka svojmu korčuľovaniu, nasadeniu a mozgu. Aj napriek tomu, že nie je fyzicky impozantný, dá sa mu veriť aj v ťažkých úlohách. Nemca vidím ako obrancu do prvého páru, ktorý by mohol režírovať aj prvú presilovú formáciu v NHL."

V New Jersey sú zásobení mnohými nádejnými hráčmi, Pronman ich prospektov zaradil na celkové tretie miesto.

Šestica draftovaných hráčov - zľava Juraj Slafkovský, Filip Mešár, Adam Žlnka, Servác Petrovský, Adam Sýkora a Šimon Nemec.
Šestica draftovaných hráčov - zľava Juraj Slafkovský, Filip Mešár, Adam Žlnka, Servác Petrovský, Adam Sýkora a Šimon Nemec. (Autor: TASR)

Mešárova hra je definovaná rýchlosťou a tempom

V rebríčku Montrealu sa nachádza aj druhý Slovák. Filip Mešár figuje medzi prospektmi Canadiens na ôsmom mieste.

"Mešárova hra je definovaná rýchlosťou a tempom. Je jeden z lepších korčuliar z uplynulého draftu so schopnosťou "prepáliť" stredným pásmom, aby vytvoril čistý vstup do pásma v rýchlosti," hodnotí Pronman. "Má dobré zručnosti a schopnosti v tvorbe hry, ukazuje, že dokáže robiť aj náročné kúsky s pukom v tempe."

Za nadpriemerné odborník považuje jeho korčuľovanie a strelu. Pri mladom Slovákovi vidí aj istý nedostatok:

"Mešárovi chýba veľkosť a nie je veľmi fyzickým hráčom. Jeho nasadenie je dostatočne dobré pre mňa, ale zrejme nie dosť na to, koľko by ste chceli od hráča menšieho vzrastu. Myslím, že s jeho rýchlosťou, zručnosťami a schopnosťou skórovať by mohol urobiť kariéru ako hráč do stredu zostavy," dodal.

Petrovského všestrannosť mu dáva šancu

Pronman sa vyjadril aj na adresu ďalšieho Slováka, ktorý prešiel draftom 2022. Servác Petrovský sa ale nevošiel medzi štrnásť najlepších prospektov Minnesoty Wild.

Skaut mladíkov ho zaradil medzi hráčov, ktorí majú šancu niekedy si zahrať NHL.

"Petrovský je solídny všestranný útočník. Dokáže dobre zakončovať a pripravovať šance," hodnotil jeho kladné stránky. "Má primerane dobré korčuľovanie. Pracuje tvrdo, vyhráva súboje o puk aj napriek svojej veľkosti a dokáže hrať oslabenia."

"Jeho hra nie je žiarivá a plná rýchlosti či zručností a je ťažké vidieť v ňom hráča, ktorý by dokázal byť top strelec proti mužom. Má však šancu vďaka rôznym schopnostiam," opisoval Petrovského, ktorý v predchádzajúcej sezóne pôsobil v kanadskej juniorskej OHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slafkovský má šancu byť hviezdou, Nemcov mozog je na najvyššej úrovni