Šesť týždňov Kanea v Edmontone. Je kontroverzný hokejista prínosom?

Evander Kane oslavuje gól.
Evander Kane oslavuje gól. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|10. mar 2022 o 16:20

Problémový hráč je zatiaľ bez problémov. Ako mu to ide na ľade?

EDMONTON. Evander Kane podpísal 27. januára, teda pred šiestimi týždňami, zmluvu s Edmontonom Oilers. Vyjednal si pokračovanie kariéry v NHL potom, ako s ním San Jose ukončilo tú predošlú. Problémový hráč má za sebou komplikované obdobie.

Teraz ale nie o jeho problémoch, ale o jeho hre na ľade.

V Edmontone hráva pravidelne. Aký je jeho prínos pre kanadský tím? Akým je hráčom?

Prvýkrát nastúpil 29. januára. V drese „olejárov“ odvtedy odohral devätnásť zápasov. Strelil osem gólov a pridal šesť asistencií. Od jeho nástupu sú v Edmontone produktívnejší len traja hráči. McDavid, Draisaitl a Hyman.

Priemerne hráva 19 minút a 35 sekúnd. Kvôli zraneniam viacerých hráčov dostáva v poslednom čase viac priestoru, a to aj v prvej presilovkovej formácii.

Ako dáva góly

Na bránu Kane vystrelil 61-krát. Od svojho nástupu je druhým najaktívnejším strelcom, častejšie zakončuje len McDavid.

Väčšinou Kane využíva strelu zápästím. Konkrétne 37 zo 61 pokusov skúšal týmto spôsobom. Dal tak ale len tri z ôsmich gólov. Naposledy proti Montrealu.

Góly strelil aj po rýchlej „snap shot“:

Frekventovane sa nachádza a presadzuje aj z predbránkového priestoru. Tečom alebo inou výraznejšou zmenou smeru puku strelil už tri góly.

Osem gólov zo 61 striel je slušná efektivita, jeden z nich bol do prázdnej brány. Najčastejšie sa presadzuje z blízkosti bránky, strely zápästím nemá až tak nebezpečné.

Priestor na zlepšenie má v hre 5 proti 5. V nej premieňa len 6,82 % svojich striel.

Kane je strelec. Počas svojej kariéry strelil viac gólov, ako zaznamenal asistencií. V NHL je v súčasnosti presne tridsať hráčov, ktorí dali viac gólov ako práve Kane. 

Bráni spoluhráčov, súpera až tak nie

Evander je známy ako hráč, ktorý je platný svojou fyzickou hrou. Neváha sa pustiť do súboja, provokovať súpera a zastať sa spoluhráčov.

V Edmontone je najlepší v počte rozdaných hitov. Uštedril ich 56. Od debutu za "olejárov" si odsedel na trestnej lavici už 22 minút. Takisto najviac z tímu.

Už v jeho prvej „Bitke o Albertu“ sa pustil do Matthewa Tkachuka.

Mnohí ocenia fyzickú hru, ale to ešte na výsledky nemusí mať vplyv. Nakoľko je Kane platný pre tímovú hru?

Na tvorbu hry nemá najlepší vplyv. Jeho pokročilé štatistiky nemajú pozitívne hodnoty.

Jeho pomer Corsi je 47,7 %, pomer striel 45,4 % a pomer očakávaných gólov 44,7 % v hre 5 proti 5. Nie sú to lichotivé čísla. Keď je Kane na ľade, viac útočí súper.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Šesť týždňov Kanea v Edmontone. Je kontroverzný hokejista prínosom?