Prišiel ako vyhorený talent, skončil ako legenda. Calgary vyradí číslo Kiprusoffa

Miikka Kiprusoff.
Miikka Kiprusoff. (Autor: Calgary Flames/ twitter)
Šimon Čop|19. júl 2023 o 12:00

Vlastnou skromnosťou sa zapríčinil o to, že sa o ňom hovorilo pomenej.

CALGARY. Keď sa po prvýkrát objavil v šatni Calgary Flames v novembri 2003, nikto netušil, kto vlastne prišiel. Všetko, čo o ňom vedeli, bolo, že je brankár a núdzové riešenie neutešenej situácie.

„Prvá vec, čo mi napadla, bolo: A kto je zas tento chalan?!“ s úsmevom spomína o dvadsať rokov neskôr súčasný generálny manažér klubu Craig Conroy. Vtedy bol lídrom tímu na ľade.

Nenápadný Fín sa však nemusel dlho predstavovať. Stačilo zopár nádherných zákrokov, keď útočníkom zobral góly spred napoly prázdnej bránky.

Tak sa začala cesta legendárneho Miikku Kiprusoffa pod strop Scotiabank Saddledome. Calgary Flames v utorok oznámili, že číslo 34 bude od 2. marca 2024 pred zápasom s Pittsburghom navždy vyradené z ich obehu.

Pred Kiprusoffom ho nosilo deväť hráčov, po ňom nik.

Nezabudnuteľný

„Sme hrdí na to, že môžeme naďalej budovať dedičstvo Flames a vzdať hold jednému z najvýznamnejších velikánov histórie klubu.

V mene vlastníkov Flames a celej organizácie blahoželáme Miikkovi k úžasnej kariére a tomuto zaslúženému a vzácnemu úspechu,“ prehlásil Conroy.

„Sme nadšení, že jeho číslo 34 bude zaslúžene vystavené v hale Scotiabank Saddledome, aby fanúšikovia Flames mohli oslavovať jeho prínos aj v nasledujúcich rokoch.

A pre mňa osobne bolo cťou byť jeho spoluhráčom. Pod maskou sa skrýval neľútostný súper, ktorý nám dodával sebadôveru a príležitosť vyhrávať každý večer.“

VIDEO: Spomienkové video a aplauz pre Miikku Kiprusoffa

Na „Kippera“, ako ho prezývali, v Alberte nezabúdajú. Kedykoľvek sa objaví v aréne Flames, dostane standing ovation.

„V Calgary som to miloval. Fanúšikovia sú úžasní a je to nádherné miesto pre život aj kariéru. Hokej tu naozaj niečo znamená a ja som bol hrdý na to, že som mohol deväť rokov nosiť ich logo a nazývať Calgary svojím domovom,“ povedal Kiprusoff.

„Chcel by som sa poďakovať majiteľom Flames, organizácii a fanúšikom za moje pôsobenie v Calgary a za túto obrovskú poctu.“

Stane sa druhým brankárom, ktorému v klube vyradia číslo.

Pred ním sa tejto pocty dočkal Mike Vernon s číslom 30. Celkovo bude štvrtý, keďže v Calgary sa nesmú nosiť ani čísla Lannyho McDonalda (9), kapitána jediného víťazného mužstva v dejinách organizácie, a Jaroma Iginlu (12).

Prerazil až ako 27-ročný

Legendárneho Fína draftovali ešte v roku 1995 San Jose Sharks z celkovej 116. priečky. Na debut v NHL však čakal až do 24. októbra 2000.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Prišiel ako vyhorený talent, skončil ako legenda. Calgary vyradí číslo Kiprusoffa