Prichádzajú Kudrna, Repčík či Mrázik. Dvadsať Slovákov, ktorí prestúpili v Tipos extralige

Andrej Kudrna v zápase Slovensko - USA v skupine B na MS v hokeji 2024.
Andrej Kudrna v zápase Slovensko - USA v skupine B na MS v hokeji 2024. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet)
Šimon Čop|18. sep 2024 o 16:00

Prehľad slovenských prestupov pred sezónou 2024/25 v Tipos extralige.

BRATISLAVA. Trh so slovenskými hráčmi pred sezónou 2024/25 znamenal prestup desiatok zaujímavých mien. 

Platilo to aj o Tipos extralige. Slovenské jadro posilňovali Košice, Slovan, Zvolen, Žilina i ďalšie kluby. 

Pred začiatkom nového ročníka v súhrne vyberáme 20 zaujímavých mien, ktorých sa tieto prestupy týkali.

Andrej Kudrna (Litvínov - Zvolen) 

Čo sa týka slovenských prestupov, máločo tromfne prestupovú bombu, ktorú si nachystal Zvolen. Dohodol sa s účastníkom štyroch majstrovstiev sveta i olympijských hier. 

Andrej Kudrna má 33 rokov, ale neuberal z plynu. V Česku si držal dlhodobý štandard a v predminulej sezóne dokonca nastrieľal 21 gólov ako šiesty najlepší strelec Tipsport extraligy. 

Základom pre jeho návrat na Slovensko boli rodinné dôvody. Zvolen sa ihneď chopil iniciatívy. Nemusel ho preplácať, základom dohody bol dobrý dojem reprezentanta z klubu a jeho vedenia. 

“Hráčov jeho kvalít hrajúcich na Slovensku nie je veľa a my sme hrdí, že v našom klube ich máme niekoľko. Spolu by mali tvoriť veľmi kvalitnú kostru tímu,” verí prezident Dušan Mráz.

Andrej Kudrna pred zápasom Slovensko - Francúzsko v skupine B na MS v hokeji 2024.
Andrej Kudrna pred zápasom Slovensko - Francúzsko v skupine B na MS v hokeji 2024. (Autor: Palo Gašpar / Sportnet)

Andrej Kukuča (Poprad – Zvolen) 

Vedenie Zvolena sa zameralo nielen na kvalitných legionárov, ale i Slovákov. Podľa manažérov klubov je totiž čoraz ťažšie vybudovať si kvalitné slovenské jadro. 

Prírastkom doň sa stal i Andrej Kukuča. Prichádza z Popradu po sezóne, v ktorej debutoval v seniorskej hokejovej reprezentácii a vyskúšali si ho aj v príprave na MS v Ostrave. 

"Po sezóne mi skončila zmluva v Poprade a premýšľal som, čo ďalej. Zo strany Zvolena som cítil veľký záujem a rozhodlo aj to, že sú tu opäť vysoké ambície. V reprezentácii som sa stretol aj s Marekom Heclom a Matejom Kašlíkom a od oboch som mal len pozitívne referencie na klub," povedal o prestupe Kukuča. 

Má len 24 rokov, no ide o skúseného útočníka. V najvyššej slovenskej súťaži má na konte viac ako 200 duelov za Trenčín, Michalovce a Poprad.

Peter Repčík (Drummondville - Košice) 

Generálny manažér HC Košice Gabriel Spilar sa pre Sportnet vyjadril, že si myslí, že sa práve jeho mužstvo môže pochváliť veľmi slušnou slovenskou kostrou. 

Košičania navyše veľmi čerstvo vedia, že môžu rátať aj s ďalšou zaujímavou posilou. V ich drese nastúpi Peter Repčík. 

Dlhoročný juniorský reprezentant a zároveň košický odchovanec bol na skúške v Utahu HC. Hoci strelil historicky prvý gól novovzniknutého klubu NHL, pozvánku do hlavného kempu si nevybojoval, a tak sa vracia do rodného mesta. 

“Mal skvelú sezónu v QMJHL, opäť hral na MS do 20 rokov a je na ňom vidieť, že na ľade pôsobí sebavedomo,” vyčítal ešte z tréningov s Košičanmi Spilar. Verí, že si toto sebavedomie prenesie aj do hlavnej fázy sezóny.

