Tréner skritizoval reprezentačného brankára za podporu LGBT. V Herthe skončil

Zsolt Petry.
Zsolt Petry. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. apr 2021 o 16:22

Jeho výroky smerovali proti zásadám klubu.

BERLÍN. Nemecký futbalový klub Hertha Berlín rozviazal zmluvu s trénerom brankárov Zsoltom Petrym pre jeho homofóbne a xenofóbne vyjadrenia.

Bývalý maďarský brankár v rozhovore pre periodikum Magyar Nemzet ostro reagoval na súčasného reprezentačného gólmana Maďarska Pétra Gulácsiho, ktorý vyjadril podporu zväzkom medzi ľuďmi rovnakého pohlavia a postavil sa za práva LGBT.

Manifestácia morálneho rozkladu?

Petry v rozhovore pripomenul, že väčšina Maďarov sa nestotožňuje s Gulácsiho liberálnymi názormi:

"Neviem, čo Petra viedlo k zastávaniu sa homosexuálov, transvestitov a podobných ľudí. Ja by som na jeho mieste nevzbudzoval vášne."

Brankár Péter Gulácsi.
Brankár Péter Gulácsi. (Autor: TASR/AP)

Pri prezentácii svojho postoja neobišiel ani tému utečencov, keď označil európsku migračnú politiku za prejav morálneho úpadku:

"Nechápem, ako mohla Európa klesnúť tak hlboko. Imigračná politika je pre mňa manifestáciou morálneho rozkladu. Európa je kresťanský svetadiel a nerád vidím degradáciu, ktorá sa tu rozmáha."

Petry: Nie som homofób ani xenofób

Jeho vyjadrenia sa nestretli s pochopením predstaviteľov Herthy, ktorej dres oblieka aj slovenský reprezentant Peter Pekarík. Predseda klubu Carsten Schmidt vyzdvihol hodnoty tolerancia a rôznorodosť.

Zároveň pripomenul, že Petry sa od príchodu v roku 2015 nikdy neprezentoval nenávistne a pre tím odviedol dobrú prácu. Jeho výroky však smerovali proti zásadám Herthy, informovala agentúra AP.

Samotný Petry sa za svoje výroky ospravedlnil a poprel, že by ich cieľom bolo vzbudiť nenávisť:

"Chcem zdôrazniť, že nie som homofób ani xenofób. Veľmi ľutujem moje vyjadrenie k imigračnej politike a chcem sa ospravedlniť všetkým ľuďom, ktorí hľadajú azyl a ktorých som urazil."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Tréner skritizoval reprezentačného brankára za podporu LGBT. V Herthe skončil