Fasela uviedli do Siene slávy IIHF. Komisia v jeho prípade urobila výnimku

René Fasel.
René Fasel. (Autor: TASR)
TASR|24. sep 2021 o 22:51

Fasel končí vo funkcii prezidenta IIHF po dlhých 27 rokoch.

PETROHRAD. Dosluhujúceho prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Reného Fasela slávnostne uviedli v piatok do Siene slávy IIHF.

Stalo sa tak na špeciálnej ceremónii v rámci kongresu IIHF v Petrohrade, deň predtým, ako vyprší mandát 71-ročného švajčiarskeho funkcionára.

Fasel: Nezbavíte sa ma

Fasela, ktorý bol najdlhšie slúžiaci šéf svetového hokeja v jeho 111-ročnej histórii, zvolila do Siene slávy jednomyseľným verdiktom historická komisia IIHF.

Je jedinou osobnosťou, ktorú tento rok uviedli do hokejovej dvorany.

Zvyčajne musí hráč či funkcionár na vstup do Siene slávy čakať minimálne dva roky po ukončení činnosti, v prípade Fasela však urobila komisia výnimku.

"Je to významné privilégium. Moja rodina je tu so mnou, je ťažké nebyť v tejto chvíli emotívny a zostať chladný," povedal Fasel pri rozlúčke s 27-ročným prezidentským pôsobením.

Počas neho sa rozrástol počet členov IIHF z 50 na 81.

"Neodchádzam z hokeja, to vám sľubujem. Nezbavíte sa ma. Všetkých vás milujem, veľmi vám ďakujem," citoval ho oficiálny web IIHF.

Rady IIHF kandiduje aj Šatan

Fasel je povolaním zubár, ako hráč nastupoval v rokoch 1960 až 1972 za švajčiarsky klub HC Fribourg-Gottéron, následne sa stal rozhodcom.

V tejto funkcii sa predstavil aj vo štvrtkovej rozlúčkovej exhibícii v Petrohrade.

Od roku 1985 bol prezident Švajčiarskej hokejovej federácie, za šéfa IIHF ho zvolili v roku 1994.

Voľby nového prezidenta sa uskutočnia v sobotu, o stoličku po odchádzajúcom Faselovi sa uchádzajú Dán Henrik Bach Nielsen, Čech Petr Bříza, Bielorus Sergej Gončarov, Nemec Franz Reindl a Francúz Luc Tardiff.

Okrem prezidenta budú delegáti polročného kongresu IIHF voliť aj ďalšie výkonné funkcie, predovšetkým nových členov Rady IIHF, do ktorej kandiduje aj prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Fasela uviedli do Siene slávy IIHF. Komisia v jeho prípade urobila výnimku