Pokoril aj zápis Šťastného. Hráčom mesiaca sa v NHL stal MacKinnon

Diváci hádžu na ľad šiltovky po tom, čo Nathan MacKinnon strelil Ottawe hetrik.
Diváci hádžu na ľad šiltovky po tom, čo Nathan MacKinnon strelil Ottawe hetrik. (Autor: TASR/AP)
TASR|3. jan 2024 o 14:50

Kanaďana doplnila v top 3 dvojica Američanov.

NEW YORK. Hráčmi mesiaca december sa v zámorskej NHL stali útočníci Nathan MacKinnon z Colorada, Auston Matthews (Toronto) a brankár Connor Hellebuyck z Winnipegu. Informoval o tom oficiálny web súťaže.

Prvou hviezdou je MacKinnon, ktorý bol s 29 bodmi (11+18) najproduktívnejším hráčom mesiaca. Dvadsaťosemročný center elitného útoku Avalanche zároveň vytvoril nový rekord organizácie v počte bodov za jeden kalendárny mesiac.

Prekonal legendárneho Petra Šťastného z februára 1981. MacKinnon bodoval vo všetkých svojich vystúpeniach okrem duelu proti St. Louis (2:1).

Kanadský útočník dosiahol deväť viacbodových zápisov, z ktorých vyčnievajú najmä štyri góly a jedna asistencia z 22. decembra proti Ottawe (6:4).

MacKinnon je v rámci kanadského bodovania súťaže so 61 bodmi (20+41) na 2. mieste, o dva body za Nikitom Kučerovom z Tampy Bay.

Na snímke je hráč Colorada Avalanche Nathan MacKinnon.
Na snímke je hráč Colorada Avalanche Nathan MacKinnon. (Autor: TASR/AP)

Matthews si vyslúžil honor druhej hviezdy ako najlepší strelec mesiaca.

Dvadsaťšesťročný center Maple Leafs nastrieľal v 12 zápasoch 15 gólov, čo sa podarilo v histórii klubu v jednom mesiaci iba trojici Rick Vaive (17 v januári 1983), Babe Dye (vo februári 1921) a Frank Mahovlich (15 v decembri 1960).

Záverečný mesiac roka 2023 zahŕňal päť viacgólových vystúpení amerického kanoniera vrátane 13. štvorbodového zápisu v kariére proti NY Rangers (7:3).

Matthews má na konte 29 gólov, čo je o dva viac ako druhý Kučerov.

Hellebuyck dosiahol v deviatich štartoch bilanciu sedem víťazstiev a dve prehry. Tridsaťročný Američan si pripísal štyrikrát aspoň 30 zákrokov, pričom jeho úspešnosť dosiahla 93,4 percenta.

Winnipeg zaznamenal aj vďaka nemu mesiac s desiatimi víťazstvami a v Západnej konferencii mu s 50 bodmi patrí výborná tretia priečka.

Tabuľky NHL

Východná konferencia:

Západná konferencia:



Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pokoril aj zápis Šťastného. Hráčom mesiaca sa v NHL stal MacKinnon