Výškou pripomína Cháru. Do NHL vletel bitkár, viac presedí ako odohrá

Matt Rempe (vpravo) v bitke s Mathieuom Olivierom.
Matt Rempe (vpravo) v bitke s Mathieuom Olivierom. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|27. feb 2024 o 14:30

Hoci v NHL už strelil premiérový gól, diváci si od neho sľubujú bitky.

NEW YORK. Éra bitkárov a mlátenia sa je v hokeji minulosťou. NHL je omnoho technickejšia a rýchlejšia, na výhry potrebujete tím zložený z hokejistov, ktorých zručnosti prevyšujú silu úderu. 

Občas sa ale predsa nájde ktosi, kto pamätníkov nostalgicky zavedie o 20-30 rokov naspäť. A môže to byť hráč, ktorý si túto dobu vôbec nepamätá. 

Reč je o mladíkovi v službách New Yorku Rangers. Matt Rempe ešte len začal kariéru v NHL, no patrí k aktuálne najsledovanejším hráčom v hokejovom svete. 

Nedáva krásne góly, hoci už jeden stihol streliť, nevyniká individuálnymi akciami ani presnými pasmi. Keď je na ľade, fanúšikovia čakajú len na jedno – kedy zhodí rukavice.

Slávny vďaka bitkám 

Monštrum na ľade. Show Matta Rempeho. Bitka roka či dokonca desaťročia. 

Prívlastky, ktoré sprevádzajú zápasy New Yorku Rangers, sa často točia okolo útočníka, ktorého meno pred 10 dňami nepoznal takmer nik. 

Rempe má 21 rokov, meria 203 centimetrov a váži 109 kíl. Hoci má postavu hokejového bojovníka, pre mnohých je spôsob, akým vstúpil do NHL, miernym prekvapením. Pred draftom 2020 ho skauti charakterizovali ako učenlivého a zodpovedného hráča. O bitkách sa veľmi nehovorilo. 

Pred sezónou 2023/24 nikdy nenazbieral v jednom ročníku viac ako 93 trestných minút. Nie je to síce málo, ale do “najlepších” mu stále chýbalo dosť.

Po piatich stretnutiach v NHL už má na konte 32 trestných minút a so 6 minútami a 14 sekundami v prepočte na zápas je v priemere najtrestanejším hráčom ligy. Dokopy pritom odohral len 20 minút, teda o 12 menej, než presedel. 

Zvolil si cestu bitkára alebo sa len nevie vymaniť z kolotoča, ktorý rozpútal svojou hrou od prvého zápasu? 

Pobil sa skôr než vôbec hral 

Rodák z Calgary debutoval v drese Rangers v nedeľu 18. februára v zápase pod holým nebom. “Jazdci” vyhrali nad Islanders 6:5 po predĺžení. Rempe sa pobil so známym bitkárom Mattom Martinom už po minúte a 29 sekundách. Väčší trest za bitku dostal skôr než by bol odohral aspoň sekundu v NHL, hneď po buly. 

V nasledujúcom stretnutí zostal - prekvapujúco - bez trestu. Pri víťazstve 3:1 proti Dallasu odohral 5 minút a 8 sekúnd a za ten čas stihol rozdať sedem bodyčekov. 

V treťom dueli proti New Jersey strávil na ľade dokopy 13 sekúnd. Vo svojom prvom striedaní lakťom zrámoval Nathana Bastiana a rozhodcovia ho poslali predčasne pod sprchy. 

VIDEO: Faul Rempeho na Bastiana 

Vtedy sa zvesť o Rempeovi rozšírila. Disciplinárka ho ďalej neriešila, no jeho faul, štýl hry či fyzické parametre okamžite zarezonovali. 

A tak ho už na predzápasovej rozcvičke vo Philadelphii vyzval Nicolas Deslauriers na súboj. Po bitke ťažkých váh hrala tvár Rempeho soka rôznymi farbami. Práve táto pästná výmena dostala od novinára Franka Seravalliho označenie “možno najlepšej bitky desaťročia”.

VIDEO: Bitka Deslauriersa a Rempeho

A teraz sa zdá, že si Rempeho silu chcú vyskúšať všetci, ktorým fyzická hra nie je cudzia. Aj v poslednom zápase proti Columbusu zhodil Rempe rukavice už v prvom striedaní, avšak na Mathieua Oliviera nestačil a odišiel s krvavým nosom. 

Poučí sa, kým nie je neskoro? 

Bitky sú pre mnohých hokejových priaznivcov stále atraktívnym spestrením zápasov. Rempe ich sýti, čo im hrdlo ráči. 

Lenže takýto štýl hry je časovanou bombou. Môže kedykoľvek vybuchnúť. Mnohí sa logicky obávajú o jeho zdravie a bezpečnosť, a to z viacerých dôvodov.

