Kam to zas ideš, smiali sa mu. Dnes chápu. Brejčák je lídrom po boku Thoresena

Ján Brejčák.
Ján Brejčák. (Autor: sil.no)
Matej Kubove|14. dec 2021 o 14:00

Po Fínsku a Švédsku pôsobí slovenský obranca v nórskej lige.

Otvorenú zmluvu v Banskej Bystrici využil JÁN BREJČÁK na prijatie ponuky od nórskeho Storhamaru. Po Švédsku a Fínsku tak pôsobí už v tretej škandinávskej lige.

Prestup 32-ročného obrancu sa uskutočnil v posledný deň otvoreného kontraktu. Do nového pôsobiska zamieril s manželkou a novorodeným synom. Podmienky na severe si veľmi pochvaľuje a svoje rozhodnutie, aj vzhľadom na pandemické opatrenia na Slovensku, vôbec neľutuje. Práve naopak. V tíme z mestečka Hammar sa spoločne s legendárnym Patrickom Thoresenom zaradil medzi lídrov tímu.

V tíme ste okrem Nórov, Švédov a Fínov jediným cudzincom. Ako ste sa dostali do Storhamaru?

Pätnásteho novembra mi o pol tretej zavolal agent, že jeden nórsky klub má o mňa záujem. Sprvoti som váhal, synček mal len dva týždne. Po rozhovore s manželkou sme sa rozhodli, že do toho pôjdeme a vyskúšame zahraničie.

Na Slovensko sa môžem vrátiť kedykoľvek. Do 15. novembra som mal v Banskej Bystrici otvorenú zmluvu, takže som to využil. S agentom sme dojednali podmienky, ktoré mám naozaj super.

Čo boli hlavné dôvody prestupu do Storhamaru?

Je to ďalšia skúsenosť v novej krajine. Stretnem nových ľudí, výziev bolo veľa.

Nórsko je po Švédsku a Fínsku tretia škandinávska krajina, kde pôsobíte. Aká je to skúsenosť?

V každej z líg sa hrá úplne inak. Systém samozrejme záleží od trénera. Nórsko sa s fínskou Liigou nedá porovnať, Fíni neustále napredujú. V porovnaní so Slovenskom sa v Nórsku nehrá až tak fyzicky, za to je to v rámci rýchlosti korčuľovania na vyššej úrovni. Sú tu technickejší hráči, ktorí vynikajú ako individuality.

Ján Brejčák začal sezónu v Banskej Bystrici, potom sa presunul do Nórska.
Ján Brejčák začal sezónu v Banskej Bystrici, potom sa presunul do Nórska. (Autor: TASR/Dušan Hein)

Momentálne je Storhamar na siedmom mieste tabuľky. Aké má tím ciele?

Vyššie, chceme byť okolo tretieho, štvrtého miesta.

Čo si od vás v Storhamare sľubujú?

Do Nórska som priletel 19. novembra v noci a hneď na druhý deň večer som hral prvý zápas. Medzitým som mal rozhovor s trénerom, ktorý mi povedal, že hlavný dôvod, prečo som prišiel je, aby som bol lídrom tímu s Patrickom Thoresenom. Spoločne s Matsom Zuccarellom ide o najznámejšieho Nóra, v Petrohrade hrával napríklad s Iľjom Kovaľčukom.

Mužstvo malo problémy so zraneniami. Tréneri videli video mojej hry a páčilo sa im, že veľmi neťahám puky, ale posúvam ich priamo na útočníkov. Presne to chceli, aby sme hrali čo najjednoduchšie dopredu.

Kapitánom je spomínaný skúsený útočník Thoresen. Aký má prínos pre tím na ľade a mimo neho?

Za ten krátky čas ho vnímam veľmi pozitívne. Maká na tréningoch, ide príkladom mladým hráčom, a to sa mi páči. Komunikuje s nimi počas tréningov aj zápasov. Len zriedka sa vidí, že kapitán míňa toľko veľa energie, aby pomohol čo najviac mladším spoluhráčom.

