Návrat Rusov a Bielorusov sa zatiaľ nekoná. Verdikt IIHF ovplyvní aj Slovensko

Ruskí hokejisti počas MS.
Ruskí hokejisti počas MS. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|12. feb 2024 o 22:25 (aktualizované 12. feb 2024 o 22:44)

Rusi a Bielorusi v sezóne 2024/25 nebudú súťažiť pod IIHF.

ZÜRICH. Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v Zürichu predĺžila vylúčenie reprezentácie Ruska a Bieloruska z medzinárodných súťaží o ďalšiu sezónu - 2024/2025.

Rusi a Bielorusi neštartujú na vrcholných podujatiach od vypuknutia vojny na Ukrajine, ktorú Rusko napadlo vo februári 2022. 

IIHF zverejnila v pondelok k svojmu rozhodnutiu iba krátke stanovisko. 

„Na základe dôkladnej analýzy Rada IIHF dospela k záveru, že opätovné začlenenie ruských a bieloruských tímov do súťaží IIHF zatiaľ nie je bezpečné. Rusko a Bielorusko sa preto nezúčastnia na majstrovstvách IIHF v sezóne 2024/2025,“ uvádza hokejová federácia. 

Bielorusi prídu o olympijské hry

Kľúčové je však rozhodnutie smerom k olympijskej kvalifikácii na hry v Miláne a Cortine d’Ampezzo v roku 2026. 

Keďže sa kvalifikačné turnaje uskutočnia v auguste tohto roka a bieloruský tím bude aj v nasledujúcej sezóne z diania vylúčený, nebude môcť o štart na hrách bojovať.

Bielorusi mali pritom pôvodne štartovať na kvalifikačnom turnaji v Bratislave.

Slovensko však bude musieť o svoju miestenku na olympijské hry i tak bojovať. Kvôli vylúčeniu Bieloruska musela IIHF nanovo urobiť poradie tímov v kvalifikačných skupinách. V Bratislave budú o jednu miestenku bojovať Slovensko, Rakúsko, Kazachstan a Maďarsko.

Na olympijské hry postúpi len víťaz skupiny.

"Slováci sú jednoznačný favorit, keďže v lete počas prestávky v NHL, budú môcť počítať so svojimi hviezdami Slafkovským, Tatarom, Černákom, Nemcom, Fehérvárym, Ružičkom či Pospíšilom," napísal maďarský Nemzeti Sport.

Maďari dostali druhú šancu, keďže cez víkend v domácom prostredí nestačili na Japoncov, ale IIHF ich posunula ďalej namiesto Bielorusov ako najlepší tím na druhých miestach v tretej fáze kvalifikácie. 

Rusko je však v inej situácii ako Bielorusko. Stále má nádej, že na turnaji nastúpi. Rusko je v rebríčku IIHF stále na 3. priečke. Keďže je vylúčené zo súťaží, má zmrazený ranking. 

Aktuálne teda platí, že športové kritériá pre štart v Miláne ruská reprezentácia splnila. Dokonca v predbežnom vyžrebovaní turnaja je zaradená do C-skupiny. Pri ruskom tíme jej však stále poznámka, že sa to môže zmeniť.

Otázkou je vraj bezpečnosť

Rusko sa však bude môcť na turnaji zúčastniť len v prípade, ak IIHF pre sezónu 2025/2026 rozhodne o ich návrate na súťaže a zároveň Medzinárodný olympijský výbor pripustí účasť Rusov v tímových súťažiach. 

„Rada IIHF bude situáciu naďalej monitorovať, pričom najneskôr v máji 2025 na zasadnutí Rady IIHF pred výročným kongresom IIHF určí, či je bezpečné opätovne zaradiť Rusko a Bielorusko do majstrovskej sezóny 2025/2026,“ uviedla Medzinárodná hokejová federácia. 

Ruskí hokejisti však naisto nebudú môcť štartovať ani na majstrovstvách sveta 2025, ktoré sa budú konať vo Švédsku a v Dánsku.

Viacerí členovia Rady IIHF už pred pondelkovým hlasovaním reagovali, že ich postoj ohľadom možného návratu Rusov sa nezmenil. 

"Veci sa nezmenili, takže pozícia Fínska sa nezmenila," citoval Hietanena portál Iltalehti.

"V súčasnej situácii považujeme za nemožné, aby sa Rusko a Bielorusko vrátili. Má to veľa spoločného s bezpečnosťou hráčov a podujatia. Môj názor je, že situácia sa nezmenila, takže pozícia Švédska je jasná," povedal pre Expressen Larsson.

Zloženie skupín olympijskej kvalifikácie

  • Skupina D (Bratislava): Slovensko, Kazachstan, Rakúsko, Maďarsko
  • Skupina E (Riga): Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina
  • Skupina F (Aalborg): Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Návrat Rusov a Bielorusov sa zatiaľ nekoná. Verdikt IIHF ovplyvní aj Slovensko