Hviezdny obranca Colorada prekonal klubový rekord, MacKinnon vyrovnal zápis Šťastného

Cale Makar.
Cale Makar. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. nov 2023 o 12:09

NEW YORK. Kanadský hokejista Nathan MacKinnon sa stal iba tretím hráčom v histórii klubu NHL Colorado Avalanche/Quebec Nordiques, ktorý bodoval v úvodných desiatich zápasoch sezóny na domácom ľade.

V stretnutí medzi Ottawou a Floridou (0:5) prišlo sedem minút pred koncom duelu k hromadnej bitke, po ktorej rozhodcovia vylúčili všetkých hráčov na ľade.

MacKinnon pomohol dvoma asistenciami k triumfu Colorada nad Tampou Bay s Erikom Černákom 4:1.

Dvadsaťosemročný center tak natiahol svoju bodovú sériu na domácom ľade na desať duelov (5+13) a pridal sa k Petrovi Šťastnému (10 v sezóne 1987/88 a 17 v 1980/81) a Matsovi Sundinovi (17 v ročníku 1992/93).

Cale Makar prekonal rekord v počte bodov obrancu v jednom mesiaci v histórii Avalanche/Nordiques. V novembri ich nazbieral 23 (3+20).

Prekonal tak rekord Steva Duchesnea z novembra 1992 (21) a aj svoj z marca tohto roka.

V drese domácich bodoval aj Tomáš Tatar. Slovenský krídelník zaznamenal ôsmy bod v sezóne, na konte má osem asistencií v 19 dueloch.

VIDEO: Zostrih zápasu Tampa Bay - Colorado


Florida zvíťazila na ľade Ottawy jednoznačne 5:0. Brankár hostí Sergej Bobrovskij predviedol 20 zákrokov a dosiahol druhé čisté konto v sezóne a 40. v NHL.

"Myslím si, že chlapci odviedli skvelú prácu, aby súperovi nedovolili vytvoriť si veľa šancí," konštatoval Bobrovskij podľa nhl.com.

Medzi aktívnymi brankármi sa v štatistike shutoutov dostal na spoločné tretie miesto, keď vyrovnal zápis Semjona Varlamova.

Lepší sú len Jonathan Quick (60) a Marc-Andre Fleury (73). Zápas poznačila hromadná bitka v tretej tretine, keď všetkých desať korčuliarov na ľade - päť hráčov na každej strane - dostalo desaťminútový trest.

Všetko sa začalo po samostatnom úniku Bradyho Tkachuka, ktorý vrazil do brankára Bobrovského. Rozhodcovia počas duelu udelili celkovo 167 trestných minút.

VIDEO: Hromadná bitka Floridy s Coloradom

"Dopadlo to ešte mierne. Hráči tam dostali len okolo 160 minút. Musí sa to dostať až k 250, aby to začínalo byť kritické. Aj vďaka tomu je hokej taký skvelý," uviedol Paul Maurice, tréner Floridy.

Calgary pokorilo úradujúceho šampióna Vegas 2:1 po predĺžení vďaka gólu obrancu Mackenzieho Weegara. Flames však pre duelom museli reagovať na ochorenie brankára Jacoba Markströma, ktorý nemohol nastúpiť pre chrípku.

Nahradil ho Daniel Vladař a pomohol tím 22 zákrokmi. Český brankár po zápase uviedol, že to bol jehp najlepší duel v sezóne: "Snažil som sa dať nášmu tímu šancu na víťazstvo, čo je môj cieľ v každom stretnutí."

Flames nemali pri absencii Markströma možnosť náhle povolať brankára z farmy a tak tesne pred duelom podpísali jednodňovú amatérsku zmluvu s Dustinom Nickelom.

Ten sledoval zápas zo striedačky. Tridsaťdvaročný Nickel chytal naposledy pred viac ako desiatimi rokmi za Mount Royal College v juniorskej hokejovej lige v Alberte.

V súčasnosti je majiteľ stavebnej firmy a spoločnosti, ktorá sa zameriava na trénovanie brankárov.

"Bolo to neskutočné. Udialo sa to veľmi rýchlo a chcel som si to čo najviac užiť. Prišlo to ako víchor, takže to bolo vzrušujúce," vyznal sa Nickel pre klubový web.

V drese domácich sa predstavili aj slovenskí útočníci Martin Pospíšil a Adam Ružička.

Tabuľky NHL

Východná konferencia:

Západná konferencia:

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hviezdny obranca Colorada prekonal klubový rekord, MacKinnon vyrovnal zápis Šťastného