Všetci si pamätajú, ako fajčil fajku na striedačke. Zomrel Jozef Matuščin

Jozef Matuščin.
Jozef Matuščin. (Autor: archív - Viktor Zamborský)
Ivan Mriška|25. apr 2021 o 21:50

Legendárny brankár reprezentoval Československo.

PREŠOV. Vo veku nedožitých 84 rokov zomrel bývalý vynikajúci hádzanársky brankár Jozef Matuščin. Informáciu priniesol web Duklasport.sk

Je známy najmä priaznivcom na východe republiky. 

"V Prešove vari niet športového fanúšika, ktorý by ho nepoznal," napísal o ňom pri oslavách životného jubilea osemdesiat rokov redaktor Ján Jacoš.

Bol nenapodobiteľný

Rodák z Beckova brankársky dres prešovského Tatrana obliekol v jarnej časti ročníka 1958/59. Od prvých zápasov patril k oporám a pilierom mužstva.

Za svoje spoľahlivé výkony si vyslúžil štart v juniorskej reprezentácii a dostal príležitosť aj v A-mužstve Československa. Pričinil sa o to, že hádzanársky Tatran Prešov získal v rokoch 1969 a 1971 titul majstra Československa.

„Mal svoj obľúbený tabak Amphora. Ten sme vždy zacítili už z diaľky. Všetko robil veľmi rýchlo, pomalý spôsob života mu bol cudzí. No predovšetkým bol nenapodobiteľný svojimi vtipnými historkami," pred časom o ňom hovoril bývalý zosnulý spoluhráč Vincent Lafko.

Prezývali ho Gombička

Matuščin odohral 262 prvoligových zápasov a dal v nich pätnásť gólov. Jeho spoluhráčmi boli Frolo, Gregor, Lafko, Seruga, bratia Horváthovci, Lukošíkovci a Greňovci, Lukáč, Kunay a ďalší skvelí hádzanári.

"Pre svoju nekonfliktnú a veselú povahu mal prezývku Gombička, pretože mnohí o ňom hovorili, že svet bol pre neho gombičkou," dodal Lafko.

Jeho výkony boli ocenené udelením titulu majster športu.

Po skončení hráčskej kariéry bol tajomníkom hádzanárskeho klubu Tatran Prešov a neskôr svoje skúsenosti zúročoval ako tajomník 1. FC Tatran Prešov a vedúci mužstva.

"Na lavičke zeleno-bielych nechýbal s povestnou fajkou, ktorej vraj začal holdovať po skončení aktívnej činnosti," dodáva o ňom portál Dukly.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Všetci si pamätajú, ako fajčil fajku na striedačke. Zomrel Jozef Matuščin