Peter Repčík v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji 2024.
Peter Repčík v zápase Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)

Filip Krivošík (Mladá Boleslav - Košice) 

Za “oceliarov” nastúpi aj staronová posila Filip Krivošík. 

Uprostred sezóny 2023/24 prestúpil z Košíc do Mladej Boleslavi ako jeden z najvýraznejších forvardov Tipos extraligy. Tam s ním však ďalej nerátajú. 

Košičania s ním majú len tie najlepšie skúsenosti, preto sa ihneď chopili iniciatívy. Bola to posila, nad ktorou nemuseli rozmýšľať. 

“Podpísať dobrých Slovákov je naozaj ťažké a Filip medzi nich patrí. Môžem potvrdiť, že bolo naše zadanie získať ho. Som rád, že sme to splnili,” prezradil Spilar.

Tomáš Záborský (Poprad - Trenčín) 

Keď zveríte novej posile ihneď funkciu kapitána, veľa to o nej vypovedá. Práve také zadanie dali Tomášovi Záborskému v Dukle Trenčín. 

Vo dvoch sezónach za Poprad sa zakaždým priblížil k priemeru bod na zápas. Ofenzívne ide stále o veľkú zbraň. A “céčko” mu neváhali dať najmä pre množstvo skúseností. 

Tridsaťšesťročný trenčiansky odchovanec sa vracia do klubu, kde začínal. Opustil ho v roku 2006 a vrátil sa potom, čo naberal skúsenosti v OHL, AHL, ECHL, vo Fínsku, Švédsku, Česku, Nemecku či v KHL. 

"Tomáš je známy svojou produktivitou, schopnosťou skórovať a výborným korčuľovaním. Veríme, že jeho skúsenosti v kombinácii s jeho pracovnou morálkou budú pre náš tím veľkým prínosom," uviedol klub na sociálnej sieti ešte v máji, keď oznámil tento podpis.

Tomáš Záborský v drese HK Poprad.
Tomáš Záborský v drese HK Poprad. (Autor: TASR)

Michal Mrázik (Poprad) 

Z Popradu odišiel Záborský, no prišli iní zaujímaví Slováci. Jeden z nich je stávkou na riziko. 

Michal Mrázik totiž v uplynulej sezóne nikde nehral. Oficiálne to bolo spôsobené zdravotnými problémami. 

"Naskytla sa šanca dohodnúť sa s ním a som rád, že sme to dokázali. Michal je motivovaný mladý hráč, dobre stavaný center s vysokým potenciálom a verím, že v Poprade si zastane svoje miesto,” uviedol športový riaditeľ Július Koval. 

O tom, že ide o dobre stavaného hráča, netreba polemizovať. Veď v minulosti si ho v kempoch vyskúšali Arizona Coyotes i New York Rangers. V zámorí odohral jeden zápas v AHL a 31 v ECHL, v minulosti nastupoval za Bratislavu Capitals i HC Košice.

Alex Čajkovič (Sarnia – Poprad) 

Ani Alex Čajkovič nie je práve preverený hráč. Medzi mužmi ešte nikdy nehral. 

V Poprade už začal sezónu s tímom do 20 rokov. Šancu však dostane aj medzi mužmi. Vracia z kanadskej juniorskej OHL, kde ako obranca zaknihoval v 46 zápasoch gól a 13 asistencií. 

Išlo o jeho rozhodnutie. Podmienky v Poprade sa mu pozdávali natoľko, že sa rozhodol opustiť zámorie. 

“Odohrali sme tu veľa reprezentačných zápasov a poznám toto zázemie. Mohol som ešte pôsobiť rok v kanadskej juniorke, ale rozhodol som sa urýchliť svoj prechod do seniorského hokeja,” vyjadril sa pre klubový web.

Daniel Gachulinec (Zvolen - Žilina) 

Žilinčania čakali na postup do extraligy dlho. Preto v nej neplánujú byť do počtu a o rok sa vrátiť o level nižšie. 

