Česi od NHL pozvanie nedostali. Pastrňák: So Slovákmi by sme dali dokopy dobrý tím

Český útočník David Pastrňák oslavuje zisk titulu na MS v hokeji 2024.
Český útočník David Pastrňák oslavuje zisk titulu na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|31. máj 2024 o 13:40

V roku 2025 sa odohrá miniturnaj NHL 4 Nations Face-Off.

BRATISLAVA. Hoci neatakoval popredné pozície v kanadskom bodovaní, stal sa jednou z hlavných hviezd nedávnych majstrovstiev sveta v hokeji.

Po príchode z NHL strelil David Pastrňák v štyroch zápasoch jediný gól, no ten prišiel v tom najdôležitejšom momente. Strelou z prvej ukončil čakanie na finálový gól, ktorý napokon Česku zaistil titul majstrov sveta. 

Na Čechov nezostalo miesto

Ešte pred oslavami na Staromestskom námestí pridal Pastrňák na sociálne siete fotku zo šatne. Na krku má zlatú medailu a v pravej ruke drží víťazný pohár.

V popise si rypol do vedenia zámorskej NHL, ktorej nedávne rozhodnutie útočníka Bostonu Bruins veľmi sklamalo a rozosmútilo. 

Vedenie profiligy oznámilo zmenu, ktorá sa bude týkať budúcej sezóny. Namiesto tradičného Zápasu hviezd sa uskutoční miniturnaj NHL 4 Nations Face-Off. NHL naň pozvala Kanadu, USA, Švédsko a Fínsko. 

Pastrňák bol sklamaný, že sa nenašlo miesto pre Česko.

"Je to obrovské sklamanie. Neviem, čo na to povedať. Určite nie som šťastný. Asi nemali veľa času na to, aby zorganizovali niečo väčšie.

Vynechali takto veľa hráčov, aj Česko chýba. To ma dosť zabolelo. Ak mám byť úprimný, nebudem sa na to pozerať," povedal vo februári.

Po triumfe vo finále MS si tak túto situáciu vychutnal a v spomenutom popise k fotke napísal. "Možno dostaneme pozvánku na Four Nations".

Privítal by tím Československa

Je pravdou, že posledné majstrovstvá sveta napríklad Fínom vôbec nevyšli, no v súvislosti s pripravovaným podujatím NHL majú oproti Čechom navrch. 

Turnaja by sa totiž mali zúčastniť len hráči z NHL, ktorých má aktuálne Česko 21, Fínsko 38 a Švédsko dokonca až 81. Oproti Svetovému poháru 2016 má Česko menej hráčov v profilige a s ťažkosťami by vytvorili vlastný tím.

V podcaste Spittin' Chiclets 28-ročný Pastrňák povedal, že by si vedel predstaviť zložený tím z českých a slovenských hokejistov. 

"Nevadilo by mi to a myslím si, že by bolo zaujímavé vytvoriť tím Československa ako v minulosti. Dali by sme dokopy dobré mužstvo. 

Kedysi sme boli jedna krajina, navzájom si fandíme a rozumieme si. Páčilo by sa mi to viac ako Tím Európy z posledného Svetového pohára," povedal Pastrňák.

V roku 2016 sa vtedy podceňované mužstvo prebojovalo až do finále, pričom prím hrali Slováci ako Marián Hossa, Zdeno Chára či Jaroslav Halák.

Tím Európy slávi postup do finále Svetového pohára 2016 po výhre nad Švédskom.
Tím Európy slávi postup do finále Svetového pohára 2016 po výhre nad Švédskom. (Autor: TASR/AP)

Najbližší Svetový pohár sa má uskutočniť v roku 2028 a dobrou správou je, že na ZOH 2026 a 2030 majú byť na rozdiel od predošlých k dispozícii hráči z NHL.

Formát NHL 4 Nations Face-Off (12. - 20. 2. 2025), kde budú hrať tímy každý s každým a následne sa odohrá finále, sa však zrejme meniť nebude. 

Vydesil ho vlastný brankár

V spomenutom podcaste Pastrňák hovoril aj o oslavách po zisku titulu majstra sveta. Užili si chorály na námestí a podľa jeho slov nemohol prísť titul, na ktorý Česko čakalo od roku 2010, v lepšom čase.

Jedným z hrdinov turnaja bol brankár Lukáš Dostál, ktorý proti Fínom, Američanom a tiež vo finále so Švajčiarskom vychytal čisté konto.

"Úprimne, nevedel som, že je taký dobrý. Neviem, čo by sme museli pokaziť, aby sme pri jeho čistých kontách nevyhrali," povedal Pastrňák. 

Okrem toho si spomenul aj na moment, kde ho Dostál vydesil. 

"Myslel som si, že ho zabijem, keď sa vo finále za stavu 1:0 snažil dať gól cez celé ihrisko a trafil Švajčiara medzi kruhmi. Skoro mi privodil zástavu srdca," dodal autor zlatého gólu MS v hokeji 2024.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Česi od NHL pozvanie nedostali. Pastrňák: So Slovákmi by sme dali dokopy dobrý tím