Valábik: Slafkovský hovorí z vlastnej skúsenosti, ktorú mu nemôžeme vziať

Juraj Slafkovský v drese Montreal Canadiens.
Juraj Slafkovský v drese Montreal Canadiens. (Autor: Sebastien Gervais)
Sportnet|11. okt 2024 o 16:35

Aj o výrokoch útočníka Montrealu sa debatovalo v podcaste Hokejový BOSS.

BRATISLAVA. Juraj Slafkovský je momentálne nielen najpopulárnejší slovenský hokejista, ale nepochybne aj športovec.

Preto je prirodzené, že vyjadrenia útočníka Montreal Canadiens, aké tento týždeň sprostredkoval magazín The Athletic, vzbudia v jeho rodnej krajine veľký rozruch.

Veľká časť článku sa venovala tomu, ako sa mladý hokejista vyrovnáva so statusom celebrity, svoje postrehy pridali aj Slafkovského kamaráti a hokejoví súputníci Filip Mešár a Šimon Nemec.

Najväčší ohlas však vyvolala pasáž, v ktorej Slafkovský komentoval pomery v slovenskom hokeji. Ešte predtým kanadskému reportérovi vysvetlil, že po mame je úprimný a vždy povie, čo si myslí...

"Ak chceme byť opäť úspešní, musia sa nejaké veci zmeniť. Mám pocit, že sa ľudia uspokojili, keď sme získali bronzovú olympijskú medailu. Mali sme však šťastie, že tam neboli hráči z NHL. Buďme úprimní, ak by všetci mali najkvalitnejšie tímy, nedosiahli by sme to," povedal Slafkovský pre The Athletic.

"Myslíme si, že robíme veci správne, no nie je to tak. Len to predstierame. A pretláčame tieto klamlivé úspechy dovtedy, kým tomu ľudia neuveria. Samozrejme, olympijská medaila bola tá najkrajšia vec, čo sa mi doteraz stala. Ale hovorme o tom pravdivo."

VIDEO: Pozrite si druhú časť podcastu Hokejový BOSS

Slafkovský pripomenul svoj príbeh, keď aj s ďalšími nádejnými hráčmi formovali svoj talent v projekte, ktorý založili ich rodičia.

Dodal, že bez tohto projektu by v protekčných podmienkach, v akých pracuje zväz a mládežnícke reprezentácie, nedostali takú šancu na rozvoj.

"Na Slovensku je všetko o známostiach. Vidím to, ale každý sa o tom bojí rozprávať," povedal s tým, že jeho "protekciou" bolo to, že vedel hrať hokej.

Aj o Slafkovského výrokoch diskutovali v podcaste Sportnetu Hokejový BOSS Boris Valábik, Ondrej Rusnák a moderátor Stanislav Benčat. 

"Slafkovský to nepovedal len tak do vetra, z dlhej chvíle," začal Rusnák.

"Nie som v Jurovej koži, neviem, čo všetko zažil, keď mal pätnásť či šestnásť. Môžem hovoriť za seba. Celý život mám na chrbte meno Rusnák a musím niekomu niečo dokazovať. Hokej ma baví, vedel som ho hrať na extraligovej úrovni, ale niekde bol môj limit. Meno si nezmením. Viem, že tatko za mňa nikdy nič neriešil a nevybavoval.

Naopak, pamätám si, že zo Slovana zobrali raz na najväčší turnaj do 17 rokov druhého centra, hoci som bol vtedy najproduktívnejší dorastenec. Neviem, či si tréner vtedy niečo dokazoval a urobil to úmyselne.

Určite sa takéto individuálne prípady nájdu v trénerskej brandži. Aj v reprezentácii v mládežníckych kategóriách za posledných päť rokov sa vyskytli prípady, ktoré vyvolali polemiku - či tam mal byť ten a prečo iný zasa nebol," dodal Rusnák. 

"Juraj hovorí z vlastnej skúsenosti a tú mu nemôžeme zobrať," reagoval Boris Valábik a ponúkal vlastné skúsenosti z mladosti.

"Vyrastal som v Nitre a ak som chcel pokračovať, musel som odísť. Nebyť Jindra Novotného, tak by som skončil s hokejom v 9. triede. Ale nebolo to tak, že prišiel nejaký rodič a povedal, že môj syn bude hrať a Valábik nie.

Možno tam tie tlaky boli, ale ja ako dieťa som ich nevnímal. Z môjho pohľadu to bol tak, že som mal trénera, ktorý ma nemal rád ako hráča. Dával priestor iným. Od pätnástich rokov som vedel, že zo Slovenska odídem." 

Juraj Slafkovský v zápase Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs.
Juraj Slafkovský v zápase Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs. (Autor: Sebastien Gervais)

Slafkovského v roku 2022, zopár mesiacov po zimnej olympiáde, na ktorej zažiaril, draftovali z prvého miesta Montreal Canadiens.

"Jeho šok, keď odišiel do Montrealu, musel byť podobný, ako môj, keď som odišiel z nitrianskeho dorastu do kanadskej juniorky a potom do NHL. Keď si porovnal tie podmienky, rozpadávajúce sa štadióny na Slovensku s tým, ako to v Amerike funguje, bolo to náročné.

My sme infraštruktúrou alebo kvalitou rozhodovania skôr na úrovni Kazachstanu ako Severnej Ameriky, to je holý fakt. Možno toto chcel Juro povedať, len to povedal po svojom. A či za to teraz môže Miro Šatan, alebo naopak, Miro Šatan robí kroky, ktoré sa už mali dávno robiť uplynulých 30 rokov, to nech si každý zodpovie sám," povedal Valábik, ktorý sa však pozrel na prípad aj optikou "druhej strany".

"Tie výroky boli veľmi silné, samozrejme, má na ne právo, len na druhej strane, reprezentácia Juraja vytiahla a aj vďaka tomu sa stal tým, čím je."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Valábik: Slafkovský hovorí z vlastnej skúsenosti, ktorú mu nemôžeme vziať