Hádzanármi roka 2015 sú Ďuriš a Školková

Ladislav Ďuriš (s loptou).
Ladislav Ďuriš (s loptou). (Autor: TASR)
TASR|2. jún 2016 o 10:15

Hádzanárka Martina Školková obhájila vlaňajší titul v ankete o najlepšiu hádzanárku Slovenska.

MICHALOVCE. Hádzanárka Martina Školková obhájila vlaňajší titul v ankete o najlepšiu hádzanárku Slovenska. Medzi mužmi sa z najprestížnejšieho ocenenia tešil Ľubomír Ďuriš.

Výsledky ankety Slovenského zväzu hádzanej slávnostne vyhlásili v michalovskom hoteli Družba po zápase ženskej kvalifikácie ME 2016 medzi Slovenskom a Maďarskom (23:32).

Pre spojku Sporty Hlohovec Ľubomíra Ďuriša to bol prvý zisk prestížneho ocenenia. Okrem titulu najlepší hádzanár roka 2015 sa zároveň stal aj členom ideálnej sedmičky.

Okrem Ďuriša sa v ideálnej sedmičke ocitli tradičné mená. Nechýba skúsený krídelník Radoslav Antl, brankársky veterán Richard Štochl či Prešovčania Oliver Rábek s Michalom Kopčom.

Školková si na ocenenie netrúfala

Najlepšia hádzanárka Slovenska Martina Školková nadviazala na svoj vlaňajší titul v ankete. Vo francúzskom klube Cercle Dijon Bourgogne sa stala najlepšou strelkyňou tímu, s ktorým medzičasom predĺžila zmluvu.

O tom, že sa znovu stane najlepšou hádzanárkou Slovenska sa Martina Školková dozvedela v niekoľkodňovom predstihu. Prekvapenie však počas slávnostného galavečera neskrývala.

"Mňa to veľmi prekvapilo. Myslím si, že som si to viac zaslúžila za predošlú sezónu, než za túto. Je mi cťou, že znovu môžem mať toto ocenenie. Potvrdilo sa, že drina sa vypláca," poznamenala.

Martina Školková (uprostred) v zápase proti Francúzsku.
Martina Školková (uprostred) v zápase proti Francúzsku. (Autor: TASR)

Svoju kandidátku na prestížne ocenenie neprezradila. "Máme veľa dobrých mladých hádzanárok a nemyslela som si, že by som mohla vyhrať dvakrát po sebe. Nebudem však menovať, komu by som to ja dala. Ja by som to venovala každej jednej hráčke, ktorá robí na tréningoch a v zápasoch maximum. Každej jednej by som to dopriala," uviedla Školková, ktorá v Dijone pôsobí už od roku 2009.

Hoci sa hráčka francúzskeho družstva Cercle Dijon Bourgogne stala najlepšou strelkyňou svojho tímu, na ocenenie pre najlepšiu slovenskú hádzanárku si tentoraz veľmi netrúfala.

"Sezónu som síce nemala až takú vydarenú ako predošlú, pretože v klube sme mali ťažkú sezónu. Podpísala som však zmluvu na ďalšie dve sezóny, káder sa trochu zmení a dúfam, že ďalší ročník bude lepší," poznamenala Školková pre TASR.

Vítaz favorizoval Antla

Pozíciu legionára si v nasledujúcej sezóne prvýkrát vyskúša najlepší slovenský hádzanár Ľubomír Ďuriš. Ten dostal v hlasovaní prednosť pred veteránmi Richardom Štochlom i Radoslavom Antlom.

"Je to splnenie jedného môjho sna. Prežívam krásne pocity. Získať túto cenu a dostať sa po bok hráčov ako Štochl či Peťo Kukučka, ktorý bol mojím vzorom, pre mňa znamená veľa," netajil už bývalý hráč hlohoveckej sporty.

Svoj tím doviedol do finále extraligy i Slovenského pohára, v ňom však nestačil na Tatran Prešov. "Druhé miesto je fajn výsledok vzhľadom k tomu, akú sme mali sezónu. Z mojej strany to nebola zlá sezóna," priznal Ďuriš.

Na zisk ocenenia pre najlepšieho hádzanára favorizoval Radoslava Antl. Víťaz ankety z rokov 2005 a 2014 sa tentoraz musel uspokojiť s miestom v ideálnej sedmičke.

"Vždy som držal palce Rišovi Štochlovi a najmä Radovi Antlovi. Hlavne Radovi, ktorý je podobný bojovník ako ja a myslím, že na Slovensku je najlepší. Obaja sú nestarnúci a tento titul by som doprial obom," poznamenal Ďuriš, ktorý sa na dva roky upísal Gyöngyösu.

Radoslav Antl (v strede) zakončuje pomedzi dvoch brániacich hráčov súpera.
Radoslav Antl (v strede) zakončuje pomedzi dvoch brániacich hráčov súpera. (Autor: TASR)

Zaujímavú sezónu má za sebou brankár Richard Štochl. Po ukončení zahraničného angažmánu bol dlhší čas bez pôsobiska, ročník ukončil ako hráč Topoľčian. Napokon z galavečera neodišiel naprázdno a opäť sa stal najlepším slovenským brankárom.

"Je to príjemné ocenenie mojej práce a mám z neho radosť. Sezóna bola špecifická, menil som počas nej klub. Zmluvu som mal do konca mája a teraz si hľadám nový klub. Zatiaľ však nemám nič konkrétne," uviedol Štochl pre TASR.

Výsledky ankety o najlepších hádzanárov SR za rok 2015:

Najlepší hádzanár SR: Ľubomír Ďuriš (Sporta Hlohovec)

Najlepšia hádzanárka SR: Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Franc.)

Najlepší hráč extraligy: Ľubomír Ďuriš (Sporta Hlohovec)

Najlepšia slovenská hráčka WHIL: Simona Szarková (DHK Baník Most/ČR)

Talent roka extraligy: Marek Hlinka (HK Topoľčany)

Talent roka WHIL: Tatiana Šutranová (Bemaco Prešov)

Sedmička 2015:

muži:

Najlepšie ľavé krídlo: Radoslav Antl (Tatran Prešov/Eger, Maď./

Najlepšia ľavá spojka: Oliver Rábek (Tatran Prešov)

Najlepšia stredná spojka: Ľubomír Ďuriš (Sporta Hlohovec)

Najlepšia pravá spojka: Lukáš Urban (Tatran Prešov)

Najlepšie pravé krídlo: Tomáš Urban (ThSV Eisenach/Nem.)

Najlepší pivot: Michal Kopčo (Tatran Prešov)

Najlepší brankár: Richard Štochl (HK Topoľčany)

ženy

Najlepšie ľavé krídlo: Lucia Súkenníková (DHK Baník Most/ČR)

Najlepšia ľavá spojka: Simona Szarková (DHK Baník Most/ČR)

Najlepšia stredná spojka: Klaudia Michnová (HK Slávia Partizánske)

Najlepšia pravá spojka: Tetjana Fiľková - Trehubová (Iuventa Michalovce)

Najlepšie pravé krídlo: Lýdia Jakubisová (Thüringer HC/Nem.)

Najlepšia pivotka: Dominika Horňáková (Cercle Dijon Bourgogne/Franc.)

Najlepšia brankárka: Simona Súlovská (HK Slávia Partizánske)

Nový člen Siene slávy SZH: Soňa Zemanová

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzanármi roka 2015 sú Ďuriš a Školková