Stanley Cup nezískal, dočká sa aspoň veľkej pocty. Sharks vyradia Thorntonovo číslo

Joe Thornton.
Joe Thornton. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|18. jan 2024 o 05:25

"Bol najlepším tvorcom hry svojej generácie," povedal o ňom generálny manažér.

SAN JOSE. Klub NHL San Jose Sharks oznámil, že v sezóne 2024/25 vyradí číslo Joea Thorntona z obehu. Vzdá tak česť jednej z najväčších klubových legiend.

Presný dátum ceremoniálu zatiaľ nebol určený. Thornton sa stane len druhým hráčom s vyradeným dresom v klube po Patrickovi Marleauovi.

"Bolo mi cťou hrať v NHL dlhých 24 sezón. Ale keď som prišiel do San Jose, cítil som sa ako doma. Zamiloval som sa do tejto oblasti a tunajších ľudí a v drese Sharks som zažil najkrajšie roky," vyhlásil forvard preslávený číslom 19.

"Jumbo bol najlepším tvorcom hry svojej generácie a mal som to šťastie, že som mohol hrať s ním aj proti nemu. Na ľade z neho jeho veľkosť, sila a IQ robili hráča, ktorého sa nedalo ubrániť, ale mimo ľadu bol tým najstarostlivejším a najmilším spoluhráčom, akého som kedy mal," opísal ho súčasný generálny manažér organizácie Mike Grier.

Thornton patrí vo viacerých ohľadoch k najslávnejším velikánom v histórii NHL. V počte odohraných zápasov (1714) je šiesty a stal sa jedným zo siedmich hokejistov v dejinách, ktorí prekročili métu 1100 asistencií.

V Kalifornii strávil dnes 44-ročný Kanaďan 14 a pol sezóny. Odohral tu 1104 duelov a zaznamenal 1055 bodov za 251 gólov a 804 asistencií.

Je držiteľom zlata z olympijských hier aj zo Svetového pohára. Z individuálnych ocenení získal Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča aj Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča NHL. V zbierke mu však chýba Stanley Cup, ku ktorému mal najbližšie v roku 2016, keď sa so Sharks dostal do finále.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Stanley Cup nezískal, dočká sa aspoň veľkej pocty. Sharks vyradia Thorntonovo číslo