Slafkovský má status hviezdy, mladí šancu na premiéru. Vyhrá NHL konečne tím z Kanady?

Juraj Slafkovský oslavuje gól.
Juraj Slafkovský oslavuje gól. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Rusnák|8. okt 2024 o 07:00

Nová sezóna NHL sa naplno rozbehne z utorka na stredu.

Fanúšikovia najlepšej hokejovej ligy sveta dostali ako predjedlo dva zápasy v Prahe medzi New Jersey a Buffalom. Sezóna v Severnej Amerike sa začína z utorka na stredu zápasom Seattlu proti St. Louis. Načo sa môžeme tešiť a čo očakávať od 107. ročníka NHL?

V aktuálnom menoslove hráčov NHL svieti slovenská vlajka pri siedmich hokejistoch.

Postupne, od najstarších, sú to Tomáš Tatar (33 rokov, New Jersey Devils), Erik Černák (27, Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (25, Washington Capitals), Martin Pospíšil (24, Calgary Flames), Šimon Nemec (20, New Jersey Devils), Juraj Slafkovský (20, Montreal Canadiens) a Samuel Honzek (19, Calgary Flames).

Berúc do úvahy vysoko konkurenčné prostredie v NHL, ani jeden z našich hráčov, vynímajúc Honzeka, by sa nemal obávať o svoje miesto v klubovej hierarchii. Avšak status klubovej hviezdy má len útočník Montrealu.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor stanice Sport 1, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Slafkovský by po podpise osemročnej zmluvy v hodnote 60,8 milióna dolárov, ktorá začne platiť až od nasledujúcej sezóny, mal spraviť ďalší krok k tomu, aby sa stal jedným z najdominantnejších silových útočníkov v NHL.

Má na to zručnosti, postavu, povahu i postavenie v Montreale. V historicky najúspešnejšom klube sveta by mal hrať v prvej formácii.

Prerazia mladí Slováci?

Táto sezóna NHL môže mať pre napredovanie slovenského hokeja nesmierny význam. Prvé zápasy v NHL by si mohla odkrútiť ďalšia sedmička Slovákov. Najväčšiu šancu z nich majú zástupcovia zo silných slovenských ročníkov 2004 a 2005.

Prvý štart má už na spadnutie Samuel Honzek z Calgary, ktorému parádne vyšla príprava. V šiestich zápasoch dosiahol sedem bodov a zotrval pred úvodným zápasom sezóny v prvom tíme Flames.

Aj keby nenaskočil na ľad a klub ho pošle do AHL, dá sa očakávať, že Honzek bude patriť k prvým voľbám, keď "plamene" budú načierať do svojich farmárskych vôd.

Podobne je vysoko pravdepodobné, že sa štartu v NHL dočká aj center Dalibor Dvorský, minuloročná desiatka draftu St. Louis Blues. Ten nemal tak skvelú prípravu ako Honzek, ale dlhodobo sa s ním počíta, že raz bude pravidelne nastupovať v NHL.

VIDEO: Gól Samuela Honzeka

O čosi menšiu šancu na prvý tím má dvojica dynamických útočníkov, Filip Mešár z Montrealu a Adam Sýkora z New Yorku Rangers.

Obaja budú musieť najprv získať na farme vo svojich tímoch prémiovejšie postavenie a následne počkať na problémy v prvom tíme. Ako vysoké draftové výbery z roku 2022 budú oboch mladíkov kluby chcieť vidieť aj na tom najvyššom leveli v NHL.

Menšiu pravdepodobnosť prvého štartu v NHL má brankár Samuel Hlavaj, ktorý by sa mal pobiť o jednotku na farme Minnesoty Wild. V prípade brankárskych problémov v hlavnom tíme "divochov" by mohol naskočiť aj v NHL. V reprezentácii Slovenska pozíciu, keď zrazu naskočil do prvého tímu, zvládol s bravúrou.

Menšiu šancu na premiéru v NHL má aj Jakub Demek, ktorý patrí organizácii Vegas Golden Knights. Mohutný útočník je použiteľný najmä do tretej či štvrtej formácie. V prípade potreby na týchto pozíciách v zostave, by sa Vegas mohlo spoľahnúť aj na Demekove služby.

Rodený Košičan má v strednodobom horizonte dobre našliapnuté dostať sa raz do NHL. Vzhľadom na to, že bol v roku 2021 draftovaný až v štvrtom kole zo 128. miesta, pravidelné miesto v zostave tímu AHL nie je málo. Z farmárskej AHL do NHL je totiž vždy veľmi blízko.

Oliver Okuliar v lete prišiel z českej extraligy k úradujúcemu víťazovi Stanleyho pohára Florida Panthers. Okuliar sa ako nedraftovaný hokejista bude musieť najprv etablovať na farme, aby mohol pomýšľať na prvý tím, ktorý má minimum voľných miest v zostave na rozdávanie.

Ak by sa mu podarilo dosiahnuť prvý štart, pridal by sa k Regendovi, Kelemenovi a Kochovi, ktorí okúsili NHL aj bez toho, žeby prešli draftom NHL. Mimochodom, podobne ako Okuliar, všetci traja menovaní slovenskí reprezentanti začnú sezónu taktiež v AHL.

Vyhrá už kanadský tím?

Tím z Mekky hokeja naposledy oslavoval Stanleyho pohár v roku 1993, keď sa tešili hráči Montrealu Canadiens. Odvtedy sa kanadskému tímu nepodarilo vyhrať ikonickú trofej.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slafkovský má status hviezdy, mladí šancu na premiéru. Vyhrá NHL konečne tím z Kanady?