Šatan chce o päť rokov šampionát na Slovensku: Komunikácia so Studeničom už nebude

Slovenskí hokejoví reprezentanti sa radujú po víťazstve v záverečnom kvalifikačnom zápase D-skupiny na zimné olympijské hry 2026 proti Kazachstanu.
Fotogaléria (18)
Slovenskí hokejoví reprezentanti sa radujú po víťazstve v záverečnom kvalifikačnom zápase D-skupiny na zimné olympijské hry 2026 proti Kazachstanu. (Autor: TASR)
Samuel Grega, Miroslav Kováčik|1. sep 2024 o 22:30 (aktualizované 1. sep 2024 o 23:13)

Miroslav Šatan verí, že brankár Samuel Hlavaj nakukne do NHL. Volať do New Jersey ohľadom Nemcovho zranenia nebolo jednoduché.

BRATISLAVA. Generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja MIROSLAV ŠATAN je spokojný s výkonom Slovákov v olympijskej kvalifikácii. Vďaka trom výhram si zahrajú pod piatimi kruhmi aj v roku 2026 v talianskom Miláne.

V rozhovore povedal, či má Samuel Hlavaj na NHL, vyjadril sa k odchodu Mariána Studeniča z tímu a hovoril aj o pláne organizovať MS 2029 na Slovensku:

"Dnes je záverečný termín a ja som poslal prihlášku, že sa budeme uchádzať o usporiadanie MS 2029."

Ako hodnotíte pôsobenie Slovenska v olympijskej kvalifikácii?

Som veľmi spokojný a chcem zložiť poklonu hráčom za to, ako hrali a bojovali. Určite nebolo jednoduché hrať v takomto termíne. Viem, aké je to náročné. Hocičo sa mohlo stať, ale všetci bojovali a som veľmi rád, že títo chlapci prišli a vybojovali olympiádu pre Slovensko.

Čo hovoríte na výkony Samuel Hlavaja v bráne?

Určite bol veľkou oporou. V kritických momentoch, keď sa Kazachstan snažil dostať do zápasu, predviedol kľúčové zákroky a podržal mužstvo. 

Samuel Hlavaj v zápase Slovensko - Kazachstan.
Samuel Hlavaj v zápase Slovensko - Kazachstan. (Autor: TASR)

Blíži sa jeho forma úrovni NHL?

Myslím si, že je na ceste a všetci budeme zvedaví, ako sa mu bude dariť v zámorí a budeme mu držať palce, aby nakukol do NHL.

Šimon Nemec sa v zápase proti Maďarsku zranil. Prebehla komunikácia s vedením New Jersey Devils?

Áno a nie sú to príjemné veci. Keď sa vám podarí dohodnúť s manažérom, aby hráč prišiel, má obavy, aby sa nezranil a neprišiel do kempu so zranením. Aj preto možno dvaja kľúčoví hráči nehrali.

No a keď to zranenie príde, potom nie je jednoduché volať s manažérom a oznámiť mu to. Verím, že Šimon bude čo najskôr späť. Všetky lekárske správy sme poslali do New Jersey, kde sa o neho postarajú.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Kazachstan v kvalifikácii na ZOH 2026

Tréner Craig Ramsay má zmluvu do konca sezóny a olympiáda bude až počas tej ďalšej. Ako vidíte jeho budúcnosť pri národnom tíme?

My sme dohodnutí na spolupráci pre túto sezónu. Musíme ju absolvovať a potom urobíme ďalšie rozhodnutie.

Ako vnímate momentálnu úroveň slovenského seniorského hokeja? V olympijskej kvalifikácii ste dvakrát vyhrali, ale predsa len ste ju museli hrať a bojovať o účasť pod piatimi kruhmi.

Bol by som rád, keby sme v rebríčku IIHF trochu stúpli a nemuseli túto kvalifikáciu hrať. Tie rozdiely sú tesné. Napríklad, keby na posledných MS skončil zápas Nemecko - Švajčiarsko opačne, tak by sme postupovali priamo. Boli sme však na 9. mieste.

Marián Studenič odišiel z kempu ešte pred prvým zápasom po tom, ako nebol spokojný so svojou rolou. Ako to ovplyvní budúcu komunikáciu a jeho pôsobenie v reprezentácii?

Komunikácia s ním už nebude. Mali sme dlhú debatu, ale rozhodol sa tak, ako sa rozhodol. Možno už teraz uzná, že reagoval skratovo, ale bohužiaľ, tak sa rozhodol. Snažili sme sa ho presvedčiť, aby to zvážil, ale urobil svoje rozhodnutie. 

Čo bol teda ten dôvod? Nebol spokojný so svojou rolou?

To je úplne jedno. Je to reprezentácia, je to jeden týždeň. Je úplne jedno, kde ho tréneri dajú.

Marián Studenič ako hráč Seattlu Kraken.
Marián Studenič ako hráč Seattlu Kraken. (Autor: X/Seattle Kraken)

Ako to vyzerá s predbežným záujmom o organizáciu MS v hokeji 2029 na Slovensku?

Myslím si, že IIHF dvakrát videla, že vieme zorganizovať MS. Oba šampionáty boli úspešne z hľadiska organizácie, aj čo sa týka financií. Dnes je záverečný termín a ja som poslal prihlášku, že sa budeme uchádzať o usporiadanie MS 2029. Budú tam aj ďalší dvaja kandidáti, podľa mojich informácii Maďarsko a Veľká Británia, takže uvidíme. 

Hral by sa šampionát v Bratislave a Košiciach alebo plánujete aj alternatívu v spojení s Brnom?

Nemáme zatiaľ iné štadióny a o opcii s Brnom sme sa nebavili, pretože ten štadión ešte nestojí.

Potrebovali by Košice výnimku?

V minulosti sme to zvládli aj s nižšou kapacitou. Ten štadión je momentálne v rekonštrukcii, takže bude trochu vylepšený, ale kapacita ostane rovnaká.

Tabuľka skupiny D v kvalifikácii ZOH 2026

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Šatan chce o päť rokov šampionát na Slovensku: Komunikácia so Studeničom už nebude