Jeho bitky vyzerajú ako zo starej školy. Žiadne zápasenie a nekonečné tancovanie bez poriadneho úderu. Pri Rempeho bitkách lietajú päste priamo na tvár jedna radosť. Už pri druhom súboji proti Nicovi Deslauriersovi navyše nechýbalo veľa, aby sa nebezpečne udrel zozadu do hlavy pri nekontrolovanom páde. Po bitke s Olivierom musel prejsť kontrolou na otras mozgu. 

Z minulosti pritom poznáme množstvo príbehov, ako môžu bitky spôsobiť doživotné muky. Následky prívlastku “bitkár” pociťujú mnohí. Tvrdí muži Scott Stevens, Matt Barnaby, Adam Deadmarsh, Keith Primeau a mnohí ďalší trpia trvalými následkami z veľkého množstva otrasov mozgu. 

Samotná liga už čelila nejednej žalobe, že sa slabo zaujímala o zdravie hráčov, ktorí sa dlhé roky po kariére nevedia spamätať z častých bolestí hlavy a prílišnej senzitivity. 

A teraz, keď hokej pokročil a verejnosť si viac ako kedykoľvek predtým pri každej jednej bitke uvedomuje riziko pre zdravie jej aktérov, vstúpil do súťaže nevídaný zjav. Rempe však takto nemôže hrať navždy. 

Známy kanadský reportér Gino Reda varuje pred čiernymi scenármi. “Všetci dúfame, že sa to nestane, ale ak nastane tragédia, tak sa, prosím, netvárme, že nás to prekvapilo,” povedal v relácii televízie TSN.

Stal sa korisťou 

Keď sa mladý hráč dostane do NHL, hľadá si svoje miesto. Málokto je od prvého striedania rozdielovým hráčom. A preto hokejisti ako Rempe potrebujú nejako zapadnúť. 

V dnešnej dobe to väčšina nováčikov skúša cez poctivú prácu na tréningoch a sústredenie sa na detaily v zápasoch. Body väčšinou prichádzajú pomalšie. 

Spôsob bitiek si dnes vyberie málokto. Rempe je výnimkou. 

“Som poctený, že tu môžem hrať a chcem z tejto príležitosti vyťažiť čo najviac. Vždy, keď si oblečiem dres New Yorku Rangers, vydám zo seba všetko a urobím, čo je v mojich silách, aby sme zvíťazili,” opísal svoje momentálne nastavenie. 

Lenže Rempeho štýl je dvojsečná zbraň. Na jednej strane chce dokázať, že sa – doslova – pobije o zotrvanie v lige, na druhej si naňho robia zálusk veteráni, ktorých cieľom je dokázať si, že na to ešte majú. Najľahšou korisťou sú pre nich neskúsení nováčikovia.

Matt Rempe sa raduje z prvého gólu v NHL.
Matt Rempe sa raduje z prvého gólu v NHL. (Autor: TASR/AP)

Celá sága okolo Rempeho ešte môže priniesť niekoľko dilem. 

Ako na ňu zareaguje NHL, ktorá musí chrániť zdravie hráčov viac ako v minulosti? Nariadi vstúpiť do hry rozhodcom, ktorí síce chápu, že tieto súboje sú vopred dohodnuté, ale to stále nevylučuje, že môžu pre hokejistov znamenať škaredé zranenia? A kedy mu tréner Peter Laviolette povie, že nemusí prijať každú výzvu na bitku, aby sa viac sústredil na svoje dobro a herný rozvoj? 

Veľa môžu napovedať už najbližšie duely. Rangers sa v noci zo stredy na štvrtok postavia znova proti Columbusu, kde sa Rempe môže revanšovať Olivierovi a o tri dni neskôr zavítajú do Toronta, kde pôsobí známy bitkár Ryan Reaves.

Prišiel o otca 

Hoci sa na dvojmetrového Kanaďana dívajú bežní fanúšikovia ako na kohúta v kohútích zápasoch, od ktorého chcú vidieť násilie a krv, ide o veľmi motivovaného hokejistu. 

V minulosti ho poznačila veľká rodinná tragédia. Ako 15-ročný tínedžer prišiel o otca Rona, ktorý zomrel náhle na infarkt, keď odhadzoval sneh spred domu. A práve pre neho sa chce usadiť v NHL. Vie, že by bol naňho veľmi pyšný. 

Rempe opísal otca ako veľkého hokejového fanúšika, ktorý nevynechal ani jeden zápas Flames. Vyrastal v rodine prisťahovalcov z Nemecka, ktorí si nemohli dovoliť, aby hrával hokej. Neskôr vybudoval úspešnú spoločnosť a túto príležitosť dal synovi Mattovi, ktorý o ňom hovorí ako o “hrdinovi”. 

“Viem, že tam bude so mnou. Bol to môj najlepší kamarát,” povedal Rempe o zosnulom otcovi pred premiérou na MetLife Stadium, ktorú sledovalo 79 690 divákov. 

Rempe debutoval v NHL 18. februára 2024, presne na šieste výročie otcovej smrti. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Výškou pripomína Cháru. Do NHL vletel bitkár, viac presedí ako odohrá