V roku 2017 hral Thoresen na turnaji v Hamare aj proti Slovensku. Na fotke v súboji s Michalom Krištofom.
V roku 2017 hral Thoresen na turnaji v Hamare aj proti Slovensku. Na fotke v súboji s Michalom Krištofom. (Autor: TASR/AP)

Na pozícii asistenta trénera pôsobí Petteri Nummelin, bývalý skvelý obranca. Aký je jeho prínos aj pre vás osobne?

Je to prísny, ale správny človek. Na neho a ani na hlavného trénera nemôžem povedať krivé slovo. Sú ľudskí. Nummelin má vo všeobecnosti na starosti nás obrancov. Usmerňuje mladých. Niekedy pokričí, ale to k tomu patrí.

Zatiaľ som nevidel, že by viedol tréning, to má na starosti všetko hlavný tréner, ale raz do týždňa si oblečie výstroj a ide s nami trénovať na ľad. Baví ho to a udržiava sa vo forme, korčuľuje na bomby (úsmev). Je to tiež také zvláštne, no mladí hráči môžu vidieť, že aj keď má takmer 50 rokov, tak im ide príkladom."

Ako to momentálne je v Nórsku s fanúšikmi na tribúnach?

Fanúšikovia môžu chodiť na zápasy a aj chodia (úsmev). Doma i vonku. Rúška neboli povinné, niektorí ľudia ich ale v uzavretých priestoroch nosili. Pravidlá sa však majú sprísniť, tak uvidíme, ako to presne bude. Najbližší zápas hráme až 28. decembra.

Keď som odchádzal z Banskej Bystrice, tak spoluhráči krútili hlavami, že kde to zase idem, ale teraz, keď s niekým volám, hovoria mi, že som kvôli opatreniam na Slovensku a zákazu vstupu fanúšikov spravil najlepšie, ako som mohol.

V Nórsku je veľa možností na trávenie voľného času. Stihli ste si už pozrieť nejaké zaujímavé miesta?

Od minulého pondelka do nedele sme mali týždeň voľno, pretože siedmi hráči išli na zraz reprezentácie a odložili nám dva zápasy. Počas decembra ich celkovo odohráme iba štyri. Každý deň sa chodíme s manželkou a malým prejsť do mesta a k jazeru, ktoré tu v Hamare je, ale na dlhšie cesty to nie je, keďže s malým synom je to komplikovanejšie.

Vydrží 2-3 hodinky. Stihli sme si pozrieť Oslo, čo je od Hamaru necelá hodinka a pol cesty autom. Prešli sme mesto a samozrejme vianočné trhy. Boli sme sa pozrieť aj vo Švédsku, nakoľko je to tiež zhruba hodina a pol cesty.

Ján Brejčák.
Ján Brejčák. (Autor: TASR/Pavel Neubauer)

Vianoce strávite v Nórsku?

Po spomínanom týždni voľna sa ma spoluhráči pýtali, či som bol na Slovensku, pretože niektorí hráči z Fínska a Švédska mali možnosť ísť domov, no my sme vzhľadom na situáciu u nás ostali. Museli by sme byť v karanténe. Aj Vianoce teda strávime tu v Nórsku.

Nechceme riskovať zdravie. Verím, že príde aj moja dcéra, ktorú mám s bývalou partnerkou. O chvíľu bude mať päť rokov a tento rok to vychádza tak, že by mala byť na sviatky so mnou. Dúfam, že sa to podarí a dcéra príde aj so starou mamou sem do Nórska.

Videli ste už polárnu žiaru?

Ešte nie. Keď som sa pýtal spoluhráčov, tak mi povedali, že to je väčšinou na severe, zhruba päť hodín cesty. S malým to momentálne nie je možné, má iba šesť týždňov. Keby sme boli s manželkou sami dvaja, tak by sme na taký výlet išli.

Tabuľka

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Kam to zas ideš, smiali sa mu. Dnes chápu. Brejčák je lídrom po boku Thoresena