Potvrdzujú to ich kroky v letnom období. Podpísali mnohé kvalitné mená, medzi ktoré patrí Daniel Gachulinec. 

Spoľahlivý obranca je skúsenou posilou pre ich zadné rady. Patril k oporám Slovana Bratislava, v sezóne 2023/24 si zahral aj za Zvolen a má za sebou desiatky zápasov v reprezentácii, vrátane trinástich na majstrovstvách sveta. 

Aj uňho rozhodol vzťah k mestu: “Teším sa na novú výzvu, som rodák z Považskej Bystrice, v Žiline som aj 5 rokov študoval. Takže sa tu cítim ako doma. V tíme poznám viacerých chalanov a teším sa na partiu.”

Daniel Gachulinec v reprezentačnom drese.
Daniel Gachulinec v reprezentačnom drese. (Autor: TASR)

Rastislav Dej (Vítkovice - Žilina) 

“Vlci” nehľadali len doma, ale i u susedov. Rastislav Dej prichádza z českých Vítkovíc. 

V klube strávil sedem sezón a v Česku bol ešte dlhšie. Pôsobil tam od juniorských kategórií od roku 2005. 

Aj on je rodákom z Považskej Bystrice. Keď Žilina postúpila do extraligy, bol rád, že sa ozvali aj jemu. 

“Bol som milo prekvapený, ako celá organizácia funguje. Jednania boli na úrovni, veľmi korektné. Celé sa mi to pozdávalo. Dáva mi to zmysel nielen kvôli mne, ale aj rodine,” dodal. 

Zvučné meno do ofenzívy opúšťa českú najvyššiu súťaž po 17 rokoch a 768 zápasoch.

Miroslav Mucha (Liberec - Žilina) 

Miroslav Mucha sa v prvej sezóne medzi mužmi v Európe nedokázal nastálo usadiť v jednom tíme. Hral za Liberec, Kolín i Zvolen. 

Nováčik v extralige môže byť klubom, kde by sa mu to mohlo podariť. S ďalšími posilami Žilinčanov má spoločné to, že taktiež v minulosti hrával za Považskú Bystricu. 

Dvadsaťšesťročný krídelník má množstvo skúseností so zámorským hokejom. V univerzitnej NCAA pôsobil päť rokov, posledný dokonca ako kapitán Michigan State University. 

Do klubu prichádza motivovaný. 

“Oslovila ma vízia vedenia klubu a ich profesionálny prístup, ktorý úspešný tím potrebuje. Taktiež to bola skvelá atmosféra, ktorú som počas finálovej série videl! Od môjho pôsobenia očakávam tvrdo pracujúci tím, ktorý sa bude usilovať dostať Žilinu na vrcholné priečky, kam klub ako sú Vlci Žilina patrí,” citoval ho klub na sociálnych sieťach.

Zvolenský útočník Miroslav Mucha pred brankárom Košíc Dominikom Riečickým.
Zvolenský útočník Miroslav Mucha pred brankárom Košíc Dominikom Riečickým. (Autor: TASR)

Vojtech Zeleňák (Vítkovice - Banská Bystrica) 

Na Slovensko sa z Moravy vracia aj Vojtech Zeleňák. Posilní Banskú Bystricu, s ktorou sa dohodol na dvojročnej spolupráci. 

V poslednom ročníku debutoval v Tipsport extralige. Odohral tam deväť duelov za Vítkovice a pripísal si asistenciu. 

Inak však 26-ročný zadák hrával v druhej najvyššej súťaži, kde si vyskúšal Přerov, Frýdek-Místek aj Jihlavu. 

Slovenskú Tipos extraligu už pozná. V dresoch Zvolena, Košíc, Michaloviec a Trenčína zaznamenal 133 štartov. 

"Bol o neho na Slovensku záujem, a preto som rád, že sa nám ho podarilo dotiahnuť minimálne na dve nasledujúce sezóny," uviedol športový manažér Ľuboš Pisár.

Michal Beňo (Slovan - Zvolen) 

Viacerí reprezentační obrancovia zažili v medzisezónnom období rošády. Dres menilo niekoľko z nich. 

Zo Slovana odišiel Michal Beňo. Dvadsaťnásobný reprezentant si na Slovensku oblečie iný dres vôbec po prvý raz. 

