Gretzky plakal, Sovieti dominovali. A potom vtrhli do šatne policajti

Hráči Spartaka Moskva a CSKA Moskva a sovietski reprezentanti (zľava) Sergej Kapustin, Valerij Vasilijev a Vladislav Treťjak s replikou trofeje pre víťazov Kanadského pohára, ktorú venoval Sovietom podnikateľ George Smith.
Hráči Spartaka Moskva a CSKA Moskva a sovietski reprezentanti (zľava) Sergej Kapustin, Valerij Vasilijev a Vladislav Treťjak s replikou trofeje pre víťazov Kanadského pohára, ktorú venoval Sovietom podnikateľ George Smith. (Autor: PROFIMEDIA)
Boris Vanya|12. sep 2021 o 22:58

Pred 40 rokmi odohrali jeden z najpamätnejších hokejových zápasov.

BRATISLAVA. V montrealskej hale Forum zavládlo priam desivé ticho. Len z jednej časti zaplneného hľadiska bolo počuť z hrdiel pracovníkov sovietskeho veľvyslanectva v Ottawe a konzulátu v Montreale nadšené pokriky v ruštine: Molodci, molodci!

V ikonickom chráme kanadského hokeja čelili hráči s javorovým listom na drese azda najväčšej potupe v histórii. Vo finále Kanadského pohára 1981, ktoré sa odohralo pred 40 rokmi, prehral domáci výber so Sovietskym zväzom vysoko 1:8. Ale aj po zápase sa diali nevídané veci.

Šesť krajín a zrezaný javorový list

Prvý ročník Kanadského pohára sa uskutočnil v roku 1976 a nezabudnuteľne vošiel do dejín ako prvá reprezentatívna konfrontácia európskeho a kanadského hokeja.

Triumfoval na nej domáci tím, ktorý vo finálovej sérii zdolal Československo 6:0 a 5:4 po predĺžení. Druhý diel turnaja sa mal pôvodne uskutočniť v roku 1979, ale dvakrát ho o rok odložili.

Kanadský pohár 1981

  • Prečo majiteľ Maple Leafs odmietol, aby sa hralo aj v Toronte?
  • Ako zareagovali sovietski hokejisti na smrť Valerija Charlamova?
  • Ako si na turnaj spomína útočník Dárius Rusnák?
  • Čo povedal po finále Wayne Gretzky?
  • Prečo si víťazný tím nemohol vziať trofej? 

Čítajte ďalej v texte a pozrite si zostrih finálového súboja

Najskôr pre spor medzi Kanadskou amatérskou hokejovou asociáciou a Hockey Canada, čo boli dve organizácie, ktoré v Kanade riadili v tom čase hokej. Potom pre inváziu Sovietskeho zväzu do Afganistanu a následný bojkot olympijských hier v Moskve, ku ktorému sa pridala aj Kanada.

Robert Alan Eagleson, právnik, hokejový agent, promotér a organizátor turnaja sa však nevzdával.

Na sklonku leta 1981 už nič nebránilo tomu, aby šesť hokejovo najsilnejších krajín sveta - Kanada, USA, Sovietsky zväz, Československo, Švédsko a Fínsko - súperilo na zámorských klziskách o mohutnú trofej v tvare zrezaného javorového listu.

Červená mašina je mýtus

Za jasného favorita turnaja sa považovala domáca Kanada. V jej elitnom útoku korčuľoval vtedy 20-ročný Wayne Gretzky (v drese Edmontonu najproduktívnejší hráč sezóny 1980/81 v NHL), Guy Lafleur z Montreal Canadiens a Gilbert Perreault z Buffalo Sabres.

Ďalšími ofenzívnymi lídrami mali byť Mike Bossy, Bryan Trottier, Butch Goring a Clark Gillies z New York Islanders. Brankár Mike Liut mal za sebou životnú sezónu, na konci ktorej získal Cenu Lestera B. Pearsona pre najužitočnejšieho hráča NHL podľa hlasovania hráčov.

Na súperov z Európy hľadela kanadská tlač s dešpektom. "Červená mašina je mýtus, ktorý odhalili americkí študenti v Lake Placid," písali kanadské noviny o sovietskej zbornej. Tréner Viktor Tichonov po neúspechu na zimnej olympiáde v roku 1980 svoj výber omladil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Gretzky plakal, Sovieti dominovali. A potom vtrhli do šatne policajti