Kryli sexuálne zneužívanie, lebo bojovali o Stanley Cup. Chicago žaluje ďalší hráč

Hokejisti Chicago Blackhawks sa tešia zo zisku Stanleyho pohára v roku 2010.
Hokejisti Chicago Blackhawks sa tešia zo zisku Stanleyho pohára v roku 2010. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|6. nov 2023 o 16:30

O zneužívaní podľa neho vedeli aj hráči Blackhawks.

CHICAGO. Od momentu, keď Národnou hokejovou ligou otriasol veľký škandál o krytí sexuálneho zneužívania v klube Chicago Blackhawks, už ubehli dva roky. 

Bývalý hokejový útočník Kyle Beach vtedy obvinil video trénera Brada Aldricha. Ten je usvedčeným sexuálnym deviantom. 

Ale doteraz známe prípady nie sú jedinými Aldrichovými prehreškami. Začiatkom novembra priniesol Chicago Tribune informáciu o tom, že Chicago Blackhawks majú na krku ďalšie obvinenie. 

Iný bývalý hráč ich žaluje z toho istého, že v roku 2010 počas play-off kryli sexuálneho násilníka.

Ignorovali zneužívanie 

V roku 2010 sa navonok zdalo všetko ružové. Chicago Blackhawks bojovali o prvý Stanley Cup po 49 rokoch a podarilo sa im ho získať. Mesto oslavovalo a radosť sa dotkla aj Slovákov, keďže v klube v tom čase pôsobili Marián Hossa a Tomáš Kopecký. 

Tieto emócie však nezdieľali niekoľkí hráči, ktorých v americkej terminológii volajú “Black Aces”. Ide o mladíkov a hráčov z farmy, ktorí sú počas play-off s tímom ako náhradníci pre prípad zranenia. 

Jedným z nich bol Kyle Beach, ktorý ako prvý inicioval trestné stíhanie proti Aldrichovi za sexuálne zneužívanie počas jeho pôsobenia v Chicagu Blackhawks. 

K dnes 33-ročnému Kanaďanovi sa pridal ďalší hráč. Zatiaľ zostáva v anonymite, avšak rozhodol sa žalovať organizáciu. Jej vedenie totiž malo kryť sexuálneho devianta, ktorý hráčov obťažoval, ohrozoval, vyhrážal sa im a napadol ich. 

V žalobe dodáva, že v roku 2010, keď sa vec stala, kontaktoval manažment klubu. Ten jeho sťažnosť ignoroval. Dôvodom bolo, že mužstvo práve bojovalo o Stanley Cup a nebolo tak v záujme organizácie sa počas vrcholu sezóny venovať veciam mimo hokeja či nebodaj pošpiniť meno klubu. 

Neskôr sa však ukázalo, že organizácia nemala snahu prípad prešetriť ani spätne, chcela ho zamiesť pod koberec. Všetko sa tak muselo riešiť súdnymi pojednávaniami, ktorým, zdá sa, stále nie je koniec.

Tvár sa, že si to užívaš 

Zatiaľ sa nevie, do akej miery bolo zneužívanie ďalšieho hráča podobné tomu Beachovmu, keďže v novom prípade ešte nebol zverejnený podrobný opis. Beachov prípad je odtajnený a detaily zverejnené v oficiálnom súdnom spise na internete. 

Po príchode k tímu Blackhawks si ho podľa jeho slov začal video tréner nadmieru všímať. Viackrát ho pozval k sebe do bytu či hotelovej izby. Jedného dňa začiatkom mája 2010 súhlasil.

V ten večer šli do trénerovho apartmánu v Chicagu. Zámienkou bolo domáce jedlo a debata o hokeji. Beach si myslel, že Aldrich má k nemu tak blízko preto, lebo mu bolo ľúto, že musí dlho bývať v hoteli. Trénerova zámienka fungovala, lebo domáce jedlo vtedy nemával často.

Aldrich namixoval hráčovi alkoholický drink a mladík vypil niekoľko pohárikov. Obaja si následne šli sadnúť na gauč pred televízor. Aldrich pustil hokejový zápas. Keď začala bežať reklama, vzal ovládač a prepol na pornografický film. Zasmial sa a povedal: „Tak už asi vieš, čo som pozeral minulú noc.“

Film nechal pustený 15-20 sekúnd, vyhovoril sa na pokazený ovládač. Keď sa to stalo znova, už nechal tieto scény pustené. Začal sa dotýkať sám seba a nabádal vtedy 20-ročného hokejistu, aby to robil tiež.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kryli sexuálne zneužívanie, lebo bojovali o Stanley Cup. Chicago žaluje ďalší hráč