Bývalý víťaz bodovania i Čech. Desať sklamaní prvej polovice sezóny NHL

Jamie Benn (vpravo) padá po súboji s Martinom Fehervárym.
Jamie Benn (vpravo) padá po súboji s Martinom Fehervárym. (Autor: TASR/AP)
Samuel Grega|29. jan 2022 o 15:00

Nepresvedčili brankári či hviezdy Dallasu.

NEW YORK. NHL je najlepšia hokejová liga na svete a udržať sa na vrchole nie je jednoduché. Nedávno sme sa pozreli na hráčov, ktorí v tejto sezóne prekvapili najviac. Dnes sa vydáme na opačné spektrum.

Ktorí hráči svojimi výkonmi v tejto sezóne najviac sklamali?

Opäť upozorňujeme, že analýza takéhoto typu nikdy nebude stopercentne objektívnym pohľadom, ale skôr pokusom oň. Toto sú však podľa nás tie najväčšie hráčske sklamania v prvej polovici sezóny NHL.

Philipp Grubauer, Seattle Kraken

Brankár najmladšieho tímu v lige je jedným z hlavných dôvodov ich neúspechu. Na západné pobrežie prichádzal ako veľká posila.

Spolu s Chrisom Driedgerom mali tvoriť jeden z najlepších brankárskych tandemov. Opak je ale pravdou, viac gólov ako oni doposiaľ inkasovali iba gólmani Arizony a Montrealu.

Grubauer poberá plat takmer šesť miliónov dolárov vďaka kontraktu, ktorý mu bude platiť ešte ďalších päť sezón. Ale chytá ako jeden z najhorších brankárov.

Podľa portálu Evolving-hockey inkasoval už takmer 25 gólov nad očakávanie. Za celý minulý rok takéto vysoké negatívne číslo nemal žiaden brankár.

V jednoduchosti to znamená, že Grubauer inkasoval 95 gólov, aj keď ho súperi ohrozili približne 70 očakávanými gólmi.

Brankári s najvyšším počtom inkasovaných gólov nad očakávanie (minimálne 10 zápasov, zdroj Evolving-hockey):

Poradie

Hráč

Klub

Odchytané zápasy

Inkasované góly
nad očakávanie

1.

Philipp Grubauer

Seattle

32

24,79

2.

MacKenzie Blackwood

New Jersey

23

11,73

3.

Joonas Korpisalo

Columbus

15

10,72

4.

Karel Vejmelka

Arizona

25

9,56

5.

Adin Hill

San Jose

24

9,38

Pri Grubauerovi je to prekvapenie. Počas ôsmich sezón, ktoré doposiaľ v NHL odchytal, mal v tejto štatistike negatívne číslo iba dvakrát. A bolo značne menšie.

Najhoršie to bolo v sezóne 2018/19 (-3,09, pozn. red.). Naopak, rok predtým vo Washingtone chytil až 17,3 gólov nad očakávanie. V každom ročníku chytil podľa štatistík viac ako priemerný brankár. 

Minulý rok mal v Colorade 30 víťazstiev v 39 zápasoch, sedem čistých kont, úspešnosť zákrokov nad 92 % a inkasoval menej ako dva góly na zápas.

Teraz potápa Seattle a jeho čísla vyzerajú takto: 32 zápasov, jedenásť výhier, 3,2 gólu inkasovaného na zápas a 88,5 % úspešnosť zákrokov. 

Brankár Philipp Grubauer zasahuje proti Jevgenijmu Malkinovi.
Brankár Philipp Grubauer zasahuje proti Jevgenijmu Malkinovi. (Autor: TASR/AP)

Elias Pettersson, Vancouver Canucks

Opäť hráč, ktorý pred sezónou podpísal novú zmluvu. Za takmer sedem a pól milióna má mladý Švéd čo dokazovať. 

Do NHL vstúpil bez ostychu, vyhral Calder Trophy pre najlepšieho nováčika súťaže a v prvých dvoch sezónach mal 66 bodov. V ďalšej vynechal 30 duelov kvôli zraneniu zápästia, ale stále konzistentne bodoval.

Mnohí od neho očakávali veľké výkony, líderstvo v tíme Canucks a bod na zápas. Potom, ako dlho vyjednával kontrakt, vstúpil do sezóny celkom chladne. V prvých 22 stretnutiach bodoval len v siedmich.

Dvakrát mal pritom šnúru deviatich zápasov bez gólu.

Keď boduje, jeho tím jasne prosperuje. V 19 zápasoch, ktoré Vancouver vyhral, má Pettersson 19 bodov. V 19 prehrách v riadnom čase má len dve asistencie. Hráč, ktorý dosahoval takmer bod na zápas, má len 24 bodov v 43 stretnutiach. 

Občas to pri pohľade naňho vyzeralo, ako keby strácal radosť z hry. Jeho ofenzívne čísla výrazne klesli a patril medzi najhorších hráčov tímu v tvorbe gólových a streleckých šancí.

Je primerané očakávať, že to takto nebude pokračovať. Pettersson má v posledných šiestich zápasoch sedem bodov, z ktorých päť bolo gólov. 

Jeff Petry, Montreal Canadiens

Montreal je po finále Stanley Cupu veľkým sklamaním. Dalo by sa vybrať viac mien z tímu, miesto v tomto článku dostanú dvaja hráči.

Prvým je obranca Petry. Zatiaľ čo v minulej sezóne bol 7. najproduktívnejším zadákom ligy, tentokrát v produktivite zaostáva. V 34 zápasoch má len päť bodov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bývalý víťaz bodovania i Čech. Desať sklamaní prvej polovice sezóny NHL