Hádzanári opäť prehrali, šanca na postup je mizivá

Šanca na postup slovenských hádzanárov zo skupiny D na majstrovstvách sveta je po prehre s Argentínou už len teoretická.
Šanca na postup slovenských hádzanárov zo skupiny D na majstrovstvách sveta je po prehre s Argentínou už len teoretická. (Autor: TASR)
Pavol Spál, TASR|17. jan 2011 o 17:50

Slovenskí hádzanári prehrali aj v treťom zápase na svetovom šampionáte, keď ich pomerom 23:18 porazili hráči Argentíny.

BRATISLAVA. Dva centimetre a dva roky bol rozdiel medzi hádzanármi Slovenska a Argentíny. Slováci mali s výškou 192 centimetrov a vekovým priemerom 27,9 roka navrch. Na palubovke však triumfovali pohyblivejší Juhoameričania. Slováci tak prakticky prišli o postup do najlepšie dvanástky turnaja.

V jedinom vzájomnom súboji pred dvoma rokmi na MS v Chorvátsku triumfovali Slováci po veľkej dráme o dva góly. I vo Švédsku sa čakal podobný duel.

Slováci mali výborný úvod (viedli 4:0), dobre fungovala obrana (za 19 minút dostali iba gól) , výborne chytal Štochl. V trinástej minúte mal už sedem úspešných zákrokov. Argentínčania dali prvý gól až v ôsmej minúte.

Potom sa však ukázala stará slovenská slabosť. Presilovky. V početnej výhode góly nedávali, naopak inkasovali. Argentínčania sa chytili a otočili na 5:6. Súper začal osobne brániť špílmachra Kukučku a naši boli v postupnom útoku zúfalí.

Problémy im robil subtílny, ale pohyblivý Diego Simonet, ktorý sa neraz presadil cez dvoch či troch hráčov. Nikto ho nedokázal ubrániť. Kým prvý polčas ešte dokázali Slováci vyhrať (9:7), v druhom opäť odpadli. Fyzicky i strelecky. Absolútne to nešlo krajným spojkám.

V utorok hrajú Slováci proti Čile (o 16.15 na Sport 1), papierovo najslabšiemu tímu skupiny. Juhoameričania štartujú na šampionáte vôbec po prvýkrát v histórii. Oba zápasy v skupine zatiaľ prehrali. Jasne.

Medzi lídrov Čile patria bratia Emil a Erwin Feuchtmannovci či Oneto Zuniga, vysoký pivot hráva za Barcelonu, jeden z najlepších tímov sveta.

Najväčšie sklamanie

Najhorší možný scenár sa naplnil. Slovenskí hádzanári na majstrovstvách sveta v Göteborgu stratili reálnu šancu na postup zo základnej skupiny už po treťom stretnutí. Po prehrách s Poľskom (33:35) a Švédskom (22:38) podľahli aj Argentíne (18:23) a na bodovom konte im stále svieti veľká nula. Niekde v diaľke ešte bliká svetielko nádeje, ale v postup už pred zostávajúcimi dvoma súbojmi s Čile a Kórejskou republikou už neveria nielen hráči, ale ani tréner.

“Jedna vec je, čo chcem ja, a druhý, čo hráči. V tejto chvíli vám neviem zaručiť, či zvíťazíme v utorok nad Čile. Je to 50 na 50. Za normálnych okolností by sme tento zápas mali jasne vyhrať,” povedal totálne sklamaný tréner Zoltán Heister. Pri hodnotení zápasu s Argentínou použil najčastejšie slovíčko “sklamanie” a hneď na druhom mieste “neviem”.

“Začali sme veľmi dobre v obrane aj útoku, držal nás brankár. Keby som však vedel, čo sa stalo za stavu 5:1, povedal by som vám to. Zrazu prišli tie isté elementárne chyby ako v predchádzajúcich zápasoch, straty lôpt, nepripravená streľba, nekoncentrácia v obrane, zlou hrou sme sami nahusťovali súperovu obranu a to bola voda na mlyn rýchlemu súperovi. Neviem si vysvetliť, ako hráme tieto druhé polčasy, ktoré sme kedysi zvládali veľmi dobre. Toto je pre mňa najväčšie sklamanie za štyri roky, čo som pri reprezentačnom kormidle,“ komentoval tréner slovenského tímu.

