Hádzanári sa rozlúčili s MS výhrou, skončili na 17. mieste

Slovenskí hádzanári zakončili svetový šampionát vo Švédsku dvoma výhrami. Stačilo im to však len na sedemnáste miesto.
Slovenskí hádzanári zakončili svetový šampionát vo Švédsku dvoma výhrami. Stačilo im to však len na sedemnáste miesto. (Autor: TASR)
TASR|23. jan 2011 o 18:02

Slovenskí hádzanári vyhrali v poslednom zápase na svetovom šampionáte nad Rakúskom 39:35 a obsadili na MS sedemnáste miesto.

KRISTIANSTAD. Slovenskí hádzanári sa s 22. svetovým šampionátom rozlúčili v nedeľu v Kristianstade víťazstvom 39:25 nad Rakúskom a v konečnom poradí turnaja obsadili 17. miesto.

V siedmich zápasoch na MS vo Švédsku zverenci trénera Zoltána Heistera zaznamenali dve víťazstvá, jednu remízu a štyri prehry a v porovnaní s ich premiérou pred dvoma rokmi sa zosunuli o sedem priečok.

Za ambíciou prekonať 10. priečku z Chorvátska síce zverenci trénera Zoltána Heistera ďaleko zaostali, ale z turnaja sa im predsa len odchádza veselšie.

"Kameň nám spadol zo srdca. Únava je síce veľká, ale sme radi, že sa lúčime po dvoch víťazstvách," povedal pre TASR sedemgólový strelec Ladislav Tarhai. Nováčik na MS patril medzi najlepších strelcov spomedzi slovenských spojok. "Verili sme, že sa nám tu podarí dosiahnuť oveľa viac. Osobne som síce spokojný s gólmi, ale určite tam ešte boli rezervy," dodal syn účastníka MS 1986 vo Švajčiarsku.

Proti Európanom sa hralo našim lepšie

Ďalší debutant na MS Peter Tumidalský, autor šiestich gólov, mal tú česť s rakúskou elitou už po druhý raz v sezóne, v jej úvode vo farbách Tatrana Prešov v Bregenzi pomohol slovenskému šampiónovi dosiahnuť brány Ligy majstrov práve na úkor domáceho klubu a suveréna rakúskej scény.

"Tieto zápasy sa ale na seba nepodobali absolútne ničím. Vtedy sa bojovalo postup v LM, teraz už prakticky o nič nešlo. Myslím si, že aj oni boli sklamaní, že skončili až v dueloch o 17. až 20. miesto. Získali sme na záver dva triumfy, ale sotva to v nás vyneguje zlý pocit z tohto turnaja. No vďaka Bohu aspoň za tie víťazstvá," vyhlásila prešovská spojka, ktorá priznala, že súboje s tímami zo starého kontinentu sa jeho tímu hrali podstatne lepšie.

"Vôbec nie sme zvyknutí na takú obranu 3-3, čo na nás hrala Argentína, Chile a dokonca aj Kórea. Malí a rýchli protihráči nás vždy rozbehali a to nám robilo problémy. Určite je to výzva pre tento tím, ale osobne neočakávam, že ja budem niekedy naháňať nejakého Kórejca na jedenástich metroch," uvažoval dlháň Tumidalský.

Rakúsko - Slovensko 35:39 (18:19)

Zostava a góly SR: Štochl, Paul, Pramuk - Kopčo 8, Petro, Mazák 1, T. Urban 1, T. Straňovský, M. Straňovský 7/1, Antl 4/2, Šulc 2, Tumidalský 6, Kukučka, Tarhai 7, Nižňan 2, D. Valo 1. 7m hody: 3/2 - 3/3, 2000 divákov.

Skóre otvoril navrátilec v slovenskej zostave Daniel Valo, ktorý predchádzajúce dve stretnutie vynechal pre zranenie kolena. Úvod však patril Rakúšanom, rýchlo ušli na rozdiel troch gólov a hoci Slováci stiahli v 8. minúte na 7:6, následne Valovu strelu zastavila konštrukcia bránky a súper šiel do ďalšieho trháku - 12:8.

V 20. minúte strelecky disponovaný Tarhai ale zavŕšil stíhaciu jazdu na 14:14 a mohol dostať svoj tím aj do vedenia, ale z ďalšej strely minul. Západní susedia Heisterovcov opäť ušli na tri góly, ale v závere dejstva exceloval Tumidalský, ktorý aj zásluhou Štochlovej zlikvidovanej sedmičky dostal pred prestávkou do vedenia. Po prestávke dominovala slovenská hra na pivota Kopča a priniesla ovocie v podobe náskoku 23:20, ale vyrovnaný boj pokračoval aj ďalej.

Janko Božovič dostal Rakúšanov na dostrel (23:20), no potom v priebehu necelých troch minút hráči s dvojkrížmi podnikli päťgólový výpad (28:23) a švédsky tréner Rakúšanov Magnus Andersson brzdil oddychovým časom. Jeho tím sa postupne vrátil späť do hry a desať minút pred koncom už prehrával po chybách Nižňana a Šulca iba o dva góly.

V záverečnej desaťminútovke ale Slováci výnimočne profitovali z početnej výhody a dve rakúske vylúčenia znamenali znovunadobudnutie štvorgólového náskoku. Tarhai zvýšil na 37:32, ale súper to ešte nezabalil a po dvojgólovom skorigovaní radšej zobral Heister oddychový čas. Ďalšie rakúske oslabenie spečatilo slovenské víťazstvo, konečný stav stanovil štyri sekundy pred koncom Tumidalský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzanári sa rozlúčili s MS výhrou, skončili na 17. mieste