Vynovený Slovan, ambiciózna Žilina aj lokálne derby. Na čo sa tešiť v hokejovej extralige?

Gólová radosť hokejistov Žiliny.
Gólová radosť hokejistov Žiliny. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|19. sep 2024 o 14:20

Šesť očakávaní pred extraligovou sezónou.

Slovenská hokejová extraliga začne v piatok písať už 32. diel. Na čo sa môžeme v novej sezóne tešiť? Ponúkame lákadlá najvyššej súťaže. 

Vyrovnanosť súťaže 

Nepredvídateľnosť výsledkov sa aktuálne javí ako najväčšie plus slovenskej extraligy. Je to tak najmä vďaka, resp. vinou priameho zostupu z extraligy.

Faktor vypadnutia tlačí kluby zo spodnej polovice tabuľky maximalizovať úsilie, aby sa vyhli poslednému miestu v tabuľke. Táto snaha ide niekedy aj na úkor ekonomickej zodpovednosti. 

Preto väčšina extraligových klubov je proti priamemu zostupu, s čím (zatiaľ) hokejový zväz ako organizátor súťaže nesúhlasí. 

Preto posledné roky vyrovnanosť ligy stúpa a rozdiel medzi poslednými a prvými sa zmenšuje. Napríklad v sezóne 2021/2022 bol po základnej časti rozdiel medzi 1. a 10. tímom (posledný postupujúci do predkola play-off) 48 bodov.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor stanice Sport 1, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

V ďalšej sezóne to bolo 35 bodov. V minulej sezóne sa tento rozdiel zmenšil dokonca len na 30 bodov, čo je pri trojbodovom hracom systéme minimálny rozdiel v dlhodobej časti.  

Výhra papierového outsidera na ľade favorita dnes už nevyvoláva medzi fanúšikmi konšpirácie o dohodnutom výsledku a pod., čo je určite pozitívne. 

Ambiciózny nováčik zo Žiliny 

Nebýva zvykom, že postupujúci z prvej ligy má v extralige vyššie ciele ako záchranu. V Žiline majú pred sezónou skromné vyjadrenia, skutky však hovoria viac ako slová.

Vlci si z minuloročného kádra ponechali zdravé slovenské jadro, ktoré výkonnostne malo už minulý rok na extraligu.

Doplnili ho však kvalitnými legionármi. Minimálne podľa papiera. Brendan Miller, Nick Jones prichádzajú z farmárskej AHL, čo je v zámorí o ligu vyššie ako ECHL, z ktorej spravidla chodia do našej ligy hráči.

K nim sa pridajú už extraligou otestovaní útočníci Fejes, Lukosevicius, alebo dvojica bývalých Trenčanov, brankár Connor LaCouvee a obranca Miguel Tourigny. 

S Trenčínom si Žilina "vymenila" aj trénerov, keď do Dukly zamieril Ernest Bokroš a vlkov bude viesť Milan Bartovič.  

Do extraligy prichádza vďaka Žiline štvrté najväčšie mesto Slovenska, ekonomicky stabilizovaný klub, s dobrou diváckou podporou a extraligovým kádrom.

Nikoho neprekvapí, ak sa namiesto boja o záchranu bude pohybovať v pokojných, stredných vodách extraligového akvária. 

Vynovený Slovan 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Vynovený Slovan, ambiciózna Žilina aj lokálne derby. Na čo sa tešiť v hokejovej extralige?