Len 17-ročný Košičan skóroval pri debute medzi elitou, napodobnil Erika Černáka

Adam Beluško v drese HC Košice.
Adam Beluško v drese HC Košice. (Autor: Instagram / HC Košice)
Peter Vretenička|10. mar 2024 o 11:28

Jeho premiérový gól videlo priamo na štadióne 7129 divákov.

KOŠICE. V záverečnom 50. kole základnej časti Tipos extraligy sa postaral o zaujímavý zápis do štatistík Adam Beluško, ktorý v 56. minúte znižoval stav stretnutia medzi Košicami a Trenčínom na 1:3.

Pre jedného z kľúčových obrancov reprezentácie do 18 rokov to bol debutový zápas v najvyššej súťaži. Podľa oficiálnych štatistík v spomínanom stretnutí odohral 6 minút a 23 sekúnd.

Presadil sa po dôraze v bránkovisku, keď doklepol puk za dezorientovaného brankára LaCouvéeho. Bolo to jeho ôsme striedanie v zápase a po ňom už do hry nezasiahol.

VIDEO: Premiérový gól Adama Beluška v extralige

Pomohla aj slina od Mikúša

"Som rád, že mi to padlo. Všetci piati sme išli od začiatku striedania s ťahom na bránku, pomáhali sme si.

Padlo to mne, ale bolo jedno, kto skóruje. Škoda, že sme neotočili skóre,“ povedal nečakaný strelec bezprostredne po zápase pre TASR.

Neskôr pre klubový web doplnil: "Vďaka patrí aj Tomášovi Mikúšovi. Pred tretinou mi popľul hokejku a asi mi teda odovzdal svoju streleckú slinu. Všetci predsa vieme, akú formu mal v poslednom čase,“ prezradil rodák z Košíc.

V zápase vytvoril obranný pár so skúseným Jakubom Ferencom. "Veľmi mi pomáhal. Už na tréningoch a potom ma usmerňoval i v zápase.

Prvé striedanie som mal práve s ním a som rád za takého mentora. Vravel mi, aby som si užil ten pocit a myslím si, že som to aj zrealizoval.“

Talentovaný mladík si na gól nemohol vybrať lepší zápas, Steel Arénu v ten deň navštívilo 7129 divákov.

"Bolo mojím snom hrať za Košice pred plnou halou. Prišla ma povzbudiť priateľka, boli tu rodičia i brat, kamaráti a teší ma, že nechýbala babka, ktorá ma podporuje od malička.“

Pamätný gól mu bude pripomínať aj puk odložený zásluhou Mária Luntera. 

Gól pri debute dal z mladších len Černák

Svoj premiérový gól dosiahol Adam Beluško vo veku 17 rokov, 10 mesiacov a 25 dní, čo z neho robí 10. najmladšieho skórujúceho obrancu v extralige za posledných 20 rokov.

Zo zadákov, ktorí dokázali skórovať pri ligovom debute, bol od neho mladší len Erik Černák, ktorému sa to podarilo vo veku 16 rokov, 3 mesiace a 13 dní.

Zaujímavosťou je, že najmladším obrancom so streleným gólom v histórii ligy je Beluškov spoluhráč Vladimír Dravecký, ktorý v tejto sezóne skóroval vo veku 15 rokov, 10 mesiacov a 12 dní.

Hoci počas piatkového zápasu sa táto dvojica v kabíne nestretla, nastupovali spolu za projekt do 18 rokov a tiež v pár zápasoch za košickú juniorku.

Prvý gól medzi mužmi dal Topoľčanom

Pre Adama Beluška piatkový zásah nebol prvý medzi mužmi, z toho sa radoval ešte 19. októbra 2023 v súboji proti Topoľčanom.

Jeho nakorčuľovanie po ľavom krídle do pásma si všimol Andreas Straka, ktorý mu šikovnou zadovkou prenechal puk.

Ten si Beluško potiahol do priestoru na ľavom kruhu a parádnou strelou švihom nad lapačku vymietol vinkel brány Erika Šeba.

VIDEO: Zostrih gólov SR 18 proti Topoľčanom, v ktorom Adam Beluško premiérovo skóroval medzi mužmi (gól je v čase od 28 do 37 sekundy)

Za projekt SR 18 odohral v tejto sezóne SHL 24 zápasov a so ziskom 11 bodov (1+10) bol najproduktívnejším obrancom tímu a tretí spomedzi všetkých hráčov.

Majstrovstvá sveta do 18 rokov sú na programe od 25. apríla do 5. mája a košický mladík by na nich mal patriť ku kľúčovým pilierom defenzívy slovenského výberu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Len 17-ročný Košičan skóroval pri debute medzi elitou, napodobnil Erika Černáka