Dlhoročný tréner reprezentácie oslavuje jubileum. Rukami mu prešli Hossa, Gáborík či Halák

Marián Gáborík a Marián Hossa.
Marián Gáborík a Marián Hossa. (Autor: TASR)
TASR|26. júl 2024 o 12:41

Na výsledky viacerých hráčov v hokejovom svete, ktorých trénoval, je hrdý.

BRATISLAVA. Ľudovít Venutti, dlhoročný tréner hokejovej reprezentácie Slovenska v mládežníckych kategóriách, sa v piatok dožíva životného jubilea 80 rokov.

Z dosiahnutých výsledkov si podľa svojich slov najviac váži zisk striebra na Majstrovstvách sveta 18-ročných v roku 2003.

"Keďže som sa venoval v trénerskej praxi najviac mládeži, tak za najväčší úspech považujem kategóriu osemnásťročných.

To bolo v roku 2003 v Jaroslavli, kde sme získali striebornú medailu, keď sme vo finále podľahli Kanade 3:0. Tiež deväť ligových titulov so Slovanom v každej kategórii od žiakov až po seniorský.

Ten je asi v hierarchii na druhom mieste po európskom svetovom šampionáte," povedal Venutti pre TASR.

Priblížil, že v Slovane tvoril trénerskú dvojicu s Ernestom Bokrošom a v reprezentácii s Jindřichom Novotným.

Na prácu s mládežou má pekné spomienky. "Bolo krásne vidieť, ako sa každý deň na tréningoch chlapci vyvíjajú, akú majú chuť do tréningov a bolo to hlavne aj tým, že sme boli veľmi dobrá partia.

Mojím kolegom bol napríklad Vladko Dzurilla, ktorý bol perfektný po odbornej stránke, aj ako človek a pracovali sme spolu každý deň," doplnil.

Na výsledky viacerých hráčov v hokejovom svete, ktorých trénoval, je hrdý. "Bolo ich veľmi veľa.

Deväť rokov som sa spolupodieľal na výberoch reprezentačných chlapcov ročníkov 16, 17 a 18. Aj mojimi rukami prešlo veľa skvelých hráčov, ktorí sa presadili v NHL.

Napríklad Jaro Halák, Jano Laššák, Rasťo Staňa, Ľubomír Višňovský, Majo Gáborík, Majo Hossa, a tak ďalej, bolo ich viac," priblížil Venutti.

Napriek tomu, že je už takmer desať rokov na trénerskom dôchodku, hokej stále sleduje v televízii.

"Samozrejme, sledujem zápasy reprezentácie, aj keď hráčov už tak dobre nepoznám ako keď som bol pri kormidle. Vtedy som mal hráčov zmapovaných na 100 percent a vedel som o nich takmer všetko," poznamenal.

Pozrie si tiež slovenskú, ale aj českú ligu a niekedy aj nočné zápasy NHL. Občas chodieva aj na extraligové zápasy do Trenčína, keďže býva neďaleko.

Venutti pôsobil ako reprezentačný tréner Slovenska v mládežníckych kategóriách približne desať rokov. Trénerskú kariéru započal v BEZ Bratislava.

Najúspešnejšie obdobie zažil ako tréner v Slovane Bratislava, kde získal deväť titulov Majstra Slovenska vo všetkých vekových kategóriách. Ku koncu trénerskej kariéry trénoval v druholigovom HK37 Piešťany, kde sa mu podarilo hrať prvýkrát s mužstvom play off. Kariéru zakončil pôsobením v HC Ružinov - juniori.

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Dlhoročný tréner reprezentácie oslavuje jubileum. Rukami mu prešli Hossa, Gáborík či Halák