Na tréningy vstával o tretej ráno. Černák porozprával príbeh o svojej ceste do NHL

Erik Černák dvíha nad hlavu Stanleyho pohár.
Erik Černák dvíha nad hlavu Stanleyho pohár. (Autor: Erik Černák/ instagram)
Šimon Čop|21. mar 2024 o 14:00

Predstavil svoju rodinu, priateľku i materský klub.

KOŠICE. Erik Černák dlhoročne patrí medzi stabilných členov klubu Tampa Bay Lightning v NHL. Podarilo sa mu, čo len hŕstke krajanov pred ním - vyhrať dvakrát Stanley Cup. 

V organizácii si ho za jeho prínos v obrane i leví podiel na najúspešnejšej ére klubových dejín veľmi vážia. Rozhodli sa preto, že fanúšikom bližšie predstavia jeho príbeh. 

A tak s kamerou zavítali do jeho rodných Košíc. V dokumente predstavili pozadie jeho cesty do NHL, časť jeho rodiny i Slovensko a mesto ako také. 

Už dva dni po zverejnení na ich oficiálnom YouTube kanáli má 40-minútový film vyše 20 tisíc pozretí. 

VIDEO: Dokument o Erikovi Černákovi

Láska na prvý pohľad

Sám Erik v tomto videu predstavuje prostredie, ktoré ho formovalo a kde vyrastal. Jeho spomienky dopĺňali najmä mama Iveta a sestra Simona. 

Podľa nich bol jeho talent zjavný už od útleho veku. 

“K športu som ho priviedla asi ja, lebo som tiež športovala, keď som bola mladá,” začala rozprávanie Erikova mama. 

“Veľmi sa mu páčili motorky a chcel jazdiť na motorkách, ale vzhľadom na to, že to bolo finančne náročné aj nebezpečné hlavne pre mňa ako matku, tak som mu povedala, nech si vyberie niečo iné. Tak si vybral hokej.”

“Od prvého momentu na ľade som sa do tohto športu zamiloval,” doplnil ju Erik, ktorý vyrastal v klube HC Košice. 

Vstávanie o piatej je pre mnohých nočnou morou. Namotivovanému Erikovi však nielenže nevadilo – neraz pre nadšenie z tréningov nemohol spať a chcel čím skôr stáť na ľade. 

“Keď bol malý, nemala som problém vstávať. Budil ma ešte skôr, ako prišiel čas na tréning. Tréningy boli o piatej-šiestej, ale on ma budil už o tretej, či sme nezabudli ísť na tréning,” smeje sa Iveta. 

Černák pri spomienkach na mladosť predstavil Steel Arénu aj bývalého trénera Mojmíra Božíka, ktorý sa o ňom vyjadril ako o poslušnom a pracovitom zverencovi. 

Košice sú srdcovka

Černák pochádza z Košíc. Metropolu východu označil pri jej predstavovaní za “menšie mesto” - zrejme, aby to prispôsobil americkému pohľadu. 

“Mám tu rodinu aj priateľov. Vždy to pre mňa bude výnimočné miesto. Odmala mám na toto mesto len príjemné spomienky a preto sa sem doteraz rád vraciam,” hovorí o druhom najväčšom meste Slovenska.

Nezabudol ani na to, čo ľudí zo zámoria najviac láka do Európy. 

“Je pekné vidieť všetku tú starú architektúru. V Spojených štátoch takéto veci nezažijete. Prinúti vás to zamyslieť sa nad tým, aká stará je Európa a hlavne toto mesto,” dodal s tým, že v lete je radšej na Slovensku, lebo počasie je prijateľnejšie ako na Floride, kde žije počas sezóny. 

Z Košíc pochádza viacero známych hokejistov. Černákovými rodákmi sú prvá slovenská jednotka draftu Juraj Slafkovský či prvý víťaz Stanley Cupu vychovaný na Slovensku Jiří Bicek. 

Ak práve nie je v Košiciach, rád trávi čas vo Vysokých Tatrách, kde to už pozná aj jeho priateľka. 

Vďačnosť rodine

Do videa sa dostal aj rodinný dom Černákovcov. Erik v ňom ukázal poklady, ktoré skrýva jeho izba – puk z prvého zápasu, puk, s ktorým si pripísal prvý bod či gól, trofej pre hokejistu roka či najlepšieho slovenského obrancu. 

VIDEO: Prvý gól Erika Černáka v NHL

Bez podpory rodiny by úspechy nikdy nebol dosiahol. 

“Rodina a špeciálne rodičia mi dali veľa, aby som dosiahol svoj sen a za tú podporu, ktorú mi dali spolu s bratom a sestrou, sa im nedá ani dostatočne poďakovať,” hovorí.

Veľmi blízki jemu i jeho súrodencom boli starí rodičia. Pri spomienke na nich sa mu vtisli slzy do očí. 

“Môj vzťah s dedom bol úžasný. Keď som bol malý, chodil som do školy vedľa ich domu, takže vždy som tam chcel chodiť spávať,” pokračoval. 

“Je mi ľúto, že moja mama sa toho nedožila,” dodala Iveta o tom, že Erika v NHL mohol sledovať len jeho starý otec, “ale otec bol strašne pyšný na svojho vnuka a aj napriek tomu, že mal určitý vek, sledoval v noci hokej, čo preňho nebolo ľahké pre časový posun.”

Dožil sa aj Stanley Cupu, ktorý tu privítal na Erikových oslavách.

Z jeho vnuka sa stal jeden z najúspešnejších slovenských hokejistov súčasnosti. Má za sebou 352 duelov v NHL, je dvojnásobným šampiónom najlepšej súťaže na svete, dvojnásobným majstrom Slovenska, bronzovým medailistom z MS do 20 rokov, víťazom juniorskej OHL a v roku 2021 bol vyhlásený za slovenského hokejistu roka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Na tréningy vstával o tretej ráno. Černák porozprával príbeh o svojej ceste do NHL