Hingisovej druhá rozlúčka s trpkou príchuťou kokaínu

SITA|2. nov 2007 o 15:36

BRATISLAVA 2. novembra (SITA) - Hlavnú časť tenisovej kariéry Martiny Hingisovej lemovali zväčša iba vzostupy, a tak veľmi prekvapilo jej rozhodnutie stať sa v 22 rokoch tenisovou dôchodkyňou. Jej lanský ...

BRATISLAVA 2. novembra (SITA) - Hlavnú časť tenisovej kariéry Martiny Hingisovej lemovali zväčša iba vzostupy, a tak veľmi prekvapilo jej rozhodnutie stať sa v 22 rokoch tenisovou dôchodkyňou. Jej lanský comeback bol sprvu tiež veľmi úspešný, no rok 2007 znamenal niekoľko pádov až po aktuálne šokujúce druhé ukončenie kariéry. V pozadí všetkého je pozitívny test na kokaín počas tohtoročného turnaja vo Wimbledone. Konkrétne po zápase 3. kola, v ktorom 29. júna podľahla nečakane Američanke Laure Granvillovej. Bol to jej prvý turnaj po poldruhamesačnej pauze zapríčinenej problémami s chrbtom a bokom.

Dvadsaťsedemročná rodáčka z Košíc svoje druhé rozhodnutie skoncovať s profesionálnou kariérou vysvetlila takto: "Mala som pozitívny test, ale ja som nikdy nebrala drogy a cítim sa stopercentne nevinná. Toto obvinenie považujem za nehorázne a strašné, preto som sa rozhodla prehovoriť o tom na tlačovej konferencii. Mojou zbraňou na kurte je a bola vždy len jediná vec, vynaliezavosť v samotnej hre, tenis milujem. Ale teraz som sa rozhodla skončiť, pretože nechcem bojovať o svoju pravdu s antidopingovými komisármi."

Hingisová uviedla, že hoci B-skúška potvrdila pozitívny nález "áčka", v jej vlasoch sa stopy po zakázanej látke nenašli. "Vôbec nemám chuť na naťahovanie sa po súdoch, aby som takýmto spôsobom dokazovala svoju nevinu. Nie je to však jediný a hlavný dôvod môjho odchodu. Sú nimi aj môj vek a pretrvávajúce zdravotné problémy," skonštatovala držiteľka 43 singlových trofejí, z toho piatich grandslamových.

Hingisová má síce len 27 rokov, ale jej telo zodpovedá opotrebovaniu zrelej tenisovej tridsiatničky. Na profesionálnu scénu vtrhla ako kométa, keď ešte nemala pätnásť a v šestnástich získala tri grandslamové tituly vrátane toho wimbledonského.

Prvýkrát ukončila kariéru v roku 2003 pre pretrvávajúce problémy s členkom a chodidlom. Po návrate dokázala opäť zaujať miesto v Top Ten a vyhrať tri turnaje (Kalkata a Rím 2006, Tokio 2007), no opäť sa objavili zdravotné problémy a zranenia. Navyše nečakane sa rozišla s Radkom Štěpánkom, s ktorým bola už zasnúbená. Minulú sezónu zakončila "Swiss Miss" ako svetová sedmička, momentálne figuruje na 19. priečke ženského tenisového rebríčka a to bude zrejme aj konečná pozícia jej kariéry. Od februárového triumfu v Tokiu nevyhrala na žiadnom z turnajov viac ako dva zápasy. Jej posledný súťažný zápas sa spája s 19. septembrom a pekinskou prehrou s Číňankou Šuai Peng 5:7, 1:6.

Výkonný riaditeľ Sony Ericsson WTA Tour Larry Scott potvrdil, že zatiaľ nedostal žiadne oficiálne informácie o spomínanom pozitívnom dopingovom teste. "Je veľmi dôležité zapamätať si, že všetci hráči sú nevinní, pokiaľ sa im doping nedokáže," skonštatoval Scott a k rozhodnutiu Martiny Hingisovej ukončiť kariéru dodal: "Martina je vynikajúca tenistka, šampiónka obľúbená po celom svete. Aj po svojom comebacku dokázala hrať na najvyššej úrovni. Som šokovaný rovnako ako stovky jej fanúšikov na celom svete."


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hingisovej druhá rozlúčka s trpkou príchuťou kokaínu