Útok v poriadku, obrana škrípe. Prešov v príprave skúša nezvyklé rotácie hráčov

Tréner Ratko Djurkovič (vpravo) počas tréningu hádzanárov Tatrana Prešov.
Tréner Ratko Djurkovič (vpravo) počas tréningu hádzanárov Tatrana Prešov. (Autor: TASR)
Ján Leško|28. júl 2024 o 07:35

Maďarský tím zdolal o 14 gólov

Prípravný zápas

Tatran Prešov – Eger -Estarházy SzSE 40:26 (20:14)

Zostava a góly Prešova: Čupryna, Mitošinka – Potnar 1, Mitaľ, Fech 1, Sako 2, Fenár, D. Radčenko 2, Kravčák 2, Hozman 4, Karlov 11/2, M. Antl 3/1, Araxá 1, L. Urban 6/1, Kimák – Fejko 2, Henandez 5.

PREŠOV. Po devätnástich prípravných dňoch na novú sezónu odohrali hádzanári Tatranu Prešov prvý prípravný zápas.

V domovskej Tatran handball arene sa prvé oficiálne stretnutie pod taktovkou nového trénera, Čiernohorca Ratka Djurkoviča, vydarilo.

Osemnásťnásobný slovenský hádzanársky majster zvíťazil nad maďarským súperom Eger – Esterházy SzSE presvedčivo 40:26 (20:24).

Početnú divácku kulisu Tatran na úvod potešil

Výhra rozdielom štrnástich gólov nad kvalitným, o rýchlu hru na pôde slovenského šampióna usilujúcim protivníkom veľmi slušnú divácku kulisu v THA potešila.

Fanúšikovia Tatranu Prešov boli ale najviac zvedaví ako sa prejaví hra pod vedením nového trénera, v akom svetle sa ukážu traja novici v tíme a aké šance dostanú v premiérovom prípravnom dueli aj mladíci z prešovskej hádzanárskej liahne.

Tatran mal trochu pomalší rozbeh, prehrával 1:3, no vôbec nepanikáril. Naopak. Postupne prevzal taktovku a do samého konca mal na ihrisku jasnú prevahu.

Mnohé útočné akcie a nielen tie s úspešným zakončením, žali potlesk na otvorenej scéne.

Najmä Igor Karlov, rodák z nemeckého Lubecku, na poste strednej spojky umne, rozvážne i nápadito dirigoval hru mužstva a na dôvažok, s jedenástimi bol najlepším domáceho tímu i zápasu.

Reprezentantov tréner šetril

Druhý z nováčikov Chorvát Domagoj Potnar, prichádzajúci z luxemburského Differdange sa zatiaľ ukázal byť platnejší v obrane ako v útoku.

Nuž a tretí z novicov mladý slovenský reprezentačný brankár Matúš Mitošinka sa dostal na ihrisko až v záverečných minútach.

Tréner R. Djurkovič čerstvých víťazov B-kategórie ME hráčov do 20 rokov Erika Fenára, Damiána Mitaľa i čiastočne M. Mitošinku po návrate z Kosova nechal prípravný zápas s Egerom sledovať akurát z lavičky.

S výnimkou trojice zdravotne celkom nie v poriadku spojok Daniela Polanského a Dávida Tureka i pivota Maroša Vargu, ostatní nominovaní do hry zasiahli.

Z prešovských mladíkov vari najväčšmi v krátkom čase naznačil svoje možnosti na poste strednej spojky Daniil Radčenko.

Djurkovič prekvapil nezvyklou rotáciu hráčov

Zaujímavé pritom v stretnutí s Egerom bolo, akým spôsobom tréner R. Djurkovič rotoval zostavou.

V jednej fáze hrali pokope tí najskúsenejší, potom dostali priestor, tí ktorí v predošlej sezóne mnoho príležitostí nedostávali.

Ale tiež zamiešanie mladíkov medzi starších a ostrieľanejších harcovníkov. A tak možno konštatovať, že na prvý raz vo vynovenom zložení a vedenom novým trénerom to veru nebolo najhoršie.

„Iste, niečo musíme vylepšiť hlavne v obranných činnostiach. Dali sme štyridsať gólov, avšak podľa mojich predstáv by mali byť naši hráči v obrane na súpera tvrdší,“ konštatoval po zápase Ratko Djurkovič.

„Chlapci mali ale po predošlej viacfázovej príprave trochu ťažšie nohy. Napriek tomu ukázali, že behať i hrať vedia. Samozrejme, naďalej je treba usilovne pracovať na vylepšení herných činností.

Na rad prídu najbližšie dva ďalšie domáce prípravné zápasy proti silnejšiemu súperovi (v piatok 2. 8. od 18. h a v sobotu 3. augusta od 11. 11.h HCB Karviná). Uvidíme, čo nám prinesú tieto duely a podľa toho sa po nich zase zariadime.“

Útok na začiatok v poriadku

Najlepší strelec zápasu, jedenásťgólový Igor Karlov sa s trénerom zhodol predovšetkým v jednom.

„Je pekné odštartovať sériu prípravných stretnutí takýmto víťazstvom. V útoku sme hrali celkom dobre, ale aj podľa mňa lepšie by sme mali pracovať v obrane.

Urobili sme v nej dosť chýb, ale pokope sme zatiaľ pomerne krátko. Preto musí nájsť aj v nej vzájomné prepojenia. Čo sa týka môjho výkonu, myslím, bol v poriadku.

Spokojný som aj s jedenástimi gólmi, na ktorých sa však značne podieľali spoluhráči. Zatiaľ sa mi s nimi spolupracuje dobre. Pred nami je však ešte dlhá cesta počas ktorej už príprave sa zlepšovať od zápasu k zápasu."

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Útok v poriadku, obrana škrípe. Prešov v príprave skúša nezvyklé rotácie hráčov