Skončí Thornton kariéru? Legendárny forvard sa rozhovoril o budúcnosti

Joe Thornton.
Joe Thornton. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|26. máj 2022 o 07:47

NEW YORK. Od draftu 1997, keď bol Joe Thornton vybratý ako celková jednotka, ubehlo dvadsaťpäť rokov. Kariéry odvtedy skončili jednotky ďalších piatich draftov, no Thornton ešte v sezóne 2021/22 brázdil ľady NHL.

Po Zdenovi Chárovi bol druhým najstarším hráčom súťaže. Nikdy nevyhral Stanley Cup, za ktorým prišiel na Floridu.

Nevyšlo to ani na 24. pokus.

Kanadský útočník sa nikdy netajil tým, že aby vyhral Stanley Cup, spraví všetko. Hral by aj do päťdesiatky, ak by mohol a mal šancu vybojovať hokejovú trofej trofejí.

Rok čo rok sa však jeho šanca stenčuje. A teraz možno úplne vymizla.

Môže prekonať Marleaua

"Manželka sa ma na to včera pýtala," povedal podľa AP pri otázke, či ukončí kariéru. "Ak mám povedať pravdu, nemám nijaké plány. Je to takto vzrušujúcejšie. Prišiel som sem, aby som sa stal šampiónom, čo sa nám nepodarilo. Myslím si však, že Florida Panthers budú dobrí ešte dlho."

Bude súčasťou jedného z najperspektívnejších tímov naďalej aj Thornton?

Druhého júla oslávi 43. narodeniny. Spoločne so Zdenom Chárom, Craigom Andersonom a Mikeom Smithom boli štyrmi hokejistami, ktorí si zahrali v poslednom ročníku NHL po dovŕšení 40. narodenín.

"Bolo mi cťou hrať takto dlho. Je to privilégium. Nič z toho neberiem ako samozrejmosť," vyjadril sa Thornton.

Ak by hral ešte jeden rok, mal by teoretickú šancu pokoriť rekord jeho bývalého dlhoročného spoluhráča Patricka Marleaua. Ten len pred dvomi týždňami oficiálne ukončil kariéru.

Odohral najviac zápasov v NHL v histórii súťaže - 1779. Joe Thornton ich má na konte 1714, v historickom rebríčku je šiesty. Aby dostihol piateho Rona Francisa, potrebuje odohrať ešte 17 duelov.

Žije v prítomnosti

V poslednom ročníku odohral 34 zápasov, strelil päť gólov a na rovnaký počet prihral. V play off nastúpil len raz, konkrétne v poslednom zápase nevydarenej série proti Tampe Bay.

"Každý je rád v jeho spoločnosti," hovorí o kolegovi dvadsaťročný Anton Lundell. "Je zábavný a rád na sebe pracuje. Ide príkladom tým, ako miluje náš šport a akým tímovým hráčom je. Nikdy si neberie deň voľna."

Thornton sa Floride upísal v lete ako voľný hráč. Vedel, že v San Jose, kde hral necelých pätnásť sezón, nemá perspektívu. Ostať nemohol ani v Toronte, kde preňho nezostalo miesto.

Cats vyhrali základnú časť ako najofenzívnejší tím ligy v povýlukovej ére. V play off padli v druhom kole.

Joe Thornton a tréner Tampy Bay Jon Cooper si podávajú ruky.
Joe Thornton a tréner Tampy Bay Jon Cooper si podávajú ruky. (Autor: TASR/AP)

Thornton pri podávaní rúk po poslednom zápase sezóny ani nepomyslel na to, že by to mohli byť posledné momenty jeho kariéry.

"Nikdy nerozmýšľam štýlom "čo ak", ak mám pravdu povedať," tvrdí. "Žijem v prítomnosti a na tú sa vždy aj sústredím."

Otázkou nie je len to, ako sa rozhodne Thornton. Zatiaľ nevedno, aké ponuky mu prídu a koľko ich bude.

Mohol by pokračovať na Floride? Nabité mužstvo bude v budúcom ročníku hrať s cieľom odčiniť sklamanie z play off 2022.

"Každé jedno rozhodnutie budeme robiť opatrne, lebo nemáme priestor na chyby," diplomaticky reagoval na otázku na Thorntona generálny manažér Bill Zito.

"Mám ho veľmi rád, no zatiaľ nebudem hovoriť, či preňho budeme, alebo nebudeme mať miesto. Do tohto procesu totiž vstúpi veľké množstvo navzájom súvisiacich faktorov. Všetko sa dozviete v príhodný čas."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Skončí Thornton kariéru? Legendárny forvard sa rozhovoril o budúcnosti