Päť gólov dali aj Gáborík a Bondra. Prekoná niekto 102-ročný rekord NHL?

Marián Gáborík v drese Minnesoty Wild.
Marián Gáborík v drese Minnesoty Wild. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|18. jan 2022 o 08:28

Timo Meier prepisoval históriu piatimi gólmi.

SAN JOSE. Päť gólov v jednom dueli je magická hranica, cez ktorú sa dostane len málo hráčov. V pondelok v noci to dokázal v obrovskej forme hrajúci Timo Meier.

Švajčiarsky forvard nastrieľal Jonathanovi Quickovi päť gólov a vybojoval pre San Jose víťazstvo 6:2 nad rivalmi z Los Angeles. Stačilo mu šesť streleckých pokusov.

"Bolo to o tímovom úsilí. Spoluhráči ma zásobovali vynikajúcimi prihrávkami, išla nám presilovka," zhodnotil skromný Meier.

"Bol to iný zápas. Kým dnes sme sa väčšinu času bránili a využili skoro každú šancu, v minulých sme sa trápili v koncovke. Neviem opísať svoje pocity. Mám zimomriavky."

V luxusnej spoločnosti

Od roku 2000 sa päťgólovým duelom pýšia len piati hráči. Pred Meierom sa do histórie rovnakým spôsobom zapísali Mika Zibanejad (2020), Patrik Laine (2018), Johan Franzén (2011) a Marián Gáborík (2007).

Momentálne sme svedkami podobných výkonov zhruba každé dva roky, no nie je to pravidlo. Kým na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch sa konali päťgólové zápasy aj viackrát za rok, v defenzívnej ére medzi rokmi 1997 a 2010 sa tento husársky kúsok podaril len Gáboríkovi.

Nebol jediným Slovákom s podobnou štatistikou. Päť gólov zvládol aj Peter Bondra, a to 5. februára 1994, keď hral za Washington proti Tampe Bay. Z Čechov nestrelil v histórii NHL päť a viac zásahov v jednom stretnutí nikto.

Spojenie Meiera a Bondru nekončí. Meier je totiž prvým hráčom od Petra Bondru, ktorý stihol skórovať všetkých päť gólov v prvých dvoch tretinách zápasu.

Takéto niečo sa v dejinách súťaže podarilo iba desaťkrát a iba deviatim hráčom (Newsy Lalonde je jediný, kto dal päť gólov za dve tretiny dvakrát).

Do rekordu ďaleko

Našli sa i hráči, ktorí nielenže strelili hetrik, ale rovno zapísali dvojitý. Posledným šesťgólovým strelcom v zápase NHL bol Darryl Sittler ešte v roku 1976, keď zároveň vytvoril dodnes platný rekord v počte bodov v jednom zápase. Mal ich desať.

V celej histórii NHL sa našlo len sedem šesťgólových strelcov, okrem Sittlera nimi boli Red Berenson (1968), Syd Howe (1944), Cy Denneny (1921), Corb Denneny (1921), Joe Malone (1920) a Newsy Lalonde (1920).

Absolútny historický rekord drží Joe Malone.

Ten 31. januára 1920, teda pred takmer 102 rokmi, "vybavil" Toronto St. Patricks (predchodca dnešných Maple Leafs, pozn. red.) siedmimi gólmi.

Na snímke Darryl Sittler, rekordér v počte bodov v jednom zápase NHL. Navštívil Slovensko v roku 2002 pri príležitosti uvedenia Stana Mikitu, Václava Nedomanského, Petra Šťastného a novinára Georgea Grossa do Siene slávy slovenského hokeja.
Na snímke Darryl Sittler, rekordér v počte bodov v jednom zápase NHL. Navštívil Slovensko v roku 2002 pri príležitosti uvedenia Stana Mikitu, Václava Nedomanského, Petra Šťastného a novinára Georgea Grossa do Siene slávy slovenského hokeja. (Autor: TASR/AP)

Mohol mať aj ďalšie rekordy

Vtedy dvadsaťdeväťročný forvard bol hviezdou inak trápiacich sa Quebec Bulldogs. Jeho tím mal v jedenástich zápasoch sezóny 1919/20 na konte jednu výhru a desať porážok.

Malone tiahol tím takmer sám. A rovnaký bol aj spomínaný zápas doma proti Torontu. Malone strelil prvý gól zápasu a po prvej tretine vyhrávali "buldoci" 3:2.

Cestu za siedmimi gólmi začal útočník v druhej časti hry. Rozbehol sa už v jej prvej minúte a na konci tretiny mal na konte už štyri góly.

Posledné tri strelil v poslednej dvadsaťminútovke. Bulldogs viedli len 7:6 a duel bol dramatický. Malone však potvrdil povesť najlepšieho hráča mužstva a zodpovednosť zobral na svoje plecia.

V posledných minútach zápasu proti Torontu strelil tzv. "čistý hetrik" a dal definitívnu bodku za stretnutím. Bulldogs vyhrali 10:6.

Maloneovi stačilo 24 zápasov sezóny na to, aby strelil 39 gólov. S 27-gólovým náskokom ovládol tímovú streleckú tabuľku a so 49 bodmi mal 29-bodový náskok v tímovej produktivite. Stal sa najlepším strelcom aj najproduktívnejším hráčom tretej sezóny NHL.

Keby sa v tom čase hrali 82-zápasové sezóny ako dnes, Malone mal tempo na 133 gólov. Aktuálny rekord, ktorý drží Wayne Gretzky, je 92 gólov v jednom ročníku.

Joe Malone, držiteľ dodnes platného rekordu v počte gólov v jednom zápase NHL, zomrel 15. mája 1969 vo veku 79 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Päť gólov dali aj Gáborík a Bondra. Prekoná niekto 102-ročný rekord NHL?