Chémia z Bojníc mu pomohla do reprezentácie, hádzanári sa pripravujú v Lipóte

Martin Briatka (v červenom) v drese Bojníc.
Martin Briatka (v červenom) v drese Bojníc. (Autor: TASR)
SITA|21. dec 2022 o 14:51

Krídelník Juraj Briatka hráva v slovenskej extralige za Bojnice.

BRATISLAVA. Tréner slovenskej reprezentácie hádzanárov Fernando Gurich pozval na štvordňové sústredenie v maďarskom Lipóte (19. - 22. decembra) aj viacerých hráčov zo slovenskej extraligy.

Je medzi nimi momentálne najlepší strelec súťaže Juraj Briatka, krídelník tímu HK Kúpele Bojnice. Na zraze je aj jeho klubový spoluhráč Marek Páleš, z legionárov sú v kádri skúsené spojky Martin Potisk či Jakub Prokop.

"Momentálne sa mi v lige darí, moju súčasnú formu však nepripisujem niečomu špeciálnemu. V bojnickom tíme je výborná chémia, funguje to na palubovke i mimo nej. Veľmi ma potešilo, že ma tréneri povolali na zraz," povedal Briatka pre web Slovenského zväzu hádzanej.

"Budem sa snažiť nesklamať dôveru. Som rád, že spoznám nového reprezentačného trénera, ako aj niektorých nových chalanov. Tešil som sa na partiu a tréningy."

Potisk patrí medzi skúsených reprezentantov. "Dôležité bude začleniť mladých do kolektívu, aby sa dostali do nášho herného systému. Aj pre nás je tá vysunutejšia obrana ešte stále nová, musíme si ju stále osvojovať," uviedol na margo nového Gurichovho systému hráč maďarského Gyöngyösu, ktorý tam pred sezónou prestúpil z Nemecka.

"Môžem to porovnať len s II. bundesligou. V nej neboli také top tímy ako Veszprém a Szeged, ale bola to veľmi vyrovnaná súťaž. V maďarskej lige sú väčšie rozdiely. Ťažko povedať, ktorý štýl mi viac vyhovuje, ale teraz hrávam viac, takže som spokojný," dodal Potisk.


Bojuje o návrat medzi španielsku elitu

Jakub Prokop v súčasnosti hráva za španielsky druholigový klub Viveros Herol Balonmano Nava.

"V prvých dueloch po vypadnutí z najvyššej súťaže som mal problém správne sa nastaviť mentálne. Musel som si to urovnať v hlave a postupne sa to zlepšilo. Momentálne sme v tabuľke na prvom mieste a sme na dobrej ceste k tomu, aby sme opäť hrali v prvej lige," skonštatoval Prokop.

Jeho klubový spoluhráč Tomáš Smetánka chýba na aktuálnom zraze pre chorobu.


Turnaj v Oradei, potom prípravné zápasy

Slovenskí hádzanári sa na sústredení pripravujú na semifinále medzinárodného turnaja v rumunskom meste Oradea, v ktorom 28. decembra nastúpia proti domácemu výberu. O deň neskôr sa stretnú v súboji o konečné umiestnenie s Egypťanmi alebo Alžírčanmi.

Hneď v úvode nového roka odohrajú tri prípravné medzištátne zápasy, najskôr 8. januára 2023 v Trnave proti Čiľanom a potom v dňoch 14. a 15. januára v Kutnej Hore proti domácim Čechom.

Káder slovenských hádzanárov na sústredení v maďarskom Lipóte

Brankári: Lukáš Ľuba, Matúš Mitošinka
Pivoti: Matúš Moravčík, Marek Páleš
Krídla: Erik Fenár, Tomáš Dévai, Juraj Briatka, Daniel Polák
Spojky: Jakub Prokop, Martin Potisk, Marek Hlinka, Marián Hajko, Andrej Sloboda, Ivan Bystrický, Marek Korbel, Marko Jurkovič


Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Chémia z Bojníc mu pomohla do reprezentácie, hádzanári sa pripravujú v Lipóte