Všetko vybudované padlo

Heister hodinu po zápase celkom dobre nedokázal pochopiť skutočnosť, ako sa mužstvo, ktorému bezvýhradne veril a v minulosti s ním už dosiahol niekoľko pozoruhodných výsledkov, mohlo v priebehu niekoľkých dní zmeniť na nepoznanie. "Niečo sme spolu vybudovali, a teraz to všetko padlo. Ešte pred majstrovstvami som zdôrazňoval, že toto mužstvo je určite skúsenejšie a vyzretejšie ako to spred dvoch rokov

zo Záhrebu. Teraz akoby nič z toho neplatilo. Niektorí hráči, akoby nepostrehli, že sú na majstrovstvách sveta. Zrejme nepobadali rozdiel v tom, že jedna vec je dostať sa na šampionát a druhá tam hrať a odovzdať zo seba všetko. Naši hráči počas roka podávali výborné taktické výkony, ale zrazu prišli majstrovstvá sveta, s nimi spojené iné tlaky a nedokázali sa s tým vyrovnať,“ povedal Heister, ale konkrétne mená hráčov, ktorí ho najviac sklamali, neprezradil. "Nechám si to zatiaľ pre seba."

Na konkrétnu otázku, či sa mu za takýchto okolností chce pokračovať ďalej pri reprezentačnom tíme, Heister s vážnou tvárou odpovedal: "Je to otázka nielen pre mňa, ale aj vedenie hádzanárskeho zväzu. Faktom však je, že hráči ma teraz sklamali, ale je to aj moja pečať. Ja som ich vychovával, nominoval na šampionát a chcel s nimi dosiahnuť úspech. Čakal som oveľa viac, ale toto je realita,“ dodal Heister.

SITA
Slovensko - Argentína 18:23 (9:7)

Slovensko: Štochl, Paul, Pramuk - Kopčo 1, Petro 1, Mazák, T. Urban 1, T. Straňovský 4, M. Straňovský 4/1, Antl, Šulc, Tumidalský 1, Kukučka 3, Tarhai, Nižňan, D. Valo 4

Rozhodcovia: Geipel, Helbig (obaja Nem.), vylúčenia: 3:3, 7m hody: 3/3 - 5/2, 1200 divákov.

Po zápase

Zoltán Heister, tréner SR: "Po prvom polčase sme znova viedli o dva góly, ale opäť nerozumiem, čo sa stalo po prestávke. Akoby si mnohí hráči neuvedomovali o čo išlo, nenarábali s loptou zodpovedne a kopili chybu na chybu. Samozrejme, že prežívam obrovské sklamanie."

Martin Straňovský (krídelník SR): “Argentína si po tomto zápase zaslúži postúpiť zo skupiny. My sme boli dnes tragickí. Odpísali nám tvorcu hry a my sme si nevedeli dať rady. Začiatok sme zachytili, ale potom nám odstavili stred, čiže Petra Kukučku a naša hra v útoku zrazu nemala hlavu ani pätu. Určite sme chceli vyhrať nielen pre fanúšikov, ale aj kvôli sebe. Týmto zápasom sme však zahodili všetko pekné, čo sme v minulosti ako tím dosiahli.”

Richard Štochl (brankár SR): “Som sklamaný a smutný. A to nielen kvôli mužstvu, ale najmä fanúšikom. Tých, ktorých sme si získali pred dvoma rokmi na šampionáte v Chorvátsku, sme teraz asi veľmi rýchlo stratili. Výsledok ma ani tak nemrzí, skôr prístup niektorých hráčov a ako sme sa dnes prezentovali na ihrisku. Beriem aj na seba kus viny. Som kapitán, prečo by som nezobral. Každý sa však musí pozrieť do vlastného vnútra a povedať si, čo urobil pre úspech a skôr čo preň neurobil. Najviac ma mrzí, že sme sklamali ako kolektív. Na tom sme vždy najviac stavali a v tom sme boli silní. Bohužiaľ, len boli…”

Matias Schulz (brankár Argentíny): “V prvm polčase to ešte z našej strany herne nebolo ono. Veľa sme sa natrápili na strelenie gólov. Potom sme však zlepšili obranu a zrýchlili súhru v útoku. Zdolať európske mužstvo je vždy veľký výsledok pre Argentínu. Dnešné víťazstvo je pre nás mimoriadne dôležité, ale ešte sme nepostúpili. Musíme to potvrdiť ešte v ďalších zápasoch, ktoré na nás čakajú.”

Švédsko - Kórejská republika 30:24 (14:12)

Poľsko - Chile 38:23 (15:13)

Tabuľka D-skupiny:

1. Švédsko 3 3 0 0 96:64 6
2. Poľsko 3 3 0 0 97:79 6
3. Kór. rep. 3 1 1 1 86:77 3
4. Argentína 3 1 1 1 71:67 3
5. Slovensko 3 0 0 3 73:96 0
6. Čile 3 0 0 3 63:103 0

Ďalší program v D-skupine (Göteborg):

pondelok 17. januára: Švédsko - Kórejská republika (20.15)

utorok 18. januára: Chile - Slovensko (16.15), Kórejská republika - Poľsko (18.15), Švédsko - Argentína (20.15)

štvrtok 20. januára: Kórejská republika - Slovensko (16.15), Argentína - Chile (18.15), Poľsko - Švédsko (20.15)

TASR, SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzanári opäť prehrali, šanca na postup je mizivá