Budú Slováci oslavovať ôsme miesto? Fínsky parlament hlasoval za zlato, píše IIHF

Slovenskí hokejisti po štvrťfinále MS v hokeji 2022.
Slovenskí hokejisti po štvrťfinále MS v hokeji 2022. (Autor: TASR)
Samuel Grega|12. máj 2023 o 00:05

Ako vyzerajú Power Rankings pred MS v hokeji 2023?

RIGA, TAMPERE. Počas posledných dvoch majstrovstiev sveta v hokeji obsadilo Slovensko zakaždým ôsme miesto.

V oboch prípadoch tesne postúpilo zo základnej skupiny a následne prehralo vo štvrťfinále proti víťazovi druhej skupiny.

Aj tento rok väčšina predikcií pasuje Slovensko na štvrté miesto v skupine a podobne to vidí aj IIHF. V prvom vydaní Power Rankings umiestnili výber trénera Ramsayho na ôsme miesto s popisom: "Oslava ôsmeho miesta, pridá sa niekto?"

Hokejisti spod Tatier budú veriť, že sa im podarí predošlé výsledky vylepšiť a ôsme miesto oslavovať ho nebudú.

V základnej skupine čaká Slovákov postupne Česko, Lotyšsko, Kanada, Švajčiarsko, Kazachstan, Slovinsko a Nórsko.

Prvé miesto v Power Rankings obsadili Fíni, ktorí obhajujú zlato. Posledné tri šampionáty skončili finálovým súbojom Suomi s Kanadou. Fíni vyhrali okrem minulého roku aj MS v roku 2019 na Slovensku.

Tento rok budú hrať opäť doma a v zostave budú mať aj najväčšiu hviezdu celého turnaja, útočníka Colorada Avalanche Mikka Rantanena.

Možno aj preto ranking poznamenáva, že "fínsky parlament bude hlasovať za výhru zlata opäť".

Na opačnom konci rebríčka sú slovenskí južní susedia. O Maďaroch IIHF vtipne poznamenala, že na majstrovstvách nefunguje "tankovanie". Teda snaha byť najhorším za cenu vyššej voľby v drafte, ako to funguje v NHL.

Tento rok táto taktika dopadla najlepšie pre Chicago Blackhawks. Tretí najhorší tím základnej časti vyhral draftovú lotériu a vyberať bude ako prvý. Tam na nich bude čakať kanadský supertalent Connor Bedard.

Na podobný štýl okomentovali aj štrnásty Kazachstan. "Nevyhráme draftovú lotériu," znie z rebríčka. Aj bez naturalizovaných hráčov, ktorí si nemohli nechať dvojité občianstvo, sa Kazachovia posnažia vyhnúť zostupu.

Ako adeptov na vypadnutie vidí IIHF spomínaných Maďarov spolu so Slovincami. Na MS 2024 už z A-divízie postúpili Veľká Británia a Poľsko.

V bojoch o medaily vidí IIHF aj Čechov, zaradili ich na štvrté miesto.

V angličtine sa pohrali so slovnou hračkou v slovnom spojení "Roman Empire", teda rímska ríša a zároveň Romanova ríša. Narážali tým na fakt, že Čechov povedie kapitán Roman Červenka, najproduktívnejší hráč lanského turnaja.

Tesne pred Slovákmi vidí IIHF výbery Švajčiarska a Nemecka. Domácich Lotyšov zaradili na deviate, teda prvé nepostupové miesto.

Dúfajú, že turnaj si užijú viac, ako v roku 2021, keď sa majstrovstvá sveta takisto odohrali v Lotyšsku, ale kvôli pandémii bez fanúšikov.

Väčšiu porciu zábavy budú chcieť vidieť aj na ľade, pred dvoma rokmi obsadili jedenáste miesto. V základnej skupine síce vo veľkej senzácii porazili Kanadu a o bod obrali aj Fínov, v siedmich zápasoch ale získali len deväť bodov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Budú Slováci oslavovať ôsme miesto? Fínsky parlament hlasoval za zlato, píše IIHF