Ako sa z murára stala lyžiarska legenda. Herminátor oslavuje 50. narodeniny

Hermann Maier v roku 2008.
Hermann Maier v roku 2008. (Autor: Reuters)
Nikola Baďová|7. dec 2022 o 12:30

Je inšpiráciou pre mnohých športovcov.

BRATISLAVA. V jeho rodisku po ňom pomenovali ulicu, námestie i sochu. Jeho meno nesie aj zjazdovka prestížneho a lukratívneho nočného slalomu vo Flachau.  

Legendárny lyžiar Hermann Maier, prezývaný Herminátor, oslavuje päťdesiate narodeniny. „Keď budem mať 50, tak to vlastne nie je také zlé,“ povedal s úsmevom v dokumente 50 rokov Herminátora. 

Okrúhle narodeniny oslávil skromne v kruhu s manželkou a troma dcérami v pohodlí domova. 

Profesionálnu kariéru ukončil pred trinástimi rokmi, ale lyžovaniu sa venuje stále. K aktivitám pridal bežky a skialpinizmus. Užíva si život mimo pozornosti verejnosti. 

„Nevidím dôvod na to, aby som sa dostal do krízy stredného veku,“ pousmial sa. 

Odmietli ho, lebo bol chudý

Už ako trojročný chlapec sa spúšťal na lyžiach z kopca. Jeho otec vlastnil lyžiarsku školu vo Flachau a netrvalo dlho, aby si mladík vypracoval špičkovú techniku. Prvé preteky absolvoval ako päťročný. 

Maier obdivoval vtedajších veľkých lyžiarov Svetového pohára, najmä krajana Franza Klammera. 

V pätnástich rokoch ho prijali do rakúskej lyžiarskej akadémie, ale do roka ho z programu vyradili pre problémy s kolenom a jeho nízkej hmotnosti. Vážil iba päťdesiat kilogramov. 

Svojho sna sa nikdy nevzdal a tvrdo na sebe pracoval. Zamestnal sa ako murársky učeň a v zime pracoval ako inštruktor lyžovania. 

Po siedmich rokoch manuálnej práce zosilnel a znova sa pokúsil stať elitným lyžiarom. Pri premiére v Európskom pohári vzbudil dostatočnú pozornosť. V obrovskom slalome obsadil druhé miesto. Mal 23. rokov. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Ako sa z murára stala lyžiarska legenda. Herminátor oslavuje 50. narodeniny