Jednotkou je Sýkora. Dvaja Slováci sa umiestnili na popredných priečkach CHL Draftu

 Adam Sýkora.
Adam Sýkora. (Autor: TASR)
Oh my Hockey|1. júl 2022 o 18:42 (aktualizované 1. júl 2022 o 18:43)

Adam Sýkora sa stal jednotkou CHL import draftu.

TORONTO. Slovenský hokejista Adam Sýkora sa stal jednotkou import draftu CHL. Z prvej pozície si ho vybral klub Medicine Hat Tigers z WHL.

Sýkora v rozhovore do draftovej e-knihu Sportnetu naznačil, že je veľmi pravdepodobné, že tím, ktorý ho draftuje, bude požadovať, aby hral v juniorke v zámorí.

Je dosť možné, že ďalšiu sezónu odohrá v klube Medicine Hat.

Aj z druhého miesto bol zvolený Slovák. Útočník Martin Mišiak bude patriť klubu Saginaw Spirit. Elitnú trojicu uzatvára český útočník Jiří Kulich.

Na drafte bolo zvolených celkovo 11 Slovákov. Do prvej desiatky sa vošli aj Ondrej Molnár (5., Erie Otters), Jakub Chromiak (8., Sudbury Wolves) alebo útočník Samuel Honzek (10., Vancouver Giants).

Čo je CHL Import Draft

Podobne ako v NHL, aj kanadské juniorské ligy fungujú na základe výberu talentovaných hráčov cez draft. Každý zo 60 tímov CHL, ktorú tvoria tímy OHL, WHL a QMJHL, má právo vybrať si každý rok dvoch hráčov z krajín mimo USA a Kanady.

V každom tíme môžu pôsobiť maximálne dvaja medzinárodní hráči. Teda hráči, ktorí nepochádzajú z Kanady alebo USA. Draftovaný hráč následne môže v CHL nastúpiť len za klub, ktorý si ho zvolil.

Voľby v drafte sú usporiadané podľa základnej časti. Najhoršie tímy vyberajú skôr.

Vybraní boli aj Zigmund Zöld (Val-d'Or), Roman Kukumberg (Chicoutimi), Alex Čiernik (Lehtbridge), František Ridzoň (Québec), Alex Šotek (Hamilton) a Dalibor Dvorský (Sudbury).

Do CHL bolo v minulosti draftovaných už 285 Slovákov. V roku 2021 prešlo import draftom deväť Slovákov.

Na štvrtom mieste bol vybraný Šimon Nemec, deviaty bol Filip Mešár. 39. priečku obsadil Servác Petrovský, 47. bol Jakub Demek, 50. Róbert Bačo, 90. Juraj Slafkovský, 100. Marek Šramaty, 106. Pavol Štetka a 115. Peter Repčík.

Tímy pri svojich výberoch zohľadňujú aj to, aké sú šance, že daný hráč ozaj tím posilní. Hráč sa môže rozhodnúť ostať v Európe, ako to urobili Nemec, Mešár, či Slafkovský, ktorý bol draftovaný tak nízko pre to, lebo bolo takmer isté, že ostane vo Fínsku.

CHL import draft 2022 zvýšil šance výberu Slovákov, keďže tímy si nemohli zvoliť ruských ani bieloruských hráčov.

Slováci sú historicky tretí v počte hráčov draftovaných do CHL. Vedú Česi s počtom 528 hráčov, Rusi ich majú 419.

CHL (Canadian Hockey Leagues) sa skladá z troch líg: OHL (Ontario Hockey League), QMJHL (Quebec Major Junior Hockey League) a WHL (Western Hockey League). Hrá sa v Kanade, ale niektoré kluby pôsobia aj v USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Jednotkou je Sýkora. Dvaja Slováci sa umiestnili na popredných priečkach CHL Draftu