Aj slovenské hokejistky budú mať zahraničného trénera, povedie ich skúsený Fín

Slovenská ženská hokejová reprezentácia.
Slovenská ženská hokejová reprezentácia. (Autor: TASR - Pavel Neubauer)
Sportnet, SITA|11. okt 2022 o 16:45

Tréner Arto Sieppi povedie Slovensko.

BRATISLAVA. Trénerom slovenskej reprezentácia hokejistiek sa na najbližšie dve sezóny stal Fín Arto Sieppi.

Ako informuje oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), súčasťou dohody o spolupráci je aj možnosť predĺženia kontaktu na ďalšie dva súťažné ročníky.

Päťdesiatsedemročný Fín prichádza k slovenskej ženskej reprezentácii z postu riaditeľa pre vzdelávanie trénerov vo fínskom Olympijskom centre v Kuortane.

"Jeho zamestnávateľ však súhlasil s uvoľnením pre potreby slovenskej ženskej reprezentácie," referuje zväz.

Na lavičke slovenskej hokejovej reprezentácie žien Sieppi nahradil doterajšieho kouča Tomáša Segíňa.

VIDEO: Arto Sieppi sa stal novým trénerom ženskej hokejovej reprezentácie

Zmeny nastali aj v mládežníckych ženských výberoch, v tíme Slovenska do 18 rokov končí Gabriela Sabolová a nahradí ju Miroslav Mosnár. Družstvo hráčok do 16 rokov povedie niekdajšia reprezentantka Nicol Lucák Čupková.

Kto je Arto Sieppi?

Sieppi pôsobil dve dekády ako tréner, mentor a generálny manažér pri ženskej reprezentácii Fínska aj výbere dievčat do 18 rokov. V rokoch 2018 až 2020 pracoval pri japonskej ženskej reprezentácii do 16 aj 18 rokov.

"Už po neúspešnej olympijskej kvalifikácii sme sa s Miroslavom Šatanom rozprávali o tom, čo ďalej so ženskou reprezentáciou," hovorí o trénerskej zmene generálna manažérka ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová.

"Vstupujeme do nového olympijského cyklu a hľadali sme možnosti. Chceli sme osobnosť, trénera, ktorý dostane naše hráčky na vyššiu úroveň a pomôže nám k návratu na pozície z minulosti v podobe účasti na olympijských hrách a na majstrovstvách sveta elitnej kategórie,“ vysvetlila Kožanová pre web zväzu.


Asistentkou Sieppiho bude niekdajšia kapitánka národného tímu SR Iveta Frühaufová. Brankárky bude mať na starosti Roman Mega a realizačný tím doplní spomenutý Mosnár, ktorý sa do januárových majstrovstiev sveta vo Švédsku bude venovať osemnástke.

SZĽH má vysoké očakávania

Zahraničná voľba sa oplatila mužskej reprezentácii, kde úspešne pôsobí Kanaďan Craig Ramsay. Veľké očakávania má zväz aj od fínskeho odborníka.

"Od Arta očakávame pozdvihnutie celého ženského hokeja na Slovensku. Donesie nový vietor, ukáže dievčatám inú prácu, predsa len bol dvadsať rokov pri fínskych reprezentáciách. Má veľké skúsenosti a hovoria za neho aj medailové úspechy s výbermi Fínska a Japonska,“ pokračovala Kožanová a dodala:

"S Artom sa vzájomne dobre poznáme z medzinárodných podujatí. Prvý kontakt sme mali už na ZOH 2010 vo Vancouveri. Potom sme sa často stretávali na rôznych mítingoch v rámci IIHF. Často sme spoločne diskutovali, vymieňali si informácie. Napokon som sa ho rozhodla osloviť, či by mohol trénovať slovenskú ženskú reprezentáciu a on súhlasil."

Cieľom Mosnára pri tíme SR "18" bude obhajoba šiestej priečky na MS vo švédskom Östersunde, ktorá by znamenala udržanie sa medzi svetovou elitou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Aj slovenské hokejistky budú mať zahraničného trénera, povedie ich skúsený Fín