Hanuman Cup 41: Slnečný deň osviežili kvalitné zápasy na open-air podujatí

Dávid Lukáč|17. jún 2019 o 02:00

Vajnory hostili pokračovanie tradičného turnaja bojových športov.

Foto: Peter Dzurjanin

Športový areál Alviano vo Vajnoroch v sobotu privítal už 41. pokračovanie turnaja Hanuman Cup. Diváci mohli pod holým nebom vidieť 10 zápasov v rôznych štýloch, prím ale hralo tradične Muay Thai, kde si domáci bojovníci a bojovníčky zmerali sily so súpermi zo Švédska.

Večer otvorili duelom podľa pravidiel boxu ťažké váhy Jakub Bartoš s Matúšom Horským. Domáci Bartoš boxoval viac z ústupu a využíval výškovú prevahu, zatiaľ čo sa nižší Horský snažil skracovať vzdialenosť. Po troch kolách sa na body víťazom stal Bartoš, ktorý mal viac presných úderov a podarilo sa mu taktiež rozbiť nos súpera. To, že je Bartoš z domáceho, prevažne thaiboxerského klubu, ukázala aj boxerská výmena, v ktorej v zápale boja reflexívne vyhodil koleno a pobavil tak publikum. Horského však výraznejšie nezasiahol a za svoj nepovolený úder sa ospravedlnil.

Druhý zápas obstaral podľa pravidiel Thajského boxu domáci Dávid Šajben, ktorému stál v ceste Švéd Leo Eshagi. Švéd sa do domáceho borca pustil bez rešpektu a po celý zápas sa snažil o tlak. Domácemu bojovníkovi vyšlo pár pekných lakťov z otočky, a aj keď sa snažil kontrovať, zápas nakoniec prehral tesne 1:2 na body.

V treťom zápase si amatérsku MMA premiéru odbil domáci Milan Ulman, ktorého preveril Slavomír Krátky z Česka. Celé prvé kolo bolo v réžií Ulmana. Ten súpera natriafal dostatočne na to, aby sa po prvom kole vzdal, a tak si domáci borec okorenil MMA debut výhrou.

Ďalším na rade bol opäť slovensko-švédsky duel podľa pravidiel Muay Thai. A znova mohli oslavovať Švédi. Nicholas Bryant vyvinul na domáceho Martina Nováka veľký tlak a v priebehu prvého kola mu vyšiel lakeť, ktorým ho otvoril. Doktor Nováka nepustil do druhého kola, a tak sa z víťazstva tešil Bryant.

Po zranení sa do zápasového kolotoča vrátil domáci Adrián Bartl, ktorého v disciplíne K1 v kategórií do 91 kg preveril na poslednú chvíľu zaskakujúci Zvolenčan Marek Mazúch. A bolo sa na čo pozerať. V profesionálnom MMA neporazený Mazúch (4-0) išiel ako tank neustále dopredu. Všetky tvrdé kombinácie od Bartla „spapal“ ako keby bol na prechádzke v ružovej záhrade a sám pritom zaznamenal v druhom kole knockdown po presne trafenom údere. Bol to ale Bartl, ktorý zápas tvoril a začínal kombináciami ako prvý. V priebehu súboja sa mu dokonca podarilo poslať Mazúcha k zemi tvrdým lowkickom, a tak si nakoniec zaslúžene odniesol výhru 3:0 na body. Rešpekt si ale zaslúži aj Marek Mazúch, ktorý zobral zápas podľa pravidiel K1, no na slovenskej MMA scéne sa zdá byť stále prehliadaný.

V druhom MMA zápase večera mal domáci gym ďalšie želiezko v ohni v podobe  Michala Glosa. Vo váhovej kategórií do 81 kg ho vyzval Václav Holota z Českej republiky. Po úvodných výmenách dokázal Glos presunúť zápas na zem, kde dominoval. Po tom, čo sa dostal do full mountu, nasadil tvrdé GNP, ktorým Holotu zasahoval. Ten si pri pretočení nechal zobrať chrbát, čo Glos hneď využil a nasadil škrtenie (rear-naked choke) už v prvom kole.

