Tréner o Slafkovskom: Nech urobí aj milión chýb, len nie tie isté dookola

Juraj Slafkovský v drese Montrealu Canadiens v súboji s Jakeom Sandersonom z Ottawy Senators.
Juraj Slafkovský v drese Montrealu Canadiens v súboji s Jakeom Sandersonom z Ottawy Senators. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|12. okt 2022 o 05:37

Tréner vidí v hre draftovej jednotky progres.

MONTREAL. Po uvažovaní a špekuláciách sa vedenie Montrealu Canadiens rozhodlo, že si ponechá draftovú jednotku Juraja Slafkovského v prvom tíme.

Po kempe by tak mal naskočiť do prvého súťažného zápasu za Habs proti Torontu Maple Leafs v noci zo stredy na štvrtok.

Tréner Martin St. Louis verí, že si slovenský mladík postupom času zvykne na zámorský štýl a spôsob, akým hrajú Canadiens. Nechce ho však do ničoho tlačiť.

"Chceme, aby bol na ľade voľný. Nechcete zbytočne prekoučovať osemnásťročného mladíka," povedal v rozhovore pre Sportsnet.

Nechcú ho preťažiť informáciami

St. Louis chce, aby sa Slafkovský učil postupne a nemal zviazané ruky.

"Keby sme ho preťažili informáciami, začal by príliš váhať, a to uňho nechceme vidieť," pokračuje kouč.

"Nech urobí aj milión chýb, len nie tie isté dookola. Keď sa v niečom pomýli, budeme musieť vyhodnotiť, či to bolo jednorazové, alebo zlozvyk, aby sme k tomu mohli správne pristúpiť."

Slafkovský zozačiatku sotva stačil tempu, ktoré zažil v prípravných zápasoch. Časom však na jeho hre bol vidieť progres, čo si všimol aj St. Louis.

"Zaznamenali sme v jeho hre podstatný rast a súčasťou toho je, že sme ho poriadne ani neusmerňovali. Jeho voľnosť je v tejto fáze veľmi podstatná," myslí si.

S kým Slafkovský nastúpi?

Tréner sa rozhodol, že pre osemnásťročný talent bude najlepšie učiť sa od skúsenejších. Proti Torontu by mal Slafkovský nastúpiť vo formácii s Brendanom Gallagherom a Christianom Dvorakom.

Prvý menovaný je tridsaťročný krídelník, ktorý bol vážnym kandidátom na funkciu kapitána Canadiens. Dvorak má 26 rokov a v NHL už odohral 358 zápasov.

"Je kľúčové, aby hral s hráčmi, ktorí tu sú už dlhšie a hrajú správne, vedú ho svojím príkladom a vie od nich vyčítať, ako hrať. Myslím si, že mu pomôžu ľahšie zapadnúť."

AHL môže byť súčasť plánu

St. Louis nevylúčil ani možnosť, že by sa košický rodák časom presunul do AHL. Dodal však, že to nebude jeho chybou. Majú preňho plán.

"Chceme z neho urobiť športovca, ktorý bude kľúčovou súčasťou úspechov tejto organizácie veľa rokov. Niekedy preto musíte robiť veci, ktoré sa na ňom prejavia až o pár rokov.

Ak to neurobíte, možno nebude o dva roky taký dobrý len preto, pretože sa bojíte, že zraníte jeho city. Musíte urobiť to, čo je pre hráča najlepšie.

A mám pocit, že práve teraz sa potrebujeme uistiť, že s každým z mladíkov zaobchádzame správne, takže keď budeme pripravení naozaj vyhrávať, títo chlapci nám v tom pomôžu hlavne preto, ako sme smerovali ich vývoj," uzatvára legendárny útočník.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tréner o Slafkovskom: Nech urobí aj milión chýb, len nie tie isté dookola