Halák neuspel v sezónnom debute, Chára získal päť plusiek

Jaroslav Halák.
Jaroslav Halák. (Autor: TASR/AP)
TASR|14. okt 2016 o 06:49

Z trojice Slovákov bodoval len Zdeno Chára, ktorý zaznamenal asistenciu.

NEW YORK. V deviatich zápasoch zámorskej NHL v noci na piatok sa predstavili traja slovenskí hokejisti, z ktorých bodoval iba obranca Zdeno Chára.

Kapitán Bostonu prispel k víťazstvu Bruins na ľade Columbusu (6:3) jednou asistenciou, ku ktorej pridal päť plusiek.

Prvý útok získal 12 bodov

Boston úspešne otvoril nový ročník, keď v columbuskej Nationwide Arene dokázal otočiť skóre z 1:3 na víťazných 6:3.

"Medveďov" potiahla k triumfu novovytvorená prvá lajna s Davidom Pastrňákom, Davidom Backesom a Bradom Marchandom, ktorá sa postarala o všetkých šesť gólov hostí a dokopy nazbierala 12 bodov (6+6).

Pritom tento útok vznikol z núdze, keďže jej pôvodný center Patrice Bergeron utrpel tesne pred štartom sezóny zranenie v dolnej časti tela. V strede útoku ho nahradil Backes a letná posila zo St. Louis zapadla do formácie parádne.

"Bol to jeden z tých zápasov, keď vám všetko vychádza. Šťastie sa na nás usmialo pri dorážkach, no my sme mu išli naproti vďaka tlaku, ktorý sme na súpera vytvárali," povedal pre zámorské médiá Backes (v zápase 2+1).

Skvelú formu potvrdil Marchand, ktorý po vynikajúcich výkonoch na Svetovom pohári brilantne rozbehol aj nový súťažný ročník. S piatimi bodmi (2+3) vyrovnal svoje osobné kariérne maximum.

"V Toronte nastupoval proti najlepším hráčom na svete a hral skvele. Niet pochýb, že tam načerpal sebavedomie," pochválil šikovného útočníka tréner Bruins Claude Julien.

Hokejisti Bostonu strelili v otváracom zápase sezóny šesť gólov.
Hokejisti Bostonu strelili v otváracom zápase sezóny šesť gólov. (Autor: TASR/AP)

"Dnes sme ukázali náš charakter," vyznal sa Marchand. "To si musíme zobrať z tohto stretnutia. Je to úžasná zábava, keď dokážete zmazať dvojgólový deficit a vyhrať," tešil sa hrdina zápasu.

Chára odohral vyše 22 minút a zapísal si asistenciu pri prvom góle Backesa, keď Američan poslal do odkrytej siete prudkú strelu slovenského zadáka, ktorá sa odrazila od zadného mantinelu.

Halák neuspel proti Lundqvistovi

Hráčom New Yorku Islanders nevyšiel vstup do ročníka, na ľade mestského rivala Rangers síce dokázali v treťom dejstve vyrovnať z 0:2 na 2:2, no napokon prehrali 3:5.

Slovenský brankár Jaroslav Halák v drese hostí naskočil do súťažného stretnutia prvýkrát od 8. marca a napriek neúspešnému sezónnemu debutu zaznamenal 34 úspešných zákrokov.

V derby inkasoval štyri góly, piaty dal útočník "jazdcov" J.T. Miller do prázdnej bránky pri záverečnej power play hostí.

Halák tak prišiel o osemzápasovú víťaznú sériu v konfrontáciách s Henrikom Lundqvistom, švédsky brankár vyhral duel proti Slovákovi prvýkrát od 17. januára 2010.