Získal ho Zvolen. Ako defenzívny obranca bude mať za úlohu vystužiť obranné rady, keďže v minulej sezóne inkasovali viac gólov ako Zvolenčania iba Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica a Humenné.

Michal Beňo..
Michal Beňo.. (Autor: TASR)

Patrik Bačík (Banská Bystrica – Slovan) 

Iných reprezentačných zadákov však Slovan získal. Jedným z nich je Patrik Bačík. 

Dvadsaťdeväťročný bek sa vracia domov. Práve bratislavský klub ho vychoval a v minulosti zaň hrával aj v extralige. 

Tri sezóny v Banskej Bystrici z neho urobili preverené meno. V poslednej sezóne si utvoril nové osobné maximum s 25 (6+19) bodmi v 50 dueloch. 

Pod Urpínom bol asistentom kapitána. Jeho kvality si navyše všimli aj v reprezentácii, kde odohral deväť stretnutí.

Boris Brincko (Poprad – Slovan) 

Druhým bekom, ktorý si v uplynulom ročníku vyskúšal národný tím a sťahuje sa do hlavného mesta, je Boris Brincko. 

Išlo o jeho osobné rozhodnutie. 

„V Poprade sa mi po vlaňajšej sezóne končila zmluva. Je pravda, že som dostal ponuku zostať, ale do toho prišiel Slovan, ktorý ma oslovil. 

Po nejakom čase sme sa dohodli na podmienkach spolupráce a rozhodol som sa prikývnuť Slovanu. Je to jeden z najväčších klubov na Slovensku. Má úžasnú históriu, takže keď ma osloví takýto klub, tak nie je o čom,” povedal 25-ročný Popradčan. 

V uplynulom ročníku odohral v reprezentačnom drese osem zápasov bez bodu. Slovanisti ako dôvody jeho angažovania uviedli jeho spôsob hry, vek i progres.

Patrik Svitana (Poprad – Michalovce) 

Aj keď má už 36 rokov a začína sa to prejavovať na jeho výkonnosti, pre skúsenosti a stále slušné výkony je oňho doposiaľ záujem. 

Patrik Svitana opúšťa Poprad. Bez krátkej prestávky v Košiciach, Kazachstane a Poľsku bol podtatranský región jediným miestom, kde hral. 

Jeho kroky povedú južnejšie. Bývalého kapitána “kamzíkov” zlanárili do Michaloviec. 

Dôvody, ktorými svoje rozhodnutie vysvetlil, znejú zaujímavo. Jeho láska k hokeju vyhasínala a rozhodol sa s tým niečo urobiť. 

“V Poprade som bol teraz sedem rokov nonstop a chcel som tam aj ukončiť kariéru. Ale s odstupom času som si hokej doma až tak neužíval. Rozhodol som sa pre nový impulz a chcem ku koncu kariéry opäť nabrať chuť do hokeja a hrať to, čo viem,” objasnil.

Patrik Svitana.
Patrik Svitana. (Autor: TASR)

Šimon Petráš (Trenčín - Košice) 

Ešte v predminulej sezóne patril k piatim najproduktívnejším Slovákom v extralige. Bodové hody mu nie sú cudzie. 

Ku koľkým gólom však pomôže Košiciam, kde hral naposledy ako 24-ročný? Šimon Petráš sa vracia na miesto, odkiaľ musel odísť, aby zažiaril. 

Jeho kariéra začala stúpať v roku 2020. Najprv patril k najdominantnejším hráčom prvej ligy v drese Žiliny, potom nazbieral 41 a 31 bodov v drese Trenčína v extralige. A teraz sa vráti do metropoly východu, kde medzi rokmi 2017-2019 pozbieral v 101 zápasoch len 18 bodov. 

Dnes je však iným hráčom a verí, že Košiciam pomôže. 

“Chcel som ísť do úspešného klubu, kde bude možnosť hrať o najvyššie priečky. Mal som ponuky z viacerých tímov, no potom mi agent povedal, že majú o mňa záujem Košice, tak som už nič iné ani neriešil a sústredil sa na túto ponuku,” prezradil pre klubový web.

