Maďarsko postúpilo a chce namiesto Rusov usporiadať MS v hokeji 2023

Fanúšikovia v zaplnenej hale MVM Dome v Budapešti počas zápasu Maďarsko - Holandsko na ME 2022 v hádzanej.
Fanúšikovia v zaplnenej hale MVM Dome v Budapešti počas zápasu Maďarsko - Holandsko na ME 2022 v hádzanej. (Autor: REUTERS)
Boris Vanya|9. máj 2022 o 02:41

Maďari ohlásili spoločnú kandidatúru so Slovincami.

BUDAPEŠŤ. Hneď, ako postúpili do elitnej kategórie, ohlásili zámer usporiadať spoločne majstrovstvá sveta v budúcom roku.

Hokejisti Slovinska a Maďarska si vybojovali na šampionáte 1-A divízie v Ľubľane postup na MS 2023 a obe krajiny by ho chceli odohrať v domácom prostredí.

Šampionát sa mal v budúcom roku pôvodne uskutočniť v Petrohrade, ale Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) ho odobrala Rusku pre rozpútanie vojny na Ukrajine.

O turnaj sa okrem spoločnej kandidatúry Maďarska a Slovinska uchádzajú opäť Fíni spolu s Lotyšmi. Dejisko vyberú na kongrese IIHF 26. až 28. mája v Tampere. 

Maďarsko ponúka svoju najväčšiu arénu MVM Dome v Budapešti, Slovinsko viacúčelovú halu Stožice v Ľublane.

MVM Dome postavili na sklonku minulého roka a v januári bola dejiskom majstrovstiev Európy v hádzanej. Do hľadiska sa vojde 20-tisíc divákov, na hokej asi o dve a pol tisíc menej. 

"IIHF má pravidlá pre usporiadanie majstrovstiev sveta elitnej kategórie. Podľa jedného z nich môže byť organizátorom iba krajina, ktorá tam za posledných päť rokov hrala aspoň dvakrát.

Ale existuje aj ďalšie pravidlo, podľa ktorého môže jedna krajina usporiadať šampionát dva roky po sebe len v prípade, že nie je žiadny iný kandidát. Takže je tu časť našej a časť fínskej kandidatúry, ktorá tieto kritériá nespĺňa.

My a Slovinci by sme boli noví hostitelia, ponúkame nový trh, kapacita oboch hál je 28-tisíc miest. Tento rok má napríklad aréna v Helsinkách kapacitu len sedemtisíc miest.

Samozrejme, fínska kandidatúra môže byť pre IIHF istota," cituje denník Nemzeti Sport generálneho sekretára Maďarského hokejového zväzu Leventeho Siposa. 

Slovinci hrali naposledy v elitnej kategórii v roku 2017, Maďari ešte o rok skôr.

„So slovinskými kolegami pracujeme na kandidatúre intenzívne už viac ako mesiac. Máme aj podporu vlád. Naším mottom je, že špeciálne okolnosti si vyžadujú rozumné rozhodnutia. Dúfame, že hokejová komunita pochopí, aké je to pre nás dôležité," dodal Sipos.

V roku 2024 sa šampionát uskutoční v Česku a MS 2025 vo Švédsku, minulý rok bol turnaj v Lotyšsku. "Takže, ak by vyhrala spoločná fínsko-lotyšská kandidatúra, štyrikrát za päť rokov by sa šampionát konal na severe Európy," pripomína Nemzeti sport.

Z elitnej kategórie MS vylúčila IIHF pre vojnu na Ukrajine reprezentácie Ruska a Bieloruska. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Maďarsko postúpilo a chce namiesto Rusov usporiadať MS v hokeji 2023