Hirvonen vyhral Rely Fínska, Räikkönen havaroval a nedokončil

TASR|2. aug 2009 o 13:14

Deviate podujatie seriálu majstrovstiev sveta v rely sa v nedeľu vo fínskom Jyväskylä skončilo prvým domácim triumfom Mikka Hirvonena.

Jyväskylä. Deviate podujatie seriálu majstrovstiev sveta v rely sa v nedeľu vo fínskom Jyväskylä skončilo prvým domácim triumfom Mikka Hirvonena, ktorý si na svojom Forde Focus vybojoval už tretie prvenstvo v sezóne.

V cieli nedeľňajšej záverečnej etapy bol o 25,1 s rýchlejší ako francúzsky obhajca majstrovského titulu a vlaňajší víťaz Rely Fínska Francúz Sébastien Loeb na Citroene C4.

Hirvonen zvýšil svoj náskok na čele priebežného poradia seriálu na tri body pred Loebom, do konca MS ešte zostávajú tri podujatia. Pre Hirvonenovho krajana a majstra sveta v "efjednotke" z roku 2007 Kimi Raikkönen sa premiéra vo WRC skončila už v sobotu. Na svojom Fiate Grande Punto sa prevrátil a zo súťaže vypadol. Dovtedy figuroval na 15. priečke. "Zašiel som priďaleko, skĺzli sme sa do priekopy a prevrátilo nás. Aj tak by sme však s naším chorým motorom nedošli do cieľa," flegmaticky skonštatoval pretekár s prezývkou "Iceman", no dodal: "Ale pobavil som sa tu."

Viac radosti mal samozrejme víťazný Hirvonen. "Je to veľkým snom každého Fína vyhrať vo vlasti. Sen sa mi teraz splnil," vyhlásil pilot, ktorý v piatok oslávil aj 29. narodeniny. "Bola to perfektná rely pre mňa i môj tím," povedal v cieli vo svojom bydlisku v Jyväskylä. Zdolaný Loeb komentoval: "Jednoducho som nenašiel správny rytmus a Mikko tu bol príliš rýchly. Aj preto je druhé miesto v poriadku."

Výsledky:

1. Mikko Hirvonen, Jarmo Lehtinen (Fín./Ford Focus WRC) 2:50:40,9 h, 2. Sébastien Loeb, Daniel Elena (Fr./Citro‰n C4 WRC) +0:25,1, 3. Jari-Matti Latvala, Miikka Anttila (Fín./Ford Focus WRC) +0:49,9, 4. Daniel Sordo, Marc Marti (Šp./Citro‰n C4 WRC) +1:06,1, 5. Matti Rantanen, Mikko Lukka (Fín./Ford Focus WRC) +4:18,2, 6. Sébastien Ogier, Julien Ingrassia (Fr./Citro‰n C4 WRC) +4:18,5

Celkové poradie MS (po 9 z 12 pretekov): 1. Hirvonen 68 b, 2. Loeb 65, 3. Sordo 44, 4. Latvala 31, 5. Henning Solberg (Nór.) 27, 6. Petter Solberg (Nór.) 25.

Poradie tímov: 1. Citro‰n Total WRT 119 b, 2. BP-Ford WRT 105, 3. Stobart M-Sport Ford RT 62, 4. Citro‰n Junior Team 32, 5. Munchi's WRT 23.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Hirvonen vyhral Rely Fínska, Räikkönen havaroval a nedokončil