Jakub Linet (Humenné - Nové Zámky) 

Humenčania síce už nie sú súčasťou najvyššej súťaže, no ich odkaz ďalej ponesú hokejisti, ktorí napriek vypadnutiu zaujali. 

Jakub Linet medzi nich bezpochyby patrí. V predošlom ročníku pozbieral 14 gólov a 23 bodov. Bol najlepším strelcom “levov” aj ich najproduktívnejším Slovákom. 

A preto si ho vyhliadli HC Nové Zámky. V zostave “býkov” si nakrátko zahral už v sezóne 2018/19. 

“Pokúsim sa spraviť maximum pre tímový úspech ak tomu prispejem aj gólmi, bude to len plus. Samozrejme, všetko bude závisieť aj od toho, aké úlohy budem mať v tíme," uviedol. 

Marcel Melicherčík (Spišská Nová Ves - Trenčín) 

Dukla Trenčín vstúpi do sezóny 2024/25 s úplne novou brankárskou dvojicou. Tandem vyskladali zo Slovákov. 

O post jednotky zabojuje Marcel Melicherčík, ktorý ju vlani mal v tíme Spišskej Novej Vsi. Tam s ním nepredlžili spoluprácu, podľa generálneho manažéra Rapáča po analýze jeho kvalít a výkonov. 

V Dukle ho nečaká nič ľahké. Melicherčík, Michal Valent a Dávid Borák stoja na rovnakej štartovacej čiare. 

“Cieľom je vyhrávať zápasy, a teda tlak na gólmanov bude veľký, kto bude vyhrávať, bude chytať. Máme tu troch kvalitných slovenských brankárov, momentálne nemáme definované kto je jednotka, dvojka, trojka,” vyhlásil tréner brankárov Peter Kosa.

Michal Valent (Žilina - Trenčín) 

Valent je v Trenčíne navrátilcom. Za “vojakov” chytal medzi rokmi 2017-2022, prostredie dôverne pozná. 

Vrátil sa po skvelej sezóne v drese Žiliny. Tú potiahol za titulom a postupom 92,2-percentnou úspešnosťou zákrokov v základnej časti a 97,3-percentnou úspešnosťou v play-off. 

“Trenčín je náš domov. Keď som sem pred siedmimi rokmi prišiel, hneď sa mi to tu zapáčilo. Spoznal som tu moju manželku, narodili sa nám tu naše deti. Vždy som sa chcel s rodinou do Trenčína vrátiť, o to viac ma teší, že sa môžem sem vrátiť aj hokejovo,” povedal pre klubový web. 

Je na sklonku kariéry, no stále ide pre Trenčanov o cenný prírastok. Ako avizoval Kosa, cieľom bolo mať pred novou sezónou čo najhlbší brankársky post. Valentove skúsenosti k tomu bezpochyby napomôžu. 

Michal Valent v drese Dukly Trenčín.
Michal Valent v drese Dukly Trenčín. (Autor: TASR - Ján Krošlák)

Filip Surák (Spišská Nová Ves - Liptovský Mikuláš) 

Meno Filipa Suráka zarezonovalo najmä počas posledného play-off. Práve on ho v drese Spišskej Novej Vsi dochytal, no napriek solídnej 92,8-percentnej úspešnosti zásahov doviedol mužstvo len k jedinému víťazstvu. 

Na Spiši sa narodil, hokejovo vyrástol a okrem tohto klubu štartoval už len v drese Brezna. Nový ročník preňho bude veľkou výzvou. 

Dvadsaťosemročný brankár si zrejme po prvý raz v kariére neoblečie dres rodného mesta ani raz v sezóne. Momentálne patrí Liptovskému Mikulášu, s ktorým sa dohodol na spolupráci. 

Bude tvoriť tandem s Evanom Fitzpatrickom, ktorý prichádza z ECHL a v Európe ešte nechytal. Práve to môže byť pre Suráka cesta za novým extraligovým maximom v počte odchytaných zápasov (momentálne 24). 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Prichádzajú Kudrna, Repčík či Mrázik. Dvadsať Slovákov, ktorí prestúpili v Tipos extralige