Hokejovú Ligu majstrov čakajú zmeny, Slovensko nemá garantovanú účasť

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. nov 2022 o 16:26

Doteraz bola hokejová Liga majstrov pre 32 klubov, po novom sa v nej predstaví len 24 účastníkov.

BRATISLAVA. Hokejovú Ligy majstrov čaká od nasledujúcej zmena v počte účastníkov aj formáte.

Ako v piatok informovalo vedenie súťaže, s platnosťou od ročníka 2023/2024 bude mať Liga majstrov už 24 účastníkov namiesto doterajších 32. Tri štvrtiny z nich, teda dovedna 18, zaplnia kluby z krajín, ktoré sú akcionármi súťaže.

Ligy zo Švédska, Fínska, Švajčiarska, Nemecka, Česka a Rakúska (Ice Hockey League) "dodajú" po tri kluby - majstra a tímy po základnej časti na prvej a druhej priečke, v prípade potreby aj družstvo zo štvrtej pozície.

Miesto v LM má garantované aj obhajca prvenstva a k dispozícii bude aj 5 voľných kariet pre kluby z ďalších súťaží.

"Pre každú sezónu bude vedenie súťaže vyberať držiteľov voľných kariet," referuje oficiálny web hokejovej Ligy majstrov. V praxi to znamená, že Slovensko nemá garantovaného účastníka.

Výrazná zmena čaká aj hrací formát súťaže. Doteraz bolo 32 účastníkov skupinovej časti rozdelených do ôsmich štvorčlenných skupín, pričom kluby z prvých a druhých miest sa dostali do osemfinále play-off.

Po novom každý účastník absolvuje šesť duelov proti šiestim rôznym súperom a do play-off postúpi šestnásť najúspešnejších tímov na základe bodového zisku resp. ďalších pomocných kritérií. Konať sa nebude žreb play-off, keďže "pavúk" bude známy na základe umiestnenia jednotlivých klubov (1-16, 2-15, atď).

V hokejovej Lige majstrov doteraz Slovensko zastupovali HC Košice, HK Nitra, HC '05 Banská Bystrica a HC Slovan Bratislava. Najúspešnejším klubom LM je švédska Frölunda, ktorá ju ovládla už štyrikrát.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Liga majstrov»Hokejovú Ligu majstrov čakajú zmeny, Slovensko nemá garantovanú účasť