Bývalý slovanista hovorí rusky a vozí utečencov. Spomína bolesť a utrpenie

Michael Garnett.
Michael Garnett. (Autor: TASR)
Jakub Bobovič|16. apr 2022 o 21:52

V Slovane pôsobil Garnett ešte, keď klub hrával v KHL.

BRATISLAVA. Manžel, bývalý hráč NHL a KHL, hokejový brankár, pilot a cestovateľský blogger.

Takto sa na sociálnej sieti Instagram prezentuje Kanaďan Michael Garnett, ktorý si na seba v sezóne 2015/2016 obliekal dres bratislavského Slovana.

Ako je možné vyčítať z profilu Garnetta, ktorý ukončil kariéru po sezóne 2018/2019, jeho veľkou záľubou, spolu s manželkou Rebeccou, je cestovanie.

Zatiaľ čo v letnom období spolu cestovali na Seychely či do Dominikánskej republiky, nedávno Garnett, možno trochu prekvapujúco, uverejnil na Instagrame fotku z Hlavného námestia v Bratislave.

Pomáha na poľsko-ukrajinskej hranici

Bratislava bola v jeho prípade iba jednou zo zastávok na jeho ceste na poľsko-ukrajinské hranice. Ako prezradil v jednom z príspevkov na vyššie spomenutej sociálnej sieti, spolu s manželkou Rebeccou sa rozhodol stať dobrovoľníkom.

"Posledné dva týždne sme spolu s mojou manželkou Rebeccou pomáhali odvážnym ukrajinským utečencom utekajúcom pred vojnou, ktorú rozpútalo Rusko na Ukrajine," vraví v úvode svojho najnovšieho príspevku na Instagrame, kde priložil aj niekoľko fotiek.

"Neviete si predstaviť, akou nezmyselnou bolesťou a utrpením si títo ľudia prešli, kým sa mikrobusom dostali do bezpečia," dodal ďalej Kanaďan, ktorý podľa vlastných slov pracoval bežne štrnásť hodín denne.

"Pohybovali sme sa medzi hranicou v Medyke (hraničný priechod Medyka - Šehyni na poľsko - ukrajinskej hranici, pozn. autora), železničnou stanicou v Przemysli a tromi rôznymi centrami humanitárnej pomoci.

Prosím, urobte všetko pre to, aby ste ukončili túto nezmyselnú vojnu a tiež prosím, urobte všetko, čo môžete, aby ste pomohli utečencom. Sú to úžasní, milí, milujúci a tvrdo pracujúci ľudia, ktorí stratili všetko, čo mali a snažia sa len o jedno - zostať nažive.

Približne deväťdesiat percent ľudí s ktorými sme prišli do kontaktu, boli rusky hovoriaci Ukrajinci pochádzajúci z východnej Ukrajiny," dodal Garnett, ktorý plynule hovorí po rusky a mohol si vypočuť desiatky príbehov utečencov.

Michael Garnett v marci 2022 v Bratislave.
Michael Garnett v marci 2022 v Bratislave. (Autor: INSTAGRAM/M.G.)

Fakt, že Garnett vie výborne po rusky, vyzdvihla v príspevku na Instagrame aj jeho manželka Rebecca. Obaja pomáhali Ukrajincom v Poľsku najmä so zabezpečením dopravy, na čo si prenajali osemmiestne auto. V blízkej budúcnosti by radi pomohli tým, ktorí sa rozhodnú odísť do Kanady.

V Rusku patril k popredným brankárom

Kariéra Michaela Garnetta je úzko prepojená s Ruskom. Pre odchod do tejto krajiny sa rozhodol pred sezónou 2007/2008. Upísal sa Nižnekamsku. V malom priemyselnom mestečku na severe Tatarstanu však vydržal iba jednu sezónu.

Po založení KHL, ktorej premiérová sezóna sa odohrala v rámci ročníka 2008/2009, sa Garnett stal jedným z popredných brankárov súťaže. V sezóne 2009/2010 stál v bránke HK MVD, ktoré to dotiahlo až do finále, kde však v sedemzápasovej bitke nestačilo na Ufu.

Azda najvydarenejšie obdobie, osobne aj čo sa týka výsledkov mužstva, dosiahol v Traktore Čeľabinsk, kde prestúpil z HK MVD. V sezóne 2012/2013 si opäť zahral finále, kde Traktor vyzval jeho bývalý klub, ktorý už medzičasom vystupoval pod názvom Dinamo Moskva.

Garnett v KHL zotrval aj po roku 2014, keď došlo k anexii Krymu a vypukla vojna na východe Ukrajiny. Rusko opustil až na konci sezóny 2014/2015, po ktorej zamieril do Bratislavy.

Na svoje predošlé výkony z KHL však nenadviazal a v bránke sa striedal s Barrym Brustom. Po sezóne v Slovane skončil a neskôr si na seba ešte obliekal dresy chorvátskeho Medveščaku Záhreb a anglického Nottinghamu.

Michael Garnett
Michael Garnett (Autor: TASR)

V NHL hral so Slovákmi i Rusmi

Garnett v minulosti pôsobil aj v NHL, konkrétne v Atlante Thrashers, v drese ktorej v sezóne 2005/2006 naskočil na 24 stretnutí.

Kanaďan bol v spomínanej sezóne spoluhráčom trojice Slovákov. Dres Thrashers si v danom období obliekali útočníci Peter Bondra, Marián Hossa a Ronald Petrovický.

Najproduktívnejším hráčom Atlanty v danej sezóne bol Rus Ilja Kovaľčuk, ktorému sekundoval aj ďalší bývalý člen ruskej reprezentácie Vjačeslav Kozlov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Bývalý slovanista hovorí rusky a vozí utečencov. Spomína bolesť a utrpenie