Kapitán Lotyšov: Milujeme hrať proti Slovákom. Sme malá krajina, medaily sa dotkol každý

Kaspars Daugavinš v drese Michaloviec.
Kaspars Daugavinš v drese Michaloviec. (Autor: TASR)
Samuel Grega|15. dec 2023 o 11:00

Kaspars Daugavinš si angažmán v Michalovciach pochvaľuje.

BRATISLAVA. KASPARS DAUGAVINŠ je kapitán lotyšskej hokejovej reprezentácie a takisto extraligových Michaloviec. Momentálne je v Bratislave na vianočnom Kaufland Cupe, kde nastúpi v piatok proti slovenskému tímu.

V rozhovore pre Sportnet prezradil, ako sa mu hrá na Slovensku, aj ako si spomína na bronzové majstrovstvá sveta v hokeji 2023.

"Počas celého leta nás ľudia prosili, aby sme im ukázali medaily. Sme veľmi malá krajina, máme 1,8 milióna obyvateľov, medaily sa dotkol takmer každý."

V rozhovore sa dozviete:

  • aké je pre neho hrať proti Slovákom?
  • čo si pred turnajom povedal so spoluhráčmi v Michalovciach?
  • ako Lotyšsko reagovalo na výhru bronzu na MS v hokeji 2023?
  • ako sa mu páči v Michalovciach?
  • ako sa tam stal kapitánom?
  • čo mu na Slovensku chýba?

Ako hodnotíte zápas proti Nórsku?

Začiatok bol intenzívny na oboch stranách. Ale my sme hrali dobre s pukom, v útočnom pásme sme si vytvárali gólové šance. V druhej tretine sme dali prvý gól a po ňom tam bolo nejakých päť až sedem minút, keď mali Nóri hru pod kontrolu, ale potom sme im toho veľa nedovolili. Vyhrať 5:0 je skvelé. Veľký zápas ale bude proti Slovensku.

Aký je to pocit hrať na tomto štadióne v drese reprezentácie a nie v drese Michaloviec?

Je tu skvelá aréna. Neviem sa dočkať zápasu proti Slovensku. Príde veľa fanúšikov. V Bratislave je vždy skvelá atmosféra bez ohľadu na to, aký zápas hráte. Či v KHL, s reprezentáciou, v slovenskej extralige, vždy sa tu hrá dobre. Táto aréna je naozaj na profesionálnej úrovni.

Zápas proti Slovensku rozhodne o víťazovi turnaja.

Myslím, že sme so Slovákmi prehrali nejakých štyri, päť zápasov za sebou, ale na majstrovstvách sveta sme im zase uchmatli miesto v štvrťfinále. Bude to tesný a agresívny zápas. Hrať proti Slovensku je vždy náročné. Na ľade tvrdo pracujú a my k tomu pristúpime rovnako. Fanúšikovia sa majú na čo tešiť.

Slovensko a Lotyšsko majú podobnú hokejovú históriu. Ako prežívate vzájomné zápasy?

Milujeme hrať proti Slovákom, vždy mi to pripomína vojnu na ľade. Pre hokejistu sú to tie najzábavnejšie zápasy. Je to ako v play-off a špeciálne, keď bude dobrá atmosféra. Bude to náročné pre nás, pretože ich bude hnať domáce publikum, ale posnažíme sa s tým pracovať.

Hovorili ste pred turnajom so spoluhráčmi z Michaloviec, Stanislavom Škorvánkom a Martinom Bodákom, ktorí tu reprezentujú Slovensko?

Keď sme odchádzali z Michaloviec, popriali sme si veľa šťastia. Nebolo veľmi o čom hovoriť, každý je šťastný, že môže reprezentovať. Máme štyroch hráčov z jedného tímu extraligy, ktorí budú v tomto zápase hrať, to je veľmi dobré pre Michalovce.

Stanislav Škorvánek počas prípravy na Kaufland Cup.
Stanislav Škorvánek počas prípravy na Kaufland Cup. (Autor: TASR)

Naposledy, keď ste hrali na tom štadióne, nastúpili ste na váš prvý zápas za Michalovce. V prvom kole extraligy ste vyhrali nad Slovanom 8:2. Spomínate si na to?

Určite, bol to môj prvý zápas v extralige. Na ľade som bol možno druhýkrát po letnom zranení. Sústredil som sa, pretože predtým som nemohol veľmi korčuľovať. Bolo to pre nás veľké víťazstvo. Začať sezónu takto v zápase vonku a v tejto aréne je vždy dobré.

Na majstrovstvách sveta 2023 ste ako kapitán s lotyšskou reprezentáciou vyhrali bronz. Čo to pre vás znamená?

Budem si to pamätať po zvyšok môjho života. Je to najväčšia vec, ktorá sa kedy stala v lotyšskom hokeji. Mali sme skvelý tím, ktorý si od začiatku turnaja veril. Začali sme dvoma prehrami, ale potom sme sa posunuli dopredu. Bola to veľká vec pre fanúšikov. Celá krajina sa tešila. Ale táto sezóna sa začína od nuly. Keďže sme hrali tak dobre, očakávania narástli a naša hra, bojovnosť a ďalšie prvky musia mať rastúcu tendenciu tiež. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kapitán Lotyšov: Milujeme hrať proti Slovákom. Sme malá krajina, medaily sa dotkol každý