Hádzanárov prehra s Poliakmi mrzí, ale výkon burcuje

Ladislav Tarhai a Andrej Petro počas zápasu s Poľskom.
Ladislav Tarhai a Andrej Petro počas zápasu s Poľskom. (Autor: TASR)
TASR|15. jan 2011 o 13:10

Slováci potrápili favorizovaných Poliakov, ale na body nakoniec nesiahli. Výkon proti jednému z ašpirantov na titul však hádzanárov povzbudil.

GÖTEBORG. Ak aj mal tréner slovenských hádzanárov Zoltán Heister pred prvým vystúpením na MS vo Švédsku dilemu, ktorého pivota postaviť do základnej zostavy, vyriešil ju správne. Príležitosť dal robustnejšiemu Andrejovi Petrovi a ten sa za ňu odvďačil nielen premiérovým gól Slovenska na šampionáte, ale aj jedným z najlepších výkonov v službách národného tímu.

Ani ten ale v konečnom zúčtovaní nestačil na favorizovaných Poliakov (33:35). "Prehra mrzí o to viac, že dnes sme hrali výnimočný zápas. Mohli sme nad nimi vyhrať, no vlastnými chybami sme si to pokazili. Bola šanca na prvé dva body. Určite však Poliaci nečakali, že sa s nami budú takto trápiť a predpokladali, že nás zlomia už v prvom polčase. Boli nervózni, my sme ich chyby využili, potom sa to ale otočilo," tvrdil Petro, jeden z hlavných hrdinov ďalšieho bojovného vystúpenia Slovákov, ktorým nadviazali na premiéru z Chorvátska spred dvoch rokov.

V dueli sa šaliansky rodák prezentoval aj jednou školáckou chybou, ktorá zavŕšila slovenskú nemohúcnosť v kritickej päťminútovke druhého polčasu a vynútila si aj oddychový čas Heistera.

Celkový dojem z jeho hry mal však podstatne pozitívnejšie parametre - z piatich streleckých pokusov sa popýšil ako jediný viacnásobný slovenský strelec stopercentnou muškou, pripísal si aj jednu vypichnutú loptu a jednu asistenciu, v útoku si vychutnával brániacich Poliakov, vykoledoval štyri presilovky a tri sedemmetrové hody.

"Nebudem o sebe rozprávať, na to sú tu ostatní. To, že sa mi darilo, nič neznamená, na druhý deň to môže byť niekto iný. O tom je kolektívny šport, že každý chvíľku ťahá pílku," skomentoval "center" maďarského klubu z Kecskemétu.

Práve pri presilovkách si však najmä v prvom polčase Slováci akosi nevedeli dať rady s početnou výhodou a na skóre duelu sa podpisovali poľské vylúčenia nepriaznivo.

Slovákom po dramatickom závere možno zostala po vidine víťazstva z úvodu druhej časti horká pachuť, no Petro sa snažil myslieť pozitívne: "Opäť sme raz dokázali, že sme jeden kvalitný mančaft a že aj proti takým súperom ako sú Poliaci vieme zahrať kvalitný zápas. Aj keď sme prehrali, malo by nás to vyburcovať k ešte lepším výkonom, lebo sme opäť potvrdili, že patríme do svetovej špičky."

Tvrdý poľský oriešok

Zápas miestami pripomínal hokejovú power-play, čo podčiarkuje aj fakt, že k prvému zákroku sa šesťnásobný slovenský hráč roka Richard Štochl v prvom polčase ani nedostal a jeho nástupca Martin Pramuk prvý slovenský zásah zaznamenal až šesť minút pred koncom prvého dejstva. Či bola na vine obrana v pristupovaní k strelcom až na hranicu desiatich metrov, alebo len smoliarsky deň slovenských gólmanov, je otázne.

"Nemyslím si, že naša obrana bola až taká zlá. Niekedy nestihla zareagovať, lebo predsa len oni majú strelcov, ktorí to púšťajú z desiatich metrov. Sú to veľké rany a nestíha sa na to vysunúť. Rišovi nešlo, ale prišiel tam "Spajdy" a chytal perfektne a tak to má byť," komentoval po zápase Peter Kukučka.