Druhú časť turnaja po 15-minútovej prestávke otvorila domáca Viktória Lipianska, ktorá podľa pravidiel Thajského boxu vyzvala Patriciu Axling zo Švédska. Axling je majsterkou Európy, a aj sveta asociácie IFMA, čo dokazuje jej obrovskú kvalitu. Viktória sa za svoj výkon určite hanbiť nemusí, keď s takto skúsenou bojovníčkou držala krok celý zápas, a nakoniec jej podľahla až tesne 1:2 na body. Dievčatá podali bojovný výkon, no Švédka bola predsa len o čosi presnejšia.

Prvý úspešný skalp švédskeho bojovníka si pripísal až Andrej Šimkulič, ktorý s prehľadom vybodoval Keiwana Abidiho 3:0 na body. Abidi síce ukázal srdce, no bol to Andrej, ktorý sa snažil o tlak a kombináciu ukončujúcu zápas. Párkrát mu tam aj zasvišťal nebezpečný highkick, ktorým sa mu podarilo ukončiť súpera na predchádzajúcom turnaji.

Domáce farby úspešne obhájila aj Lucia Szabová. Jej štýl založený na neustálom tlaku a výbornej kondícií slávil opäť úspech. Jej súperka, aktuálna vicemajsterka Švédska vo váhe do 57kg, Livia Malmborg síce podala bojovný výkon, no na domácu bojovníčku to nestačilo. Szabová si tak odniesla zaslúžený triumf 3:0 na body.

Česť Slovákov mohol v hlavnom zápase turnaja zachrániť Marco Novák, ktorého čakal Emil Flystam zo Švédska, ktorý má taktiež zápasové skúsenosti aj z Thajska. Marco sa do ringu vrátil po operácií lakťa,  a to hneď v 5-kolovom hlavnom zápase. Nečakalo ho teda nič ľahké, ale popasoval sa s tým výborne. Výborná kondícia, gradácia výkonu a tvrdé lakte boli hlavnou doménou domáceho borca. Švéd sa snažil kontrovať a využívať výškovú prevahu, no tlak Nováka slávil úspech. Marco tak víťazstvom 3:0 na body dorovnal skóre vzájomných zápasov medzi Slovenskom a Švédskom na 3:3.

Turnaj prebehol v priateľskej atmosfére a za dobrého počasia. Do ringu prišiel divákov pozdraviť aj starosta Vajnor, ktorý poďakoval organizátorom za uskutočnenie turnaja na území mestskej časti Bratislava-Vajnory, a načrtol, že by ho potešilo, keby Hanuman Cup zavítal do Vajnor v budúcnosti opäť.

Tréner Fero Starý z domáceho Hanuman gymu Bratislava prezradil, že Hanuman Cup 42 by sa mal konať 30. novembra, pričom domáci si tentokrát zmerajú sily s Angličanmi.

 

Hanuman Cup 41 – Výsledky (víťaz je označený tmavým hrubým písmom):

1.+91 kg 3x2 min box

Jakub Bartoš (Hanuman BA) vs Matúš Horský (ŠKP Bratislava), 3:0 na body

2.-67 kg 3x2 min thaibox

David Šajben (Slovensko) vs Leo Eshagi (Švédsko), 1:2 na body

3.-77 kg 2x5 min MMA

Milan Ulman (Slovensko) vs Slavomír Krátky (Česko), TKO (retirement) po 1.kole

4.-57 kg 3x3 min thaibox

Martin Novák (Slovensko) vs Nicholas Bryant (Švédsko), TKO (doctor stoppage) po 1.kole

5.-91 kg 3x3 min K1

Adrián Bartl (Hanuman BA) vs Marek Mazúch (Zvolen), 3:0 na body

6.-81 kg 2x5 min MMA

Michal Glos (Slovensko) vs Václav Holota (Česko), submission (rear-naked choke), 1. kolo

7. -58 kg 3x3 min thaibox

Viktória Lipianska (Slovensko) vs Patricia Axling (Švédsko), 1:2 na body

8.-78 kg 3x3 min thaibox

Andrej Šimkulič (Slovensko) vs Keiwan Abidi (Švédsko), 3:0 na body

9.-60 kg 3x3 min thaibox

Lucia Szabová (Slovensko) vs Livia Malmborg (Švédsko), 3:0 na body

10.-69 kg 5x3 min thaibox

Marco Novák (Slovensko) vs Emil Flystam (Švédsko), 3:0 na body

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Hanuman Cup 41: Slnečný deň osviežili kvalitné zápasy na open-air podujatí