Dvorský a Honzek v prvej pätnástke. Odborník na draft zaradil do rebríčka osem Slovákov

Dalibor Dvorský sa raduje so spoluhráčmi po štvrťfinále Fínsko - Slovensko na MS do 18 rokov 2023.
Dalibor Dvorský sa raduje so spoluhráčmi po štvrťfinále Fínsko - Slovensko na MS do 18 rokov 2023. (Autor: Puckfans/Andreas Robanser)
Oh my Hockey|30. máj 2023 o 16:37

Väčšina Slovákov v menoslove Coreyho Pronmana sú útočníci.

NEW YORK. Odborník Corey Pronman z webu The Athletic zverejnil osobný rebríček 142 najväčších talentov pred blížiacim sa draftom do NHL. V jeho menoslove sa nachádza aj osem Slovákov.

Ako jednotku vidí Connora Bedarda, ktorého nasledujú Adam Fantilli a Matvej Mičkov. Po nich prichádzajú Leo Carlsson a William Smith a potom hráči, ktorých označil za "budúcich hráčov do prvých formácií".

Práve do tejto tretej skupiny zaradil aj Dalibora Dvorského na ôsmej priečke. Slovenský center nastupoval v sezóne 2022/23 v druhej švédskej súťaži a zaujal na medzinárodných turnajoch. Na MS do 18 rokov pozbieral v siedmich stretnutiach 13 bodov.

"Dvorský je dosť nebezpečný v útočnom pásme. Vie sa hýbať na malom priestore a na otvorenom ľade dokáže bežne nútiť protihráčov k chybám," píše o ňom.

"Myslím si, že si vďaka svojmu ofenzívnemu talentu, pracovnej morálke a silnej a konzistentnej gólovej bilancii nájde spôsob, ako sa stať veľmi dôležitou súčasťou zostavy NHL, ale nie som si istý, či si udrží pozíciu centra alebo si bude musieť pre korčuľovanie zvyknúť na pozíciu krídelníka."

Pronman ohodnotil Dvorského korčuľovanie za podpriemerné, no nad priemerom vidí jeho palicovú techniku, bojovnosť a strelu. Prirovnáva ho k Williamovi Karlssonovi z Vegas.

Honzek a Štrbák s veľkou šancou na NHL

Na trinástom mieste v rebríčku sa nachádza Samuel Honzek. Toho pred časom označovali za Dvorského súpera v boji o pozíciu slovenskej jednotky, napokon zrejme zaváži zranenie, ktoré ho pripravilo o značnú časť sezóny.

"Je to veľký útočník, ktorý vie dobre korčuľovať, čo ho v kombinácii s jeho útočnými schopnosťami vykresľuje ako dobre pripraveného hráča. Nemyslím si, že je úžasný s pukom, ale má celkom šikovné ruky, dokáže hrať dynamicky a zakončovať šance z diaľky aj zblízka," hodnotí ho Pronman.

Predpokladá, že sa v NHL predstaví ako krídlo, hoci sa vo WHL prezentoval ako všestranný forvard z hľadiska pozície i využitia v herných situáciách. Jeho hru prirovnal k Čechovi Pavlovi Zachovi. Je nadpriemerný z hľadiska strely a bojovnosti.

Samuel Honzek v drese Vancouver Giants.
Samuel Honzek v drese Vancouver Giants. (Autor: Twitter Vancouver Giants)

Tesne za hranicou prvého kola, na 34. mieste a v kategórii hráčov do stredných poschodí v zostave, sa umiestnil Maxim Štrbák, najlepšie hodnotený slovenský obranca. Odborníkovi sa pozdáva, že sa naňho slovenská reprezentácia do 18 rokov mohla spoľahnúť ako na lídra.

"Štrbák je obranca, ktorý sa zameriava predovšetkým na obranu. Je to vysoký pravák s dobrým pohybom a vďaka svojmu dosahu, fyzickej zdatnosti a excelentnej súťaživosti dokáže vyčíhať súperove úmysly. V každom zápase vynakladá veľké úsilie a tréneri majú tendenciu sa naňho spoľahnúť v ťažkých situáciách," napísal o ňom.

Štrbák bude podľa Pronmana obrancom do druhého alebo tretieho páru. Bude záležať na tom, v akom rozsahu bude schopný podporovať ofenzívu. Prirovnal ho k Benovi Chiarotovi a zo všetkých hokejových vlastností najviac vyniká v bojovnosti.

Pri ďalších sú otázniky

Myslí si, že sa do NHL dostane aj Juraj Pekarčík. Zažiaril na svetovom šampionáte do 18 rokov a vďaka vydarenému turnaju extrémne rýchlo stúpol v rankingoch.

"Pekarčík je silný korčuliar, ktorý dokáže vytvárať sľubné šance vo vysokej rýchlosti. Má výborné zručnosti a dokáže prekonať obrancov v hre jeden na jedného," tvrdí Pronman o Slovákovi na 43. mieste.

"Dostáva sa k bránke, vyhráva súboje a nevyhýba sa fyzickej hre, aj keď by som nepovedal, že patrí k nadpriemerne agresívnym hráčom. Má vlastnosti krídla do spodnej šestky v NHL, ale má šancu aj na lepšie postavenie, ak preňho nájdu správne využitie."

Martina Mišiaka umiestnil na pozíciu číslo 66. Obáva sa, či má dostatok schopností okrem slušného korčuľovania, ktoré mu v budúcnosti zabezpečia miesto v zámorskej profilige. Vidí v ňom dlhodobý projekt, na ktorom je potrebné pracovať a nedokáže predpovedať, ako sa presadí medzi profesionálmi.

O tri miesta nižšie zaradil Alexa Čiernika. Forvard hrajúci vo Švédsku ponúka celý arzenál vynikajúcich ofenzívnych vlastností, no za jeho nevýhodu považuje výšku a nedostatok bojovnosti.

Veľa potenciálu vidí v brankárovi Adamovi Gajanovi. Toho zaradil na 71. pozíciu. Pronman tvrdí, že sa z neho môže stať brankár do NHL, no musí popracovať na detailoch ako je napríklad prehnane agresívny štýl.

Posledným Slovákom v jeho zozname, ktorého zaradil do kategórie hráčov "so šancou odohrať zápasy v NHL", je František Dej. Útočníkovo nedostatočné hokejové IQ a korčuľovanie podľa neho vyvažuje vyšší level bojovnosti, no musí sa naučiť viac využívať svoje prednosti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dvorský a Honzek v prvej pätnástke. Odborník na draft zaradil do rebríčka osem Slovákov