Ruského brankára zrejme otrávili. Príbuzní nevedeli, kde sa nachádza

Ruský brankár Ivan Fedotov zasahuje pri šanci Mikkela Boedkera.
Ruský brankár Ivan Fedotov zasahuje pri šanci Mikkela Boedkera. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, Sportnet|3. júl 2022 o 09:45 (aktualizované 3. júl 2022 o 10:30)

Ivana Fedotova zatkli po tom, ako chcel ísť hrať do NHL za Philadelphiu.

PETROHRAD. Situácia okolo jednej z opôr ruskej hokejovej reprezentácie Ivana Fedotova sa vyvíja nečakane rýchlo. Fedotov, strieborný medailista zo zimných hier v Pekingu, podpísal kontrakt s Philadelphiou Flyers a chcel zamieriť do NHL. Pred odchodom ho ale zadržali za vyhýbanie sa vojenskej službe.

Brankár chytal za klub CSKA Moskva, ktorý patrí pod Ministerstvo obrany.

Jeho právnik ale tvrdí, že pri zadržaní mu pichli nejakú injekciu.

"Necíti sa veľmi dobre, vraví, že mu pichli nejakú injekciu ktorú nepoznal. Povedali mu, že to predpísal doktor. Nevyzerá dobre," citoval Fedotovho právnika novinár Karl Månsson, ktorý pokrýva KHL, odvolával sa na ruské médium Match TV.

"Ivan sa sťažoval na bolesti brucha a možnú otravu, keď ho previezli na vojenský komisariát v Petrohrade. Potom ho previezli do liečebného ústavu," pokračoval právnik.

Matku za ním nepustili

Fedotova najskôr previezli do Botkinskej nemocnice v Petrohrade. Keď sa k nemu pokúšala dostať jeho matka a jeho právnik Alexej Ponomariov, vstup im neumožnili.

"Nikto nám nič nedal vedieť. Ivanova mama sa pokúsila prejsť, najprv jej povedali, že v nemocnici nie je žiadny takýto pacient. Keď potom prišli príslušníci vojenskej polície, zistili sme, na ktorom oddelení sa nachádza.

Zavolali sme na interné telefónne číslo a povedali nám, že ľudia, ktorí by nám mohli situáciu nejako vysvetliť, sú zaneprázdnení. Uplynul celý deň a nemáme žiadne informácie," povedal Alexej Ponomariov pre RIA Novosti ešte v piatok.

Príbuzní tak nepoznali jeho stav, no bol v kvalitnej nemocnici v Petrohrade.

Månsson na svojom Twitteri pridal aj doteraz poslednú známu fotografiu, ktorá zachytáva Fedotova v sanitke.

Avšak podľa informácií MatchTV hokejistu previezli do inej nemocnice. Fedotov predtým príbuzným uviedol svoju polohu. Vedeli, že opustil nemocnicu, ale nevedeli, kde sa nachádza.

Odviezli ho za Severný polárny kruh

Doteraz to nebolo jasné, ale podľa najnovších informácií Månsson dodáva, že Fedotova mali podľa ruských médií previezť do mesta Severomorsk v Murmanskej oblasti, kde je základňa ruskej severnej flotily.

"V noci ho previezli, ale nemáme o tom žiadne ďalšie informácie," cituje Ponomariova allhockey.ru.

Severomorsk je v podstate vojenské mesto. Nachádza sa za Severným polárnym kruhom. Od Petrohradu je vzdialené 1350 kilometrov.

Ruské médiá píšu o tom, že ho zadržali v súvislosti s vyhýbaním sa povinnej vojenskej službe.

Jeho právnik však tvrdí, že povolávací rozkaz nikdy nedotal.

"Ivan nikdy nedostal povolávací rozkaz. Nevyhol sa odvodu. Keď sa príslušníci vojenského registračného a odvodového úradu rozhodli, že ho nejakým spôsobom nájdu, našli ho okamžite. Ivan ich nasledoval ako dobrý občan, ktorému povedali, aby sa dostavil na odvodový úrad a odvodom prešiel. Proti tomuto sme sa odvolali na súde. Zatiaľ je jeho odvod pozastavený, ale nik na to nereagoval," tvril pre Sport-express Ponomariov.

Krikunov: Do Ameriky nepoletí

Vyhýbanie sa povinnej vojenskej službe je v Rusku vážny zločin a mužom, ktorí sa vyhnú službe v armáde hrozí dvojročný trest odňatia slobody.

V minulosti sa kluby v Rusku pokúšali udržať hráčov, aby im neodchádzali do NHL práve podobnými obštrukciami, kedy im hrozili vojenskou službou. V roku 2003 sa CSKA snažila podobným spôsobom udržať Nikolaja Žerdeva, ten však doslova ušiel do Ameriky. Prípad sa neskôr urovnal a Žerdev formálne nikdy vojenskú službu neabsolvoval.

Podobných prípadov bolo v minulosti viac.

Bývalý tréner ruskej reprezentácie Vladimir Krikunov si myslí, že Fedotov v lete neodletí do Ameriky.

"CSKA môže všetko, čo si zmyslí. Podľa mňa nikam nepoletí a odohrá v KHL aj ďalšiu sezónu, a potom zrejme odíde. Ak by ho chceli pustiť do Ameriky, nič z tohto sa nestane," vravel Krikunov pre Match TV.

Ivan Fedotov počas sezóny 2021/22 vyhral s CSKA Moskva Gagarinov pohár a stal sa najlepším brankárom KHL.

Dvadsaťpäťročný rodák z Fínska chytal za ruský výber aj na olympiáde v Pekingu a získal striebro. V šiestich zápasoch mal 94,3 percenta úspešnosť zákrokov a inkasoval len 1,61 gólov na zápas.

Doteraz v KHL nastúpil za CSKA Moskva, Traktor Čeľabinsk, Salaval Julaev Ufa a Neftechimik Nižnekamsk.

Philadephia Flyers ho draftovali v siedmom kole v roku 2015, 7. mája 2022 s klubom podpísal jednoročný vstupný kontrakt a mal cestovať do USA, kde mal v budúcej sezóne hrať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Ruského brankára zrejme otrávili. Príbuzní nevedeli, kde sa nachádza