Nákrčníky v hokeji stále nie sú povinné. Zabránili by zbytočným úmrtiam

Richard Zedník ukázal jazvu, ktorá mu ostala po hrozivom zranení v roku 2008.
Richard Zedník ukázal jazvu, ktorá mu ostala po hrozivom zranení v roku 2008. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|29. okt 2023 o 14:35

Najhoršia situácia je v USA.

BRATISLAVA. Hokejový svet zasiahla v nedeľu, 29. októbra 2023 tragická správa. Zomrel 29-ročný útočník Adam Johnson

V zápase britského hokejového pohára mu krčnú tepnu prerezal protihráč Matt Petgrave. Lekári bojovali o jeho život, ale márne. Duel Sheffieldu a Nottinghamu si vyžiadal krutú daň. 

V januári 2022 rovnaký tragický osud postihol len 16-ročného Teddyho Balkinda. V zápase žiakov v americkom Greenwichi spadol počas stretnutia na ľad a zrazil sa s protihráčom z tímu Brunswick. 

Podobná udalosť sa stala aj v októbri 1995. Švédskeho útočníka Bengta Åkerbloma počas prípravného zápasu medzi jeho Morou a Brynäsom do krku zasiahla korčuľa jedného zo súperov. Napriek snahe lekárov zomrel počas operácie v nemocnici.

Takéto hororové momenty sa v hokeji nedejú denne, ale občas nastanú. Zranenému vtedy ide o každú sekundu. 

Zachrániť by ich pritom mohol jediný chránič. Napriek tomu, že by zabránil zbytočným úmrtiam, ešte stále nie je v hokeji povinný.

Najprísnejší sú severania 

Nákrčník sa medzi profesionálmi najprv ujal vo Švédsku. Škandinávci nečakali na ďalšiu tragédiu a po úmrtí Åkerbloma ho zaviedli medzi povinnú výbavu hokejistov. 

Ak však čakali, že pôjdu príkladom a ostatné ligy ich budú rad radom nasledovať, nestalo sa tak. Aj v roku 2023 je povinný chránič krku v profesionálnych ligách skôr výnimkou než pravidlom. 

Nenosí sa na Slovensku, v Česku či v Nemecku. Hoci ho tieto krajiny “silno odporúčajú”, povinnosťou - a to aj v pravidlách Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF – je len v kategóriách do 20 rokov a nižších. 

Najviac dbajú na prevenciu týchto často tragicky sa končiacich zranení práve v severských krajinách. Nákrčníky sa okrem Švédska nosia aj vo Fínsku.

Hráči ho ignorujú 

Za toto pravidlo, hoci je medzi hokejistami zjavne nepopulárne, však už mohol ďakovať nejeden z nich. 

Fatálne sa mohla skončiť napríklad zrážka draftovej šestky z roku 2019 a neskoršieho víťaza Calder Trophy, ocenenia pre najlepšieho nováčika sezóny v NHL, Moritza Seidera s protihráčom v októbri 2020. Vtedy ešte hrával vo Švédsku. Chránič krku ho zachránil pred ťažkým zranením.

VIDEO: Chránič krku zachránil Moritza Seidera pred zranením

Seider, paradoxne, od odchodu do NHL nákrčník nenosí. Ťažké je presne konkretizovať dôvod, prečo ho hokejisti tak odmietajú, no väčšinou, ak nie je povinný, iba odporúčaný, ho ignorujú. 

Kedysi sa proti nemu ohradili napríklad hráči z juniorskej OHL. Keď liga, snažiac sa zabrániť momentom, aké zažil Richard Zedník, nariadila pred 15 rokmi jeho povinné nosenie, hokejisti protestovali.

V Ontario Hockey League aj Quebec Major Junior Hockey League však aktuálne platí pravidlo, že hokejisti pri vstupe na ľad počas zápasov, tréningov i exhibícií musia nosiť túto časť výstroja. V pravidlách Western Hockey League, tretej ligy združenej pod hlavičkou CHL, sa však o ochrane krku nepíše ani slovo.

Nepresvedčil Zedník ani Malarchuk 

Najväčšiu debatu, pochopiteľne, vyvoláva hokej v NHL a v Spojených štátoch amerických. 

Dva najkrvavejšie incidenty v najsledovanejšej lige sveta sa odohrali v rokoch 1989 a 2008. Pri oboch išlo o život a hoci sa žiaden neskončil úmrtím, mali by byť dostatočným dôvodom k prevencii proti týmto zriedkavým zraneniam. 

Ako prvý stratil na ľade po prerezaní krčnej tepny veľkú časť krvi brankár Buffala Clint Malarchuk v roku 1989. Prežil s ťažkou traumou, ktorú ešte prehĺbili spomienky, ktoré sa mu vynorili po zranení slovenského útočníka Richarda Zedníka o 19 rokov neskôr.

Napriek tomu sa v Národnej hokejovej lige nákrčník nenosí. Podľa niektorých je jeho uvedenie do obehu len otázkou času - rovnako, ako sa pred desiatkami rokov stali povinnými prilby brankárov a neskôr hráčov. 

Ešte nebezpečnejšia situácia ako v Kanade vládne v USA. Tam je totiž nákrčník podľa oficiálnych pravidiel zväzu USA Hockey nepovinný na všetkých hokejových úrovniach. Povinne ho vyžadujú iba lokálne asociácie. Podľa zväzu neexistuje dostatok dát, ktoré by dokázali jeho prínos. 

Ak by boli hokejové pravidlá iné, možno by prežili Adam Johnson aj Teddy Balkind. Zmenia dve tragické úmrtia v priebehu necelých dvoch rokov zmýšľanie hokejových líg a asociácií alebo sa ochrane krku v športe, v ktorom je najvyššie riziko takýchto fatálnych zranení, bude naďalej venovať obmedzená pozornosť? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Nákrčníky v hokeji stále nie sú povinné. Zabránili by zbytočným úmrtiam