Kľúčom môžu byť presilovky

Brankár Pramuk už v reprezentačnej kariére dvakrát skvele splnil úlohu žolíka, raz práve proti Poliakom v kvalifikácii ME 2006 v poľskom Radome a po druhý raz o pár mesiacov neskôr v košickom odvetnom play off s Rakúskom, odkiaľ Slováci smerovali na premiérové ME 2006. Hoci zo začiatku to vyzeralo, že na bundesligových bombardérov Bieleckého, Marcina Lijewski, či Jaszku bude aj on prikrátky, záver prvého dejstva mu vyšiel par excellence a niekoľkými úžasnými zákrokmi potvrdil povesť "pavúčieho" muža.

Po prestávke však postupne pominulo aj jeho čaro. Vrátil sa Štochl a v počte zákrokov (110 v ôsmich zápasoch) najúspešnejší gólman minulého vydania MS si síce pripísal dve čiarky, no jeho obvyklá magická chvíľa tentoraz výnimočne neprišla.

"Brankár vychádza z obrany, na to netreba zabúdať. Ak obrana nepristúpi k strelcom, chytá sa ťažko. Poliaci majú trio excelentných strelcov Bielecki, Lijewski a na strede Jaszka a Jurecki a ešte k tomu aj výborný pivot. Nečudo, že tento tím získal na uplynulých šampionátoch bronz a aj striebro. Niet sa na čo vyhovárať a treba do toho ísť, myslím tým stopercentne v obrane," tvrdil Pramuk, ktorý skôr videl problém v nevydarených presilovkách.

"Treba popracovať na našej presilovke, keď hráme šiesti na piatich. V stretnutí bolo pár úsekov, ktoré sme prehrali aj napriek početnej výhode. Ak by sa na tom popracovalo, vedeli by sme z toho troška viac vyťažiť," dodal gólman švajčiarskeho Winterthuru.

Na "keby" sa nehrá

Tréner Heister si na takýto zápas v už takmer päťročnej kariére pri seniorskej reprezentácii nevedel rozpamätať.

"Možno už niečo podobné v minulosti bolo, ale až takto výrazné asi nie. Keď sme vystriedali Riša a prišiel Pramuk, mal excelentné zákroky. Veľmi dobre zachytal a tam sme otočili skóre. Ale v druhom polčase si nesiahol na loptu a my nemôžeme hrať bez brankára. Rišo prišiel naspäť do bránky a dostal z dvanástich metrov taký hlúpy gól pomedzi nohy a vtedy to bolo iba o gól. Ak by to tam nepadlo, mohli sme vyrovnať, len bohužiaľ na "keby" sa nehrá," mrzel Heistera čierny deň tradičných opôr slovenskej hry.

V hre je už tretí Tarhai

Po piatkovom zápase s Poľskom má za sebou "obrad zasvätenia" do turnaja majstrovstiev sveta v poradí už tretí člen hádzanárskeho rodu Tarhai. Po otcovi Ladislavovi Tarhaiovi, ktorý štartoval na MS 1986 vo Švajčiarsku a mame Renate, účastníčke MS 1993 v Nórsku, sa debutu ako remeň dočkal aj ich syn Ladislav mladší.

"Bol to krásny zážitok a škoda, že sme ho nezavŕšili víťazstvom. Dúfam ale, že v ďalšom zápase budeme naplno bodovať. V prvom polčase Martin Pramuk zachytal bravúrne, škoda, že v tomto tempe nevydržal aj v druhom polčase. Viem, že v obrane sme mu veľmi nepomohli, ale na to sú brankári, aby chytali aj naše chyby," poznamenal po zápase jeden z najmladších členov tímu Zoltána Heistera.

Spojka švajčiarskeho Pfadi Winterthur odohrala niečo cez 20 minút a trikrát sa z piatich striel aj strelecky presadila. Navyše proti brankárovi, ktorý až do štvrtka sedel na tróne Medzinárodnej hádzanárskej federácie (IHF) pre najlepšieho svetového hráča za rok 2009 - Slawomirovi Szmalovi.

Pri ďalších troch góloch si mladý Tarhai pripísal asistenciu a pre štatistickú úplnosť počas pobytu na palubovke "spáchal" aj jednu technickú chybu v útoku.

"Otec mi sľúbil, že ak sa stanem najlepším strelcom olympijského turnaja, kúpi mi Ferrari, no ktovie, možno ak by som bol rekordérom svetového šampionátu, bude to stačiť aspoň na Mercedes," nestrácal dobrú náladu a chuť na žarty aj napriek bolestivej prehre s bronzovými medailistami MS 2009 a vicemajstrami sveta z MS 2007.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzanárov prehra s Poliakmi mrzí, ale výkon burcuje