Brankár New Yorku Islanders Slovák Jaroslav Halák, jeho spoluhráč Travis Hamonic (vľavo) a hokejista New Yorku Rangers  Chris Kreider.
Brankár New Yorku Islanders Slovák Jaroslav Halák, jeho spoluhráč Travis Hamonic (vľavo) a hokejista New Yorku Rangers Chris Kreider. (Autor: TASR/AP)

Lundqvist vychytal svoje 375. víťazstvo v NHL, vďaka čomu sa v historickej tabuľke osamostatnil na 14. mieste pred Johnom Vanbiesbrouckom.

"Som milo prekvapený, veľa chalanov hralo s chuťou a nadšením. Myslím si, že sme podali skutočne dobrý výkon, som spokojný, ako sme sezónu začali," pochvaľoval si Lundqvist.

Úspešnú premiéru vo farbách manhattanského mužstva má za sebou center Mika Zibanejad, predsezónna posila z Ottawy sa na výhre podieľala dvoma asistenciami. Dokopy až päť útočníkov absolvovalo súťažný debut v drese Rangers.

Pittsburgh pokoril Washington

Štart do sezóny nevyšiel Detroitu, keď prehral na ľade Tampy Bay 4:6. Slovenský krídelník Tomáš Tatar vyšiel počas 14 a pol minúty na ľade bodovo naprázdno, do štatistík si pripísal iba dve strely a dve mínusky.

Jeho spoluhráč Tomáš Jurčo pre zranenie chýbal na súpiske Red Wings.

"Červené krídla" tak opäť podľahli súperovi, ktorý ich dvakrát za sebou vyradil v 1. kole play off, nepomohli im ani dva góly letnej akvizície Thomasa Vaneka.

Montreal začal sezónu víťazne aj bez svojej opory Careyho Pricea. Zranenú brankársku jednotku Canadiens výborne zastúpil Al Montoya, ktorý v premiérovom zápase v drese "Habs" 30 úspešnými zákrokmi doviedol svoj tím k triumfu 4:1 v Buffale.

Za obhajobou Stanleyho pohára úspešne vykročil Pittsburgh, na domácom ľade pokoril Washington 3:2 po nájazdoch aj bez kapitána Sidneyho Crosbyho, ktorý laboruje s otrasom mozgu.

Rozhodujúci nájazd premenil v štvrtom rozstrelovom kole kanonier Phil Kessel. Výrazný podiel na víťaznom štarte mal brankár "tučniakov" Marc-Andre Fleury, ktorý kryl 39 striel súpera.

Pred úvodným buly vyvesili v PPG Paints Arene majstrovskú vlajku a práve tento moment domácich hráčov poriadne nabudil.

"Samozrejme, z predzápasového ceremoniálu sálalo množstvo energie, ja som však zvyknutý chytať v zápasoch, ktoré znamenajú niečo viac. S Penguins sú to vždy kvalitné stretnutia," konštatoval brankár Capitals Braden Holtby.

Laine s premiérovým gólom

Po Austonovi Matthewsovi odštartoval ročník nádejne aj jeho rival z tohtoročného draftu Patrik Laine. Fínsky nováčik sa na domácom víťazstve Winnipegu 5:4 pp nad Carolinou podpísal gólom a asistenciou.

Jets pritom ešte 15 minút pred koncom riadneho hracieho času prehrávali 1:4, potom však predviedli famózny obrat, ktorý korunoval v tretej minúte predĺženia svojím gólom Mark Scheifele.

Hráči St. Louis po výhre nad Chicagom dokázali uspieť aj v druhom zápase sezóny, keď zdolali Minnesotu 3:2. V prvej tretine pritom pustili "divochov" iba k dvom strelám.

Výborne sa uviedol v prvom domácom zápase v drese Blues ruský útočník Naiľ Jakupov, keď sa prezentoval gólom a asistenciou na rozhodujúci presný zásah Magnusa Pääjärviho-Svenssona.

Ďalší významný míľnik prekonal brankársky veterán v službách Floridy Roberto Luongo. Vo víťaznom dueli s New Jersey (2:1 pp) zlikvidoval 23 súperových striel a zaknihoval si 437. výhru v kariére, čím sa vyrovnal Jacquesovi Plantemu na šiestom mieste historického rebríčka.

Výsledky - štvrtok:

New York Rangers - New York Islanders 5:3 (1:0, 1:0, 3:3)
Góly: 14. Grabner (Pirri, Fast), 28. Zuccarello (Skjei, Zibanejad), 50. Kreider (Buchnevich, Holden), 57. Pirri (Kreider, Zibanejad), 58. J. T. Miller (Hayes) - 41. Leddy (Cizikas, Hamonic), 45. Clutterbuck (Kuľomin, Cizikas), 59. Nelson (Bailey, Beauviller)
Jaroslav Halák čelil 38 streleckým pokusom, chytil 34, úspešnosť 89,5%

Columbus - Boston 3:6 (2:0, 1:3, 0:3)
Góly: 3. Wennberg (Jones, Werenski), 18. Atkinson (N. Foligno, Wennberg), 27. S. Jones (Saad, N. Foligno) - 23. Pastrňák (Marchand), 34. Backes (Chára. Marchand), 38. Backes (Pastrňák, Marchand), 50. Marchand (Pastrňák, Backes), 56. Marchand (Carlo), 60. Pastrňák (Krejčí, Spooner) 
Zdeno Chára (Boston) odohral 22:30 min,1 strela, 5 plusových bodov, 1 hit, 4 zblokované strely

Tampa Bay - Detroit 6:4 (0:2, 2:1, 4:1)
Góly: 28. Drouin (Killorn, Hedman), 34. Paquette, 44. B. Boyle (Paquette), 49. T. Johnson (Stamkos, Palát), 57. Killorn (Drouin, Hedman), 59. V. Filppula - 4. Vanek (Zetterberg, Nielsen), 9. Vanek (Nyquist), 29. Nielsen (M. Green, Larkin), 58. DeKeyser (M. Green, Helm)
Tomáš Tatar (Detroit) odohral 14:26 min, 2 strely, 1 hit, 2 mínusky

Buffalo - Montreal 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Góly: 41. Moulson (Reinhart, Ristolainen) - 9. Gallagher (Pacioretty), 24. Mitchell (Byron, Danault), 47. Gallagher (S. Weber, Galchenyuk), 52. A. Shaw (Carr, Desharnais) 

St. Louis - Minnesota 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Góly: 11. Steen (Fabbri, P. Stastny), 33. Jakupov (Parayko, Berglund), 45. Paajärvi (Jakupov, Berglund) - 24. Suter, 53. Coyle (Zucker, Dalpe)

Dallas - Anaheim 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Góly: 4. Johns (Eaves, Jamie Benn), 23. Korpikoski (Shore, Hamhuis), 42. Roussel (Cracknell, Jordie Benn), 50. Cracknell (Faksa, Roussel) - 15. Cogliano, 42. Cogliano (Kesler, Silfverberg) 

Florida - New Jersey 2:1 po predĺž. (1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)
Góly: 10. Marchessault (Barkov, Petrovic), 63. Barkov (Matheson) - 20. P.A. Parenteau (Auvitu, Zacha)

Winnipeg - Carolina 5:4 po predĺž. (1:1, 0:2, 3:1 - 1:0)
Góly: 5. Matthias (Enström, Wheeler), 46. Wheeler, 54. Laine (Enström, Connor), 59. Perreault (Wheeler, Laine), 63. Scheifele (Wheeler) - 12. Skinner (Stempniak), 25. Stempniak (Hanifin, Skinner), 40. J. Staal, 46. V. Rask (Faulk, Aho)

Pittsburgh - Washington 3:2 po sam. nájazdoch (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 29. Hörnqvist (Letang, Malkin), 39. Malkin (Sheary), rozhodujúci nájazd Kessel - 1. Burakovsky (Nicklas Bäckström, Johansson), 47. Burakovsky (Nicklas Bäckström, Niskanen) 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Halák neuspel v sezónnom debute, Chára